MESEČNIK .pdf
Petek, 24. november 2017 ob 20:00, Kulturni dom Izola
POETRIO / koncert / concerto

Vabimo vas na glasbeni večer skupine Poetrio, ki v letu 2017 predstavlja novi CD Haiku2Music Live (skrajšano H2M Live), na katerem predstavljajo 12 haiku skladb v slovenščini, srbščini, italijanščini in angleščini.

Poetrio je slovenska skupina z mednarodno zasedbo, ki skrbno izbere in uglasbi  poezijo ter poskuša s svojo ustvarjalnostjo vplivati na iskanje smisla in rahločutnosti v vsakdanjiku. Na različnih projektih in v različnih sestavah deluje od leta 2012. Izvaja avtorsko glasbo Mirjane Gvozdenac, čeprav vse pogosteje tudi ostali člani primejo “skladateljsko pero”. Ob koncu junija je pri Založbi Klopotec izšel njihov prvi CD s projektom Haiku2Music. Koncertirali so po Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Poetrio trenutno predstavlja projekt Pride čas v katerem izvajajo uglasbljeno poezijo Alenke Rebula in Marka Matičetova. Pride čas branja, ko gre beseda k besedi, ko se beseda usede na dno prebranega v tebi. Tik pred temo pride čas, ko se vprašaš si bil kdaj srečen. Pride čas potresa, pride čas za jesen, pride čas, da se upočasni čas, pride čas, ko končno rečeš NE, pride čas, ko veš, da je zadnji hip pravi. To so naslovi skladb-poezij, ki jih boste slišali na koncertu.

Člani skupine so:

Mirjana Gvozdenac (Izola) –  glas, klavir in glasba

Mary Agnes Servatius (Koper&ZDA) – violončelo, glas

Erik Kramberger (Izola) -sopranski saksofon, glas

Žiga Šercer  (Ljubljana)– tolkala, glas

 

Pride čas so zgodbe o besedah, razmišljanju, času, veri v ljubezen, odločitvah, zapuščanju,  trpljenju… Pride čas branja, ko gre beseda k besedi, ko se beseda usede na dno prebranega v tebi. Tik pred temo pride čas, ko se vprašaš si bil kdaj srečen. Pride čas potresa, pride čas za jesen, pride čas, da se upočasni čas, pride čas, ko končno rečeš NE, pride čas, ko veš, da je zadnji hip pravi. To so naslovi skladb, ki jih bomo predstavili na koncertu.

Haiku2Music (iz haiku v glasbo) je nastal iz ljubezni do preprostih in navdihujočih Burgovih haiku verzov, v združevanju nenavadne kombinacije barv glasbil z utripi src, s priprtimi očmi in z vero vase in v moč besede in glasbe. V Jutru obujemo Ciabatte, se predamo življenju in opazujemo svet (Foglia, Fiori, Ostrvo, Kamen, Kiša) sebe v svetu (Drevo, Reka, Veter) in svet v nas, saj se med dvemi vdihi (2 Breaths) dokončno zavemo, da smo samo zdaj tu (Sad sam ovde). To so poetični naslovi haiku skladb na prvem albumu Poetria.

Nekaj besedil:

»Si bil kdaj srečen

od žalosti

da ljubiš ta svet, ki te ne mara« (M.Matičetov)

 

»Vrni mi besedo

 ki si jo izrekel

vrni mi vero vate« (A. Rebula)

 

Mirjana Gvozdenac je končala Akademijo za glasbo v Beogradu (teorijo in zborovsko dirigiranje). Že med študijem jo je zanimala kompozicija in se je izpopolnjevala pri prof. Enriko Josifu. Od leta 1992 poučuje na Glasbeni šoli Koper in je tekom let ustanovila veliko različnih ustvarjalnih skupin. Leta 2012 je napisala glasbo za predstavo Gorana Gluvića Borutovo poletje v režiji Yulije Roschina in z ad hoc bendom Teatrio izvajala glasbo za predstavo na odru. Istega leta je ustanovila skupino Poetrio, ki od takrat dalje izvaja njeno avtorsko glasbo. Doslej je napisala in s skupino izvedla več kot 50 lastnih skladb na besedila Alenke Rebula, Marka Matičetova, Barbare Motoh Bračanov, Tomaža Pengova, Draga Misleja Mefa, Vaska Pope, Nenada Burgića, Dejana Pavlinovića, Srečka Kosovela, Franceta Prešerna, Antuna Branka Šimića, neznanih pesnikov iz publike in drugih.

