MESEČNIK .pdf
2. - 22. 9. 2021
NOVA SKUPNOST V SREDNJEM SVETU

Obiščite Srebrne junake Teodora Tavžlja v izolski galeriji Alga.

Avtor pri svojem iskanju »še kar harmonične skupnosti konstruktivnih in avtentičnih ustvarjalnih ljudi« ni našel ustrezne, zato si jo je pač izmislil. S pričujočo razstavo – v slogu »sono solo canzonette« – v galeriji Alga izraža podporo prav temu ustvarjalnemu potencialu v vsakem posamezniku in družbi (za katerega verjame, da lahko obrne naš skupni svet na bolje) in opozarja na pomembnost družbeno angažirane umetnosti.

Namen te razstave je pritegniti podobno misleče ustvarjalce in vzpostaviti (četudi utopično) oazo, v kateri razvojnih smernic ne narekujejo despotski vladarji (ki nas vse bolj potiskajo v bedo) ali v usodo vdani podložniki (ki jim ni kaj prida mar za skupne zadeve), pač pa omogoča ustvarjalnemu srednjemu razredu -strokovnjakom in ljubiteljem, da prispevajo vsak svoj kamenček k izboljševanju širše interesne skupnosti.

Kot protiutež vladajočim »višjim« in pasivnim »nižjim« plastem družbe je umetnik v galeriji formiral SREDNJI SVET (ki se prav tako nahaja med »višjim« in »nižjim« – med duhom in snovjo) ter vanj vabi konstruktivne iskrene ustvarjalce, ki (tako kot mi) cenijo vso dobro umetnost, ne pa vzvišene (pre) napihnjenosti cesarjevih novih oblačil. Figure predstavljajo prav te ustvarjalne, plemenite SREBRNE JUNAKE, ki tvorijo avtorjevo pleme, nekakšno SREDNJO KOALICIJO, povezano v skupnem prizadevanju, da bi si ustvarili boljšo skupnost.

Razstavljeni likovni objekti so ustvarjeni z lahko dostopnimi materiali in s preprostejšimi likovnimi tehnikami, pri čemer gre za zavestno (morda malce kljubovalno) izbiro, katere rezultat je sveža, aktualna in sporočilna umetnost, ki učinkovito komunicira s publiko. Tokrat slikar ustvarja nekakšne velike kolaže v stilu asemblaža (tridimenzionalno likovno delo, sestavljeno iz praviloma najdenih materialov v prostostoječe prostorske aranžmaje) ter ponuja model, po katerem bi lahko vsak srednje zahtevni ustvarjalec upodobil svojega vzornika z dodajanjem lastnih likovnih elementov, izmenjavo …. Te figure se dopolnjujejo – kot življenje so v nenehni evoluciji in niso nikoli dokončane, namenjene pa so postavitvam v skupnih javnih prostorih (preden jih zapolnijo komercialni panoji), na »MESTNI ART PROMENADI«, da bi kot začasni eksponati na ograjah oglaševale lokalne junake.

MALI/VELIKI LJUDSKI JUNAKI, razstavljeni na Izolski »ART PROMENADI«, predstavljajo krivično podcenjene like, ki so naprednim skupnostim lahko za zgled in v ponos, a jih institucije in mediji običajno ne opazijo, kaj šele podpirajo. Prav na te junake, ki jim je razstava posvečena, slikar domiselno naveže analogijo s »srednjimi« šahovskimi figurami: konjem, tekačem in trdnjavo saj verjame, da lahko edine, vsaka s svojim strokovnim znanjem, premaknejo skupnost iz pasivnega nazadovanja v fazo pozitivnega napredovanja!

Podobe, ki si jih lahko tokrat ogledamo, so personifikacije določenih vrednot in nas z likovno zasnovo, ki z razlogom spominja na upodobitve antičnih božanstev, popeljejo v svojevrsten Panteon, v katerem se (demokratično) najde prostor za različne dobre sile, ne da bi ena prevladala nad drugimi. Ni naključje, da gre za projekt umetnika, ki je po poklicni formaciji arhitekt in se je ukvarjal tudi s scenografijo, saj je razstava zastavljena kot sakralni prostor, ki obiskovalce vabi k meditaciji o aktualnih vsebinah – pojmih, ki jih slikar, tako kot atribute, ki nakazujejo naravo njegovih (pol)božanstev, spretno vpleta v likovno podobo svojih figur.

Izolska Galerija Alga je tako postala meditativen javni prostor, v katerem je Teodor Tavželj postavil vsem na ogled svoj osebni svet in na sebi lasten likovni način vabi vse podobne ustvarjalce (ustvarjalne humaniste) k soustvarjanju novih skupnih svetov – k projektnem sodelovanju v SREDNJI KOALICIJI! Več informacij v četrtek 9. 9. 2021 med 17-o in 19-o uro v Galeriji Alga, na srednja.koalicija@gmail.com ali popoldan: 069 766 358.

KOLEDAR
< april 2024 >
POTOSRČEPESONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133
ponedeljek – petek: 10.00 – 12.00 in 16.00 – 18.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×