MESEČNIK .pdf
12.11.2020 do 9.12.2020
“Z ROKO V ROKI” – Razstava ma3ca – grafike in ilustracije

Vabimo vas na otvoritev razstave skupine ma3ca, ki bo v četrtek, 12. novembra ob 18.00 uri na FB CKŠP: https://www.facebook.com/kulturnicenter.izola

Razstavljajo:

Barbara Casserman

Irene Lorget Lipovec

Krisztina Doltar

Meta Šmalcelj Hudales

 

Skupine ma3ca je najmlajša kreativna sekcija Andragoškega društva Morje v Izoli. Ustanovili so je šele lansko leto na pobudo nekaterih članov, ki so že že prej ukvarjali s to ali ono vejo likovne umetnosti in so želeli svoje znanje poglobiti oziroma se čisto na novo naučiti na področju grafike.

Z grafiko se v primerjavi z ostalimi vejami likovne umetnosti ukvarja relativno manjše število ljubiteljskih ustvarjalcev, čeprav je imela zlasti v slovenskem prostoru častno mesto. Spomnimo se Ljubljanskega bienala, ki je užival svetovni sloves, pa tudi večina naših slikarjev se je ukvarjala tudi s to vejo umetnosti.

Ma3ca je skupina štirih navdušenk, – seveda upajo, da se jim bo v prihodnosti pridružil še kdo – ki so se kot rečeno, že prej poglobljeno ukvarjale z umetnostjo – nekatere s fotografijo, slikarstvom, kiparstvom, keramiko ali umetno obrtjo. Vse so že na tem ali onem področju prejele nagrade ali priznanja, tudi v državnem merilu.

Grafika jim pomeni nov izziv, še zlasti ker so v preteklem letu delovale brez profesionalnega mentorja. Učile so se na tečajih izven Tretje univerze, na Obali in v Ljubljani, z nasveti in materialom so jim na pomoč zelo požrtvovalno priskočili nekateri člani Društva likovnih pedagogov z Obale, veliko pa seveda ena od druge. Meta je prenesla svoje znanje s področja slikarstva, kiparstva in keramike, Irena s slikarstva in fotografije. Kristina in Barbara s področja fotografije. Obe sta tudi poskrbeli za material.

V preteklem letu so se tako poskušale v različnih tehnikah: monotipiji, barvni monotipiji, linorezu, barvnem linorezu, šablonskem tisku, kola grafiji, sitotisku in suhi igli. Po vsaki zaključeni fazi so tudi postavile mini-razstavo v prostorih Društva, da bi tako predstavile ostalim članom Univerze njihovo delo in to po navadi prezrto vejo likovne umetnosti.

Korona jim je v marcu porezala peruti, a so kljub temu sodelovale na Zlati paleti, kjer so prejele 6 priznanj in en certifikat kakovosti – kar lepa bera za “začetnice”. No, letos pa se veselijo, ker imajo mentorja, priznanega ustvarjalca in likovnega pedagoga Vasjo Nanuta.

Grafike, ki jih boste videli, so pregled njihovega dela, pa tudi rezultat sodelovanja z literarno sekcijo, za katero so nameravale ilustrirati knjižico. Z njimi so se prijavile na natečaj JSKD in njihov projekt je bil sprejet in tudi finančno podprt, tako s strani JSKD RS kot strani njihovega društva –  Andragoškega društva Morje v Izoli.

Otvoritev bo glasbeno dopolnil izolski virtuoz na kitari Elvis ŠAHBAS.

Četrtek, 12. novembra ob 18.00 uri na FB CKŠP: https://www.facebook.com/kulturnicenter.izola

 

Barbara Casserman

Z umetnostjo , natančneje s fotografijo, sem se pričela intenzivno ukvarjati, ko sem se preselila v Izolo. Izobraževala sem se v okviru foto skupine v Društvu Morje in v tem okviru sodelovala v skupinskih razstavah, postavila pa sem tudi nekaj samostojnih mini – razstav.

Lani sem pokukala tudi k Ma3ci. Prijetno okolje in delovna vnema grafičark so me prepričale, da sem še sama pričela z delom, ki mi je odprlo nov svet. Z Ma3co sem sodelovala na Zlati paleti in prejela priznanja, v skupinskih razstavah sem razstavljala v Trbovljah in v Izoli.

 

Irena Lorget Lipovec

V svet likovne umetnosti sem stopila že pred veliko leti, najprej z akvarelom. Stvar me je čisto obsedla, tako da sem dve leti obiskovala Likovno akademijo v Franciji. Po daljši pavzi sem se pričela spet načrtno izobraževati na tem področju, ko sem se vrnila v Izolo. Tu sem tudi pričela s šolanjem v fotografiji.

Moja dela so bila predstavljena na več skupinskih razstavah širom Slovenije, prejela sem tudi več nagrad, certifikatov in priznanj, pa tudi objav v publikacijah in katalogih.

V skupini delujem kot animatorka in tako skrbim za t.i. stike z javnostjo, organizacijo razstav, sodelovanje na natečajih in bitko za sredstva.

 

Krisztina Doltar

Ljubezen do vsega lepega mi je že v otroštvu vcepil moj oče, ki je bil ljubiteljski fotograf. Že kot otrok je bilo eno od najlepših doživetij, ko mi je oče dovolil opazovati čarovnijo nastajanja slike v domači kopalnici.
Zaradi the spominov, iz radovednosti in zlasti iz veselja do ustvarjanja in spoznavanja nečesa novega in lepega, sem se odločila, da se pridružim skupini Ma3ca.

Za sabo imam sodelovanje na veliko skupinskih fotografskih razstavah in Ex- tempore, kjer sem tudi prejela več nagrad. Letos pa sem s svojo grafiko sodelovala na Zlati paleti, razstavljala v Trbovljah in prejela priznanje.

 

Meta Šmalcelj Hudales

Ukvarjam se s slikanjem, kiparjenjem in izdelovanjem unikatnih izdelkov iz keramike. V vseh naštetih zvrsteh sem prejemnica nagrad in priznanj ter certifikatov Slovenia art and craft.

Poleg keramičnega unikatnega nakita izdelujem najrazličnejše turistične spominke. Serija mojih keramičnih izdelkov na temo ženskega idola z Ljubljanskega barja nosi naslov Ljubljanski turistični spominek. Na to temo pa je 2013 v seriji znamk I feel Slovenia Pošta Slovenije izdala znamko ženskega idola z Iga pri Ljubljani.
Sem dobitnik Zlate palete v kiparstvu in priznanj za slikarstvo. Med leti 2005 in 2011 sem sodelovala na več skupinskih razstavah po Sloveniji in prejela več nagrad in priznanj.

< nazaj

 

Barbara Casserman

Irena Lorget Lipovec

 

Krisztina Doltar

 

Meta Šmalcelj Hudales

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×