MESEČNIK .pdf
Oktober 2014
Marko Peric: Metamorfoza habitata

Avtor Marko Peric, se širši javnosti predstavlja z opusom 18-tih fotografij ‘Metamorfoza habitata’. Z uporabo subtilne estetike in prepletanjem tekstur, ustvari izrazito drugačen vpogled v svet kjer sta človek in narava v navideznem ravnovesju.

USTVARJALEC O SEBI

Če bi napisal, da je bila fotografija moja strast že od trenutka, ko sem bil prvič povit v plenice, bi to zvenelo malo klišejsko. A resnica ni taka, kajti zrastel sem z ljubeznijo do raziskovanja lepot narave. Poleg potikanja po zelenicah, vodnih brežinah in vlačenju domov vsega živega, sem tudi požiral živalske slikanice in enciklopedije. Ko sem bil še otročaj, so mi starši prerisovali živalske podobe iz knjig, vse dokler nisem pričel sam. In s tem sem pričel gojiti zanimanje za umetnost risanja in kreativnega ustvarjanja. V mladostniških letih sem dal skozi roke precej trotel kamer, tudi takih v obliki klovnove glave. Opazoval sem okolico in opravljal prve poskuse lovljenja pravih in nerodnih trenutkov, predvsem na zabavah. A pravi skok v fotografske divje vode se je pričel z analognim Nikonom F50, ki sem ga dobil v dar od mojih staršev za moj 18. rojstni dan.

Imel sem srečo, da sem spadal še v generacijo, ki je poznala štetje vsakega posnetka na filmu, nestrpno čakanje, da je bila fotografija razvita, in upanje, da je uspela. Sedaj pa … klik klik … do neskončnosti … eh, ena bo že dobra. Tako se je po korakih pričelo moje spoznavanje veščin, lovljenje trenutkov in prizorov iz okolja. Oko je pričelo zaznavat okolico na drugačen način. Vse okoli mene sem pričel videvat kot predogled kompozicije, kadrov in kako bi posnetek bil zaključen v postprodukciji. Fotografija je bila ustvarjena še preden sem stisnil na sprožilec. Ob tem se je oblikoval fotografski stil. Njegovi glavni elementi so svežina, čiste linije, geometrija, včasih estetsko minimalistična, v katero poskušam vključiti oz. izvleči notranji svet subjekta, ki je pred zrcalom kamere.

< nazaj

GALERIJA ALGA
Kristanov trg 1,
6310 Izola

T +386 (0)5 641 84 39
m +386 (0)51 394 133
e galerija@center-izola.si

URNIK
Ponedeljek, torek, petek 9:00 – 13:00
Sreda, četrtek 16:00 – 19:00
Sobota, nedelja in prazniki zaprto

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×