MESEČNIK .pdf
BELSKY – BURLINA

Umetnika Eduard Belsky[1] in Kateryna Burlina[2] sta se iz rodne Ukrajine, preselila v Izolo leta 2010. Belsky izvaja ekspresivno figuralno slikarstvo, ki izvedbeno temelji na nanosu barve z lopatico, dripingu, intenzivni gestualnosti.  Način, ki je blizu abstraktnemu ekspresionizmu, je izrazno poudarjen z uporabo barve. Mešanica barv je v njegovih slikah brezmejna. Tematsko precej raznovrsten, vendar skozi krajinske podobe, ki predstavljajo večino njegovih del, je neposredno vezan na naše okolje. Njegovo slikarstvo tako izvedbeno kot tematsko deluje mediteransko.

Kateryna Burlina je v svojem delu precej drugačna. Ukvarja se s slikarstvom, risbo, grafiko, fotografijo, videom ter predvsem oblikovanjem objektov in figur iz tkanine in drugih materialov. Burlina je likovnica, ki v svojem delu večinoma razvija posebno magično vzdušje. Gre za svojstveno odkrivanje sveta realnega skozi pravljično poetični diskurz. Njene podobe so pripovedne v nevsakdanjem gibanju med epiko in liriko. Vse se nekako odvija kot zgodba nenavadnih bitij, ogrnjenih v karnevalska oblačila, »harlekini«, ki se gibljejo po ulicah, trgih, hišah naših mest. Njene figure, tako tiste izrisane ali naslikane v podobah kot tiste izgotovljene iz blaga, papirja ali drugih materialov so opredeljene v avtorsko prepoznavni formi.

Ni naključje da smo za likovno razstavo ob slovenskem kulturnem prazniku izbrali umetnika, ki prihajata iz tujine. Z naklonjenostjo k multikulturnosti na področju umetniške dejavnosti, pa tudi splošno s tem izkazujemo visok nivo in širino naše kulture.

Dejan Mehmedovič

[1] Eduard Belsky se je rodil v naselju Kolki, Volinske regije v Ukrajini leta 1963. Obiskoval je Republiško šolo za likovno umetnost in Višjo strokovno šolo za likovno umetnost v Dnipropetrovsku. Leta 1991 je diplomiral na Ukrajinski akademiji za likovno umetnost in arhitekturo. Od leta 1992 je član Zveze umetnikov Ukrajine.

[2] Kateryna Burlina se je rodila v Kijevu leta 1977. Obiskovala je državno umetniško šolo v Kijevu in leta 2000 diplomirala na Ukrajinski umetniški akademiji (odrska in kostumografska oprema).  Leta 2009 se je preselila v Slovenijo.

 

 

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×