MESEČNIK .pdf
07.02.2019 - 07.03.2019
Nika Korsič – Lebdenja

V četrtek, 07.02.2019, bo v Galeriji Alga otvoritev razstave Nike Korsič z naslovom LEBDENJE.

Glasbeni program : Kompanija Izolana

Nika Korsič najbolj ustvarja na področju slikarstva. Seveda brez področja grafike, fotografije, oblikovanja in pisanja ne gre. Deluje tudi na področju medijev. Ustanoviteljica je in urednica spletnega časopisa Spletni čas in Kulturnega društva VNL.

Rojena v Kopru leta 1983. Študij je zaključila leta 2009 na Akademiji Lepih umetnosti v Benetkah, iz Vizualnih in Scenskih umetnosti smer Dekoracija.

Leta 2012 je vpisala Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Video in novi mediji.

Sodelovala je na več razstav in umetniških projektih / workshopih tako doma, kot v tujini. Umetniško se udejstvuje od leta 2004, ustvarja pa že od vedno.

Trenutno je zaposlena na Društvu gluhih in naglušnih Koper. Skoraj ves prosti čas – ko ni nekje v naravi, izkorišča za slikanje. Tako je nastala nova zbirka slik, ki jo je poimenovala kar Era Novum.

LEBDENJA
O izrazni moči slikarstva Nike Korsič

Telesa na slikah v različnih položajih poležujejo na ozadjih. Ne lebdijo v praznem kot oblaki na nebu, vedno odstopajo od nečesa, se odmikajo od nečesa, se odlepljajo od nečesa, nečesa nedoločnega. A tudi če se zdi, da ozadja ni, telesa kljub temu silijo v ospredje. Njihova teža je odzemljena. Pa vendar dovolj tehtna, da vztrajajo.


Privzdignjena so ta telesa, obešena sama nase, lebdijo v prostoru. Kako to zmorejo, ne vemo. So povsem samozadostna, zadovoljna sama s seboj, s svojo robato očarljivostjo. Osenčena so z lastno, notranjo svetlobo in sence so njihove mišice, te jih premikajo.
Postave teh likov so gibčne, vendar hladne, zamrznjene v gibanju, shranjene v skrinjah srhljive lepote.

Gledalca zmrazijo in spečejo hkrati, kot če primeš ledeno mrzlo železo. Četudi naj bi rože oddajale toplino, so to še vedno le ledene rože na okenskih šipah. Tudi na telesa rogovilah ni nikakršnega ivja sentimentalnosti.


Pa vendar to nikakor niso mrtve figure, ne ležijo kot hlodi, ne stojijo kot debla in ne blodijo kot duhovi, temveč lebdijo v legah veselja, v osrečujočih položajih. Osrečuje jih barva zanosa. Upajo si biti barvite, nabite s pogumom. Polne so poguma notranje lepote, zato barvno prekipevajo.


Kaj pa obrazi, sporočajo kaj? Če so le maske, kot je videti na večini slik, potem sporočajo le to, da govorici teles nimajo kaj dodati. V tem likovnem baletu breizrazne obrazne poteze ne povedo veliko, brlijo bolj z lunino kot sijejo s sončno svetlobo. Kadar pa so obrazi naslikani živo, kadar so individualno prepoznavni, jih preveva nekakšen ironično sramežljiv nasmešek, kot bi nas opominjali, naj nas ta ne zavede, naj ne pozabimo prisluhniti govorici telesa.


Brezspolno telo je kot teloh, bitje z dvignjenim cvetom in pritlehno pernato listno rozeto, z minljivim spomladansko belim obrazom in večnim zimzelenim telesom. Barve letnih časov držijo naslikana bitja pokonci ne glede na položaj telesa, vendar zimzelene lege teles preživijo vse letne čase. Če so obrazi ospeli, so pa njihova telesa v polnem barvnem razcvetu. Zato nas slike Nike Korsič privlačijo kot panjske končnice čebele, da jih razstavljene obiskujemo in občudujemo.

Iztok Geister

 

Samostojne razstave

2018
– april – avgust, slikarska razstava likovnih del “Era novum”, Društvo gluhih in naglušnih Koper, Koper, SLO
– februar – marec, razstava likovnih del “Era novum”, Galerija Majolka, Kamnik, SLO

2017
– 21. september, razstava fotografij serije Plastično sadje in zelenjava in Odsevi, Društvo gluhih in naglušnih Koper, Koper, SLO

– 14. september-14. oktober, razstava likovnih del “Era novum”, JSKD OI Izola, Sončna dvorana, Izola, SLO

– 28. april, Slikarska in fotografska razstava, Brblarna Bar, Novo mesto, SLO

2011
– oktober, Eks drugič – mreženje, Kulturno–Izobraževalno Društvo PiNA, Multimedijski in Mladinski center, Koper, Slovenija

2010
– maj, Plastično sadje in zelenjava, Galerija Arka, Izola, Slovenija
– januar, Odsevi, KT1 – multimedijski prostor, Izola, Slovenija

2009
− marec, Eks, Caffe Galerija Skica, Koper, Slovenija

 

KOLEDAR
< maj 2024 >
POTOSRČEPESONE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×