MESEČNIK .pdf
do 04.03.2020
Stanka Golob – PEŠČENI POGLEDI

Vabimo vas na otvoritev razstave diplomirane slikarke Stanke Golob, “PEŠČENI POGLEDI” ki bo v četrtek, 6. februarja 2020 ob 19:00 v Galeriji Alga, Izola.

Od leta 1994, ko so iz slovenskih peskov različnih debelin začele nastajati prvi slike, je Stanka Golob svojo slikarsko pot trdno tlakovala z neštetimi zrni – zrni dela, iskanja, opazovanja, preizkušanja in učenja. Predlani je svoja prizadevanja tudi akademsko okronala s slikarsko diplomo.

Zakaj je slikarstvo Stanke Golob tako posebno? Že na prvi pogled zaradi neobičajne in izvirne slikarske tehnologije. Za slikanje uporablja pesek, ki je eden od najbolj prvobitnih naravnih pigmentov. Široko paleto različnih barvnih odtenkov avtorica najde med prodom in peskom širom Slovenije, od Soške doline do štajerskega Pohorja.

Priprava slikarskega materiala zahteva veliko mero potrpežljivosti, doslednosti in fizičnega truda; raziskovanju geološke sestave tal sledi iskanje primernih peskokopov in kopanje, presajanje peska na različne debeline, večkratno izpiranje prahu, sušenje, sortiranje vzorcev po odtenkih in debelinah … Z enako skrbnostjo in potrpežljivostjo se Stanka Golob loti tudi idejne zasnove slik; izbere motiv, razdela vsebinski koncept, pripravi natančne skice ter izbere ustrezno podlago – kovino, platno, les, karton ali steklo. Tehnika slikanja s peskom je morda videti preprosta, a v resnici zahteva visoko mero natančnosti in doslednosti. Kasnejši popravki namreč niso mogoči.

Izbrana slikarska tehnika v veliki meri določa likovni izraz. Pesek različnih debelin dvodimenzionalni slikovni površini doda prostorsko oprijemljivost. Najbolj drobceno zrno peska ima namreč svoj volumen, najmanjši kamenček meče senco. S kombinacijo različnih granulacij, barvnih odtenkov in tonalitet avtorica doseže živ, migetav vtis, ki je po svojih optičnih učinkih blizu impresionizmu in divizionizmu. Sugestivno moč barvnega peska zna Stanka Golob izrabiti za motivno raznolike upodobitve, ko so krajine, geometrijska abstrakcija in figuralika, njene peščene iluzije pa dopolnjujejo še eksperimenti s svetlobnimi objekti.

Zaradi naravnih barv in reliefne teksture so upodobljene krajine izjemno prepričljive, saj imajo globino in mehkobo. Z različnimi vrstami peska avtorica mojstrsko pričara perspektivo; občutek globine poveča tako, da v ospredje postavi debelejša zrna peska, z najfinejšim peskom pa – po načelih zračne perspektive – zmehča oblike v daljavi. Upodabljanje pokrajin lahko razumemo tudi kot simbolno gesto, s katero avtorica vrača materialne gradnike svojih slik v izvirno okolje.

Sočasno z organskimi oblikami pokrajin pod rokami Stanke Golob nastajajo tridimenzionalne geometrijske strukture, ki ne skrivajo zgledovanja pri velikem slikarju optičnih iluzij M. C.Escherju (1889 – 1972), a jih avtorica na izviren način spaja s krajinskimi motivi. Pravilni geometrijski obrisi predstavljajo razumsko protiutež pokrajinskim impresijam. Človek ne more nikoli popolnoma doumeti neskončne veličine narave – zato avtorica izbira geometrijska telesa, ki se igrajo s človekovo zaznavo. Upodobljene optične iluzije prikazujejo nemogoče, paradoksalne objekte, ki se posmehujejo človekovemu dojemanju, se rogajo njegovim možganom ter v gledalcu vzbujajo čudenje.

Več o slikarki si lahko preberete TUKAJ

Razstavni katalog: MUZEJ RAZSTAVNI KATALOG 2019

 

Program: ŽePZ »Sinji galeb« DU Izola

Vinski pokrovitelj razstave: Vina Zaro

 

 

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×