MESEČNIK .pdf
Petek, 26. oktober 2018 ob 20:00, Kulturni dom Izola
Sluga dveh gospodarjev / Gledališka predstava
Naslov izvirnika: Il servitore di due padroni

 

REŽISER Igor Pison


Priredba in zamisel:Igor Pison  Glasba:Ilija Ota  Inšpicient in rekviziter:Marko Škabar  Foto:Luca Quai  Igrajo:Nikla Petruška Panizon, Tadej Pišek, Andrej Rismondo,  Nejc Kravos

 

Beneški komediograf Carlo Goldoni je na najžlahtnejši način našel pot do komedijske govorice, ki s humorjem spregovori o zelo realnih situacijah in odnosih, o gledališču sveta. Zato so njegove komedije vir pristne zabave, ki ne prikriva globljega podteksta. Komedija »Sluga dveh gospodarjev« ima v njegovem opusu posebno mesto kot prelomnica, ki zapira vrata staromodnemu in izumetničenemu gledališču z maskami in odpira pot do Goldonijevega opisa realnega življenja.
To besedilo bo osnova letošnje, najnovejše uprizoritve Slovenskega stalnega gledališča izven abonmaja. Predstava, ki je nastala za okoliške odre, nosi režijski podpis Igorja Pisona. Igralska zasedba pa je pretežno tržaška: v kostume in lasulje različnih likov spretno zlezejo namreč Nikla Petruška Panizon, Tadej Pišek, Andrej Rismondo in Nejc Kravos. Izvirne songe je podpisal Ilija Ota.
Sluga dveh gospodarjev je ikonsko besedilo Carla Goldonija, v katerem so režiserji vedno našli neskončni vir navdiha za zabavne, originalne in zelo dinamične uprizoritve, saj je glavna komična poanta zgodbe dvojna služba protagonista Truffaldina, ki si želi dvojnega zaslužka, a kmalu ugotovi, da bo za to potreboval vso svojo iznajdljivost, saj imata gospodarja nepričakovane skupne zaplete. Okoli komične osi se vrti ljubezenska zgodba, ki pa je najprej kupčija patriarhalne družbe, čeprav v zelo komični omaki.
Posodobljena priredba komedije iz leta 1745 zveni sodobno in lokalno, a na trdnih baročnih osnovah, ki bodo prepoznavne v strukturi in v stilu igranja v duhu Commedie dell’arte. Besedilo, ki ga je predelal sam režiser, črpa iz pogovornega jezika in pop kulture v ognjemetu komičnih situacij, v katere so vpleteni številni liki.
O želji, da bi Slovensko stalno gledališče s to predstavo ponudilo klasično besedilo in hkrati izjemno zabavno in sproščeno doživetje, je režiser Igor Pison povedal: »Želel sem si predstavo, ki bi v duhu potujočih komedijantskih skupin obiskala čim več društev in trgov. Pomembno je, da ima gledališče stik s svojim teritorijem in da prinaša visoko kakovost gledališke umetnosti tudi v komedijah. Čeprav zaznamuje komedijo dell’arte uporaba mask, smo se v posodobitvi odločili, da bodo maske že sami dialekti (nekateri obstoječi, drugi izmišljeni), lasulje in značilne poze. Večino likov bo prikazala skupina štirih igralcev, ki bodo prehajali v različne vloge, da bi predočili vsem, ki ljubijo gledališče, da je pripovedovanje komične zgodbe zabava tudi za ustvarjalce.«

Produkcija :  SSG Trst

 

Org: CKŠP Izola

Vstopnina: predprodaja 14 € , na dan prireditve 16 €, upokojenci, dijaki in študenti 10 €

KOLEDAR
< junij 2024 >
POTOSRČEPESONE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×