MESEČNIK .pdf
Dragana Dada Čurin

Vabljeni na otvoritev razstave Dragane Dade Čurin, ki bo v četrtek 08.11.2018 , ob 19:00, v Galeriji Alga, Kristanov trg 1, Izola.

Dragana Dada Čurin se je rodila v tridesetih letih v Varaždinu in že od rane mladosti iskala svoj likovni izraz. V Makedoniji je obiskovala likovno skupino pod vodstvom akademskega slikarja Todorovskega, v Ljubljani večerno slikarsko šolo pri KUD KLAS, po daljšem premoru pa je spet stopila na pot likovnega ustvarjanja pri likovni skupini LIK. V zadnjih letih je sodelovala na številnih ex-temporah, njena dela pa smo si lahko ogledovali na samostojnih in skupinskih razstavah.

Marsikdo se lahko vživi v njene upodobitve razburkanega morja težkih in zamolklih barv, ki nas velikokrat asocirajo na življenje samo. Slednjemu se nima smisla upirati, ampak moramo v njemu najti vrednote, ki nas obdržijo na površju, da lahko užijemo čim več lepih trenutkov svetlobe. Težavam navkljub Dada še vedno lovi pozitivne vetrove v svoja jadra, zato na njenih slikah najdemo predvsem simbole ljubezni, prepletanja in povezovanja.

V Dadi je ostalo še nekaj neizpetega romantičnega duha iz šestdesetih let, časa iskanja lepših vrednot, težnje po harmoniji, skladnosti, pozitivizmu in želji po zaupanju, razdajanju in občudovanju življenja.

Med romantičnimi simboli, katere upodablja, so nekateri slogovno in vsebinsko prečiščeni in ravno zaradi svoje enostavnosti pridobijo na izraznosti, zato še posebej kakovostno predstavljajo to usmeritev. Cvetje, kelihi in srca se prepletajo med seboj, kot da bi želeli slaviti in izpiti vso radost življenja. Prav takšne pa so tudi figure, svobodne in neobremenjene s predsodki o tem, kaj je lepše ali boljše. Na njenih slikah so videti enako nežne in romantične Šavrinke, črnke, ženske ali moške podobe.

Dada ustvarja v različnih tehnikah, najpogosteje uporablja debele zgoščene nanose, kot da bi želela
naslikano podobo zgnesti na platnu in jo materijalizirati, s tem pa vnaša v svoja dela avtentičen likovni izraz.

Simbolika, katere se poslužuje, je takšna, kot Dada sama, romantična v razburkanem življenju, usmerjena k svetlobi zunaj in znotraj nje.

Teo Tavželj in Jana Kadare

Mentor: Teo Tavželj

Glasbeni program: Vlado Batista in Marko Grgič

Vinski pokrovitelj: Valter Slavec

 

 

 

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×