MESEČNIK .pdf
7. 1. - 2. 2. 2016
LOREDANA ZEGA: NAVDIH

L    O    R    E    D    A    N    A      Z    E    G    A

… je predana samostojna kaligrafinja in umetnica z bogato ustvarjalno energijo in močno strastjo do dela. Svet lepopisja ji je pokazala teta, ki je družini pošiljala ročno napisane voščilnice. Pri svojih petnajstih je tako ustvarila baklo za papeža Janeza Pavla II. s kaligrafskim napisom »Vi ste luč sveta!«.

Sčasoma je napisala sedem delovnih zvezkov za učenje kaligrafskih pisav, po katerih je od leta 2002 predala znanje več kot 2000 ljudem iz celotne Slovenije. Med številnimi naročniki sta bila tudi Narodni muzej Slovenije ter Narodna galerija Slovenije.

Leta 2007 je postala članica združenja angleških kaligrafskih mojstrov – Calligraphy Lettering Art Society. Na kaligrafski razstavi v Londonu je marca 2010 in 2013 za svoja dela prejela certifikat za inovativnost in kreativnost. Status kulturnika ji je v zadnjih letih omogočil, da je pričela združevati pisanje, glasbo in ples. S pomočjo snemalca Aleša Bajca sta za video, ki je del njune predstave Zapleši črke, dobila Prvo nagrado Univerze v Novi Gorici, Visoke šole za umetnost. V  novembru 2012 je bila povabljena na kaligrafsko konferenco in skupinsko razstavo 8 najboljših kaligrafov v Evropi, ki je nato potovala po Nemčiji in Avstriji. Lani aprila je v eni izmed teh galerij, v avstrijskem Pettenbachu, odprla svojo samostojno razstavo. Pred časom je imela veliko različnih projektov na stenah – najbolj odmeven je bil vsekakor Hotel Astoria na Bledu, ki ga je odprl predsednik RS Borut Pahor. V istem letu je zaključila zadnji nivo angleške Nacionalne Diplome iz Kaligrafije, s kar 94 %, k sodelovanju pa jo je povabil v največ jezikov prevedeni pisatelj Paulo Coelho.

Leto 2014 je zaključila z uspešnim italijanskim kitaristom Nazzarenom Zacconijem, s katerim sta imela številne koncerte s kaligrafijo v živo v Sloveniji in Italiji (Cankarjev dom, Il teatro Apollo – Mogliano). Letošnje leto je bilo v znamenju potovanj. Učila je na slovenskih ambasadah v Bruslju in Parizu, znanje je predajala mojstrom v Benetkah, San Franciscu in Stockholmu ter uspešno odigrala  svojo inovativno predstavo oz. muzikal »Moj službeni dan« v Franciji ter v San Franciscu na svetovni kaligrafski konferenci.

In še nekaj o svetilkah: Domišljija jo je popeljala skozi prepletanje vejevja in svetlobe, ki ustvarjata neskončne geometrične oblike spiral, zavojev in dramatičnih obratov.  Svetilke, ki so nastale iz posebnih vrst furnirja (lesa) ter iz pleksi stekla, nosijo sporočila, ki jim kaligrafija dodaja poseben čar in mističnost. Svetloba, les in kaligrafija se medsebojno dopolnjujejo, prepletajo ter z igro svetlobe in senc čarajo svet domišljije in sanj.

Njeno življenje je ena sama kaligrafija, prepletena s teksti, glasbo, plesom, petjem  in neomejenim navdihom … Ona je … kaligrafinja …  s srcem in dušo …

Živi in ustvarja v svojem ateljeju v Novi Gorici. Obiščete pa jo lahko tudi na FB in na njeni spletni strani: www.kaligrafija.org

 

NAVDIH 

“Jezikoslovci vedo povedati, da je v besedi inspiracija božanska prisotnost – duh, duša (spiritus). Potemtakem je navdih – dih božanskega, duhovnega, duše – ki se vdahne v nas oziroma, ki ga mi vdihnemo vase. Je tisto, kar prinaša življenje.”  (Vesna P. Krapež)

Mnogi zunanji dejavniki so artikulirali ustvarjalnost kaligrafinje Loredane Zega, a svojstven karakter in identiteto ji je dala avtorica sama. Inspiracija, kot je poimenovala svojo razstavo, predstavlja niz del, ki izhajajo iz momentov njenih navdihov v življenju. To je tisto njeno notranje izročilo, s katerim vstopa med črke: ekspresivne in močne ali po drugi strani poetično mehke … In prav črke so njena najgloblja  inspiracija …

Avtorica jih ustvarja ob odličnem poznavanju klasičnih kaligrafskih zakonitosti in ob obvladovanju anatomije same črke. Dokončno podobo pa pridobijo šele z njeno domišljijsko razsežnostjo, z njej lastnimi pogledi na lepoto. Izražanje skozi črke, kot pravi Loredana, je namreč ena najlepših umetniških dogodivščin.

Njeno ustvarjanje na lesu se začenja z mojstrsko dovršeno, tekočo in virtuozno črtno sledjo, s katero prezentira lahkotnost in samozavest kaligrafskega čopiča, orodja, ki ga pozna do potankosti. Ta je adut njene prepoznavnosti. V spremstvu skrbno  izbranih barv pa avtorica, v zbirki razstavljenih slik, prehaja v svet slikarskega medija, kjer se harmonična usklajenost barv prepleta s kaligrafskimi tehnikami, plastenjem, kolažem in zlatenjem. Slike s črkami nam govorijo o različnih temah in razmišljanjih, peljejo nas v prostranstva duha in nam dajejo možnost raziskovanja in odkrivanja. Dotaknejo se globin naših duš ter nas nagovorijo tam, kjer smo ranjeni. Torej vsakega opazovalca prav na svoj način.

Nekaj njenih del črpa navdih iz Prešernovih pesmi.  Skozi barve in lepoto črk jih je preoblikovala in jih opazovalcu predala naprej skozi novo podobo. Barve so tista snov, s katero avtorica vzpostavlja kategorijo svetlega in temnega, komaj slutenega, prividnega ali povsem realnega. Z njimi naglašuje posamezne elemente izpovednosti ter vzpostavlja specifično atmosfersko stanje.

Črke same po sebi nosijo močno sporočilno vrednost, zato “bralca” zanese pričakovanje vsebinske pomenljivosti. Loredana zato opazovalcu ponekod “pomaga” z razumljivim tekstom, a obenem želi, da zasluti tudi tisto “nekaj”, kar se v samem tekstu ne skriva. Želi, da se vas kaligrafska slika in sama črka dotakneta na drugačen način. Raziskujte in vdahnite črke …

Naj vas prevzame  n  a  v  d  i  h ….

prof. Bernarda Podlipnik

JULIJI

< nazaj

GALERIJA ALGA
Kristanov trg 1,
6310 Izola

T +386 (0)5 641 84 39
m +386 (0)51 394 133
e galerija@center-izola.si

URNIK
Ponedeljek, torek, petek
9:00 – 13:00
Sreda, četrtek 16:00 – 19:00
Sobota, nedelja in prazniki zaprto

 

Paulo_Coelho_HARD_r

 

Loredana Zega calligraphy Archival prints (1)

 

Loredana Zega calligraphy Archival prints (2)

 

SVETILKA_AVSTRALIJA_copy

 

Loredana Zega calligraphy Archival prints (5)

 

Zega calligraphy

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×