MESEČNIK .pdf
Borina Mišica – Brezčasnost vode

Borina Mišica, rojena v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo, gimnazijo in študirala geografijo s sociologijo. Fotografija jo spremlja od mladih nog, je način življenja od vsakodnevnih dogodkov, do gorskega kolesarstva, pohodništva… Neformalno fotografsko znanje je pridobila tudi na različnih predavanji in izobraževanjih na fotografskih delavnicah v Galeriji Fotografija, Galeriji Jakopič, pri fotografu Borutu Peterlinu in na Fotografskem festivalu Fotopub. Leta 2016 je na Slovenia Press Photo prejela glavno nagrado v kategoriji Narava za fotografijo Osamljeni ribič.

Janez Pelko, fotograf, je o njej napisal:

Fotografije Borine Mišice so me zasvojile na prvi ogled in fascinacija ne popusti tudi po natančni analizi, ko se podobe počasi in spontano razplastijo in vtisnejo, ko visoko izstopajo med milijoni videnih zabeleženih krajin, ki smo jim prisotni v zadnjih desetletjih. Borina ne pristaja na klišeje, niti na všečnost sleherniku, kaj šele na komercialno zapovedane smernice. Lotila se je motivov, ki so bili upodobljeni že do presedanja, a je z avtorskim in osebnoizpovednim pristopom dokazala, da motiv sam ne more biti omejitev, lahko je le odlično oprijemalo in izziv.

Avtorica kljub svoji nezatajeni introvertiranosti skozi fotografije izliva svojo nrav, svoja čutenja in hotenja, svoje dojemanje in svoja hrepenenja. Slika svoj paradiž in se poistoveti z njim. Razgalja svoje globine in razgrne svoje iluzije na dojemljiv, a obenem kompleksen poetičen način.
Samost je njen sopotnik, svojo veličino upodablja z majhnostjo subjekta na fotografijah. Občasni kontrasti so le navidezni, so morda njeni obrambni mehanizmi, a vseeno integralni del nje, torej njene povedi in izpovedi. Mir je dejanski, a navidezen in krhek. Motnja je konstruktivna in osvobajajoča, je konvergenca nezavednih hotenj in točka ravnovesja, včasih labilnega, včasih stabilnega. Kateri je bolj varen? To je redundantno vprašanje.

Vsaka njena fotografija posrka pogled in namagneti intelekt. Kliče in prikliče. Obenem miri in razburka. Tiho kriči. Spokojne podobe gravitirajo k nemiru, dinamične kompozicije težijo k raznihavanju. Vsako delo je svoja zgodba, a hkrati povezano z vsemi ostalimi. Sanje difundirajo v realnost, slednja se stali v nezavednih hrepenenjih po odstnosti tenzij. Resničnosti pa ni, ta je zgolj latenten skupek pomanjkljivih dejstev, obtežen s subjektivnimi čutenji in željnimi projekcijami.
Avtoričine fotografije so le na videz psevdorealistične in le na neuk pogled tehnično zmanipulirane. Dejansko so pa portal v njen svet, ki z nekaj empatije lahko postane tudi moj svet ali tvoj svet. So unikatna meditacija, so brezbesedna proza in poezija brez verzov. Kljub raznlikosti so prepoznavne, imajo avtorski pečat, so konsistentne in tvorijo razvejano zgodbo.
Impresije so ne le točke, ampak temelji in oprijemališča razgibanega sveta avtoričine domišljije in do neke mere stvarnosti. Točka nekončnosti se prezrcali v linijo prestopa, ki je preblizu, da bi si jo drznili ne spoštovati. Ne sprašujemo se, kaj je onkraj. Ob potopu v njena dela vemo.

Borina je dekle izzivov, preizkuševalka meja in njih postavljalka. Je iskalka odgovorov in postavljalka novih in novih vprašanj. Je vzornica in navdihovaka.

Razstava bo odprta cel mesec.

Glasbeni program: MoPz Delfin

Vinski pokrovitelj: Vina Štule

Photo Borina Misica

Photo Borina Misica

Photo Borina Misica

Photo Borina Misica

Photo Borina Misica

KOLEDAR
< april 2024 >
POTOSRČEPESONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133
ponedeljek – petek: 10.00 – 12.00 in 16.00 – 18.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×