MESEČNIK .pdf
do 02.08.2019
Žiža in Laibach

V galeriji Alga bo 25.07.2019 ob 20:00, otvoritev priložnostne razstave Dominika Žižmonda, posvečene skupini Laibach, pod nazivom “Žiža in Laibach”

Dominik Žižmond s to razstavo uresničuje svojo dolgoletno željo in neko notranjo idejno zahtevo, da širši javnosti razodene svoje likovne vizije. Njegovo spogledovanje z likovno umetnostjo moramo razumeti predvsem kot dopolnjevanje oziroma nadgradnjo njegovega siceršnjega dela in nenazadnje kot nekakšen beg iz kaotičnega vsakdana. Tovrstno izražanje mu predstavlja možnost refleksije in izpovedi, možnost, da na papir prenese lastna hotenja in poglede na svet in življenje, ki ga živi. Vsebino, ki jo nosi v sebi.

Žižmondova slikarska in grafična izpoved je zrasla iz njegovega načina življenja. Vsaka slika skriva v sebi svojo zgodbo, ki jo je avtor že doživel v preteklosti ali zgodbo, ki se mu pravkar odvija. Tisto kar ga zanima, živi v njem, zato želi svoje življenjske zgodbe »portretirati«, jih upodobiti tako, da na slikarski površini zaživijo z enako intenzivnostjo kot v njegovih spominih in razmišljanjih.

Motivno izhodišče mu na eni strani predstavljajo najrazličnejši znaki in narava, še posebej živali in z njimi povezana simbolika ter na drugi strani glasba, ki je njegova nenehna spremljevalka. Njegove slike v vsakem trenutku na drugačen način vzpostavljajo dialog. Slikarska površina, na kateri odkriva lepoto in vrednost simbolov križev, znakov, črk in številk, pa tudi živali in portretov, je predmet neizbežne konfrontacije s samim seboj in okoljem, v katerem živi in ustvarja.

Žiža gradi kompozicijo z razporejanjem pomenljivih ali povsem abstraktnih predmetov oziroma simbolov po slikarski površini. Pri svojem delu uporablja grafične tehnike, ki jih potem dopolni z ročnim koloriranjem in poseben eksperimentalen način uporabe neslikarskih materialov na papirju. Sliko gradi s posebnimi grafičnimi barvami, vendar površino večkrat spreminja z debelejšimi nanosi lepila, voska ali različnih emulzij v objekt, ki je pogosto podoben reliefu. Poleg motiva torej postane pomembna tudi sama slikarska površina s svojo lastno govorico brez aluzij na predmet. Avtor odkriva strukture nanose barv in materialov, ki na površini platna ustvarjajo posebne učinke.

To so prvi začetki v odkrivanju čarov in zakonitosti likovne umetnosti, vendar za Žižo že dovolj mikavni, da mu pomenijo svojevrsten izziv, odpiranje novih poti ter vzpodbudo za nadaljnja likovna poglabljanja in filozofska razmišljanja.

Pavla Jarc

Glasbeni program : Sara Lina Jagodič Večerina

Vinski pokrovitelj je:  Vinska klet Robi in Dorjano Korenika

 

 

 

KOLEDAR
< april 2024 >
POTOSRČEPESONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133
ponedeljek – petek: 10.00 – 12.00 in 16.00 – 18.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×