MESEČNIK .pdf
Maja Cerar in Nada – Marija Golob Pignatari

Vabimo vas na otvoritev slikarske razstave, ki bo 07.11.2019 ob 19:00 v galeriji Alga Izola. razstavljali bosta Maja Cerar in Nada – Marija Golob Pignatari.

Maja Cerar

Študirala je tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, v Italiji pa je obiskovala šolo o kolorizmu in različna predavanja. Ustvarja z akrilnimi barvami in lopatico. Maja Cerar je razstavljala doma in na tujem. Razstava Maje Cerar nagovarja publiko, naj razmisli kakšen je realen odnos do intuitivnega, mističnega in poduhovljeno filozofskega prostora v sodobnem slikarstvu. Umetnica ugotavlja tudi, kako in na kakšen način njene abstraktne lirične krajine energetsko delujejo v notranjosti prostora in na kakšen način vplivajo na gledalca.

Akademska slikarka Maja Cerar je koloristka, ki se ukvarja s prepletom barv, ki v njenih delih izžarevajo energijo. »Slika je živa in njene barve so v interakciji z ljudmi. Platno je kot nepopisan list in v končni podobni opazovalec na nezavedni ravni sliko prebira,« pojasni umetnica, ki išče navdih v naravi, osrednje motive pa črpa iz reke Kokre. Njena dela odražajo trenutni čas, zavezana je letnim časom in spreminjajoči se naravi. Rdeča nit, ki se razprostira skozi vse razstavljene slike, so utrinki, ki simbolizirajo zaton barv, iz intenzivnih se prevesijo v barve duše. Prevladujejo zemeljski toni in rdečkasti odtenki s pridihom zlate, zelene, modre. Slike, ki so nastajale pol leta, so Cerarjevo tako rekoč klicale k delu, obenem je o njih razmišljala in paralelno kreirala njihove zgodbe. »Jesenski utrinki želijo v vsakem posamezniku prižgati notranjo luč, iz katere naj se nato širijo pozitivne energije,« pojasni Cerarjeva in nadaljuje: »Smo v času materializma, ko smo docela pozabili na svoj glas iz globočin, na lastno zadovoljstvo, zato je glavna naloga mojih slik, da ozdravijo zahodnega človeka in mu pomagajo premostiti pregrado strahu.«

 

Nada – Marija Golob Pignatari

Kot je zapisala dr. Nuša Lapajne: “V delih Golobove so prikazani vsi žanri od krajine, figure do tihožitij, pri vseh pa je zaznati močne kromatične barve, ki so njen prepoznavni znak. Skupaj s svetlobnim vzdušjem predstavi svojstven slikarski slog, ki spominja na impresionistično odslikavo trenutka. Alojzija Murn daje prednost figuri in portretu, pri tem ji je risba kot osnova za realistično sliko izredno pomembna. Modele in tudi krajine slika v živo, brez predloge.”

»Motiv in svetloba v sliki oživita, prevzame me zanos slikarski … Že vstopam med oblake ustvarjalcev, nanašam na paleto nove barve, mešam, slikam in ustvarjam,« je v pesmi za eno izmed razstav napisala Nada Marija Golob Pignatari.

Za svoje likovno ustvarjanje je našla več časa po upokojitvi, ko so vsi štirje otroci odrasli in ko ni več opravljala profesorskega poklica, pri katerem je tudi s pridom uporabljala likovno sporočilnost. Ko se je začela približevati upokojitvi, se je vključila v likovni atelje Lapajne, kjer se še vedno izpopolnjuje pod mentorstvom akademske slikarke Nuše Lapajne Čurin in drugih umetnikov, tudi kiparke Dragice Čadež in akademske slikarke Sladjane Mitrovič. Kot pravi, je veliko znanja in vaje v risbi prejela tudi od akademskega slikarja Toneta Račkija. Poleg tega je članica društva likovnikov Ljubljane in likovne skupine Želve, ki deluje pod okriljem univerze za tretje življenjsko obdobje. Rada se udeležuje slikarskih kolonij in razpisov javnega sklada za kulturne dejavnosti. Razstavljala je že na skoraj stotih skupinskih razstavah.

 

 

 

Glasbeni program: MOPZ Izola

Vinski pokrovitelj: Vinar Steras

 

Org: CKŠP Izola

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×