MESEČNIK .pdf
Januar 2015
TRENUTKI ZLATEGA

Ines Fugina Malnar slika že dobrih deset let. Njene slike nastajajo spontano, iz zaznav notranjega doživljanja subtilnih svetov , ki so nam vsem skupni, a se velikokrat , preobremenjeni z zunanjimi dogodki, premalo zmenimo za njihov obstoj in sporočila.

Rojena je v Karlovcu, od leta 1976 pa živi v Ljubljani, kjer je končala študij primerjalne književnosti in literarne teorije ter angleškega jezika. Zaposlena je na RTV Slovenija.

Umetniški credo: umetnost nas združuje s samim  seboj ter drugega z drugim. Spominja nas, da svet ni le služba, šola, plačevanje položnic. Spominja nas na skrivnost in svetost življenja, bivanja med nebesom in zemljo v tej čudoviti obliki, ki se ji reče človek.  Umetnost nam odpira srce, čutenje, ustvarjalnost, spomin na esenco, numinoznost, božanskost. Dela nas plemenitejše, bolj odprte, sočutne. Le dovoliti si je treba sprejeti, kar ponuja.

Razstave:
Mestna hranilnica Ljubljana
Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana
Knjižnica Jožeta Mazovca, Ljubljana
Knjižnica Mirana Jarca, Novo Mesto
Mestna knjižnica Grosuplje
Galerija Beseda, Domžale
Magistrat Ljubljana ter Knjižnica Zalog (skupinske razstave Podgrajski likovni teden)
Knjižnica Ivan Goran Kovačić, Karlovac

Njene slike so bile objavljene v ameriških likovnih revijah i VL – Visual Language Magazine (št. 3)  ter Women in Art 278 Magazine (maj, 2014).

»Ines Fugina Malnar ustvarja že več kot deset let, neobremenjena s kanoni »uradne umetnosti«. Predaja se spontanemu, intuitivnemu ustvarjanju, pri katerem čopič pleše, kot mu poje njena duša. Zazrta vase posluša veter, ki veje čez notranje krajine njenih subtilnih svetov in pripoveduje o odtenkih njenih občutkov, o oblikah njenega počutja, o simbolih, ki rastejo v vrtu njenega duha. Nastajajo ekspresivne slike, v katerih je ujet umetničin pravi jaz, ki ne potrebuje maske ali preobleke, da bi se spogledoval s svetom, kateremu je na ogled. Iskreno pripoveduje svoje zgodbe. V abstraktnih oblikah tako začutimo skoraj nevidne figure, ki lahkotne kot duh lebdijo med gubami barvnih odtenkov. Med njimi žari zlata, barva duhovnega, kozmičnega in božanskega, ki slike posveti skoraj v ikone, v katerih se časti globoka univerzalna energija, ki prevzame vsakogar, ki zna gledati s srcem.«
Darija Kovačič, umetnostna zgodovinarka

»V svojem več kot desetletnem ustvarjanju je Ines Fugina Malnar ustvarila obsežno zbirko umetniških podob, ki po svoji vsebini niso vezane na naš tuzemski, snovni svet, temveč opisujejo nevidne niti življenja, nekakšne abstraktne duhovne svetove, iz katerih izhajajo naše duše. Čeprav smo na naš vir, iz katerega smo nastali in ki nas še vedno spremlja na vsakem koraku, zaradi moči našega razuma pozabili, nas avtorica s svojimi podobami nežno opominja na čas, ko smo bili eno s svetlobo in se telesno še nismo ločili od Enosti oziroma Enega, ki nas vse povezuje.
Prelivanje zlatih in srebrnih barv, ki se na njenih slikah hudomušno prepletajo z drugimi barvnimi odtenki, od modre in turkizne pa do rožnate in bele, opazovalca ponesejo v svet ugodja in topline, v katerem se naša duša počuti varno in mirno. Zgodbe, ki jih niza s spretno dodanimi detajli in potezami, so tako povezane predvsem s pozitivno sporočilnostjo na temo naše notranje moči in svetlobe, ki se zlahka poveže s tem, kar naše oči vidijo na platnu. Tako kot takrat, ko spoznamo sorodno dušo in nam zaigra srce, lahko delček svojega duhovnega bistva prepoznamo tudi v njeni umetnosti.
V svojih zadnjih delih, ki tvorijo njeno najnovejšo razstavo, ji je duša zapela predvsem v zlati, kraljevski barvi, ki vibrira in se dotakne naše notranje moči in vere, da lahko uresničimo svoje sanje in izpolnimo svoje poslanstvo. Kanalizirana sporočila, ki jih izražajo najnovejše slike, so torej povezana z iskanjem naše samozavesti, samozaupanja in vere v življenje, informacija, ki se skriva v slikah, pa se zlahka preseli v opazovalčevo notranjost in zaživi v njem kot spodbuda, upanje in veselje. Pravijo, da je energija nevidna, toda ko gledate avtoričine male mojstrovine, v katerih se barve prepletajo z duhovno snovjo in človeškimi mislimi, pravzaprav zrete v nekakšen energetski portal, ki nezadržno in toplo vdira v naše bistvo in spreminja ne le naše razpoloženje, temveč tudi naša spoznanja o samih sebi in življenju. Predvsem pa nam ponujajo možnost, da v njih začutimo preslikavo samih sebe. In ko boste v eni izmed njenih slik prepoznali svojo dušo, boste še sami presenečeni, kako lep in razkošen notranji svet se skriva za gosto tančico našega razuma.«
Marta Pirnar Tittle, revija Sensa

< nazaj

GALERIJA ALGA
Kristanov trg 1,
6310 Izola

T +386 (0)5 641 84 39
m +386 (0)51 394 133
e galerija@center-izola.si

URNIK
Ponedeljek, torek, petek
9:00 – 13:00
Sreda, četrtek 16:00 – 19:00
Sobota, nedelja in prazniki zaprto

KOLEDAR
< junij 2024 >
POTOSRČEPESONE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×