Mary Servatius je violončelistka, ki se je iz Amerike preselila v Koper. Violončelo in komorno glasbo je študirala pri številnih učiteljih: Friedrichu Kleinhaplu, Janu Müller-Szerawsu, Caroline Worthington, Simu Kustanovichu, Kristi Buckland Reisner in Ianu Watsonu. Pred selitvijo v Slovenijo je igrala pri Worcester Collegium in je bila prva čelistka pri Clark Sinfonia in WPI Orchestra. Poleg klasičnega repertoarja Mary uživa pri improvizacijah in eksperimentalni glasbi. Sodelovala je z mnogimi skupinami, med drugim pri Jubilee Gardens in Copper Tree. Mary Agnes je prva violončelistka Obalnega komornega orkestra. Poetriu se je pridružila jeseni 2015.

Erik Kramberger  je primorec s štajerskim naglasom, glasbenik gradbene stroke in statični plesalec . Erik je stalni član zasedb Faraoni, Jazzlessness, AP Group, The soul moovers, duo Nice price, Blue in green, sodeluje z več izvajalci in predvajalci elektronske glasbe. Lahko vtipkate v SoundCloud “Hauba” in slišite njegove skladbe. V Poetriu igra sopran saksofon od leta 2016. Znan je po odličnih improvizacijah in zelo lepem glasu. Drugače igra še alt in bariton saks.

Žiga Šercer se z različnimi tolkali ukvarja od svojega 20 leta. V njegov repertoar sodi tako kubanska, brazilska, turška in flamenko glasba. Bobnarske tradicije se je učil na Nizozemskem pod taktirko svetovno znanih tolkalistov na glasbeni akademiji Codarts. Tam je igral pri uspešni multi-kulturni bobnarski ekipi – Buyakano. Svoje znanje tako deli in uspešno vodi bobnarski kolektiv – Sherzer Brigade. Med drugim sodeluje oz. je sodeloval pri skupinah DidiWa, Symbolic Orchestra, Terrafolk, Šukar, Shamballa, EtnoSaraj, Bobnars United, Murat & Jose, Gal in Galeristi, Marius Preda’s Unknown Allstars, Syntiromarus, Marco Antonio da Costa in še vrsto drugih, s katerimi je odigral več kot 500 koncertov po vsej Evropi. Zelo rad poje in ima lep glas. Ima rad sladoled in ćevapčiće. Poetriu se je pridružil februarja 2016.

O avtorjih besedil:

Alenka Rebula se je rodila očetu Alojzu Rebuli in materi Zori TavčarMaturirala je na klasičnem liceju »F.Prešeren« v Trstu, v Italiji in leta 1978 zaključila študij filozofije na psihološki smeri leposlovne fakultete tržaške univerze. Po diplomi je delovala kot psihologinja, trenutno pa poučuje družbene vede na družboslovnem liceju »A.M.Slomšek« v Trstu. Junija 1975 se je poročila s publicistom, radijskim urednikom in režiserjem Igorjem Tuto in ima tri otroke. Ukvarja se pretežno z globinsko psihologijo ter z vprašanji vzgoje in izobraževanjasamovzgoje in družbene kritike. Leta 1999 je izdala knjigo Globine, ki so nas rodile. Gre za prvo delo v slovenskem kulturnem prostoru, ki se otroštva ne loteva z odtujenim analitičnim aparatom psihologije, pač pa se mu posveča, s senzibilnostostjo do otrokovega doživljajskega sveta, izključno z vidika doživljanja otroka od novorojenčka dalje. Delo je leta 2009 doživelo ponatis. Leta 2007 je izdala uspešnico-priročnik za samovzgojo Blagor ženskam, nedavno je izšel ponatis. Več kot 4000 izvodov knjige Sto obrazov notranje moči je bilo prodanih. Tudi knjiga Vera vase, ki jo je napisala z Josipo Prebeg je doživela ponatis. Alenka Rebula redno vodi tečaje in ima predavanja v Sloveniji in Avstriji. O samovzgoji pravi: »Ključno vprašanje kulture je po mojem mnenju ozaveščenje odnosa do otroštva, iz katerega raste osebna in skupna usoda. Samovzgoja odraslih pa je bistvenega pomena za civilizacijski premik od kulture duhovnega pomanjkanja in nasilja do kulture miru in duhovnega blagostanja.« Alenka redno objavlja zanimive članke in misli na spletni strani www.alenkarebula.com (stran ima več kot 4.500.000 obiskov).

Marko Matičetov-pesnik

Starša Darja Matičetova (rojena Truden) in Matej Matičetov, sin priznanega etnologa in folklorista dr. Milka Matičetovega, sta se spoznala v Ljubljani, kjer sta se rodila tudi Marko in njegova štiri leta starejša sestra Sonča. Družina se je leta 1988 preselila v Lucijo pri Portorožu. Osnovno šolo je obiskoval v Luciji, gimnazijo pa v Piranu. Po maturi leta 2003 se je vpisal na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani na študij politologije. Diplomiral je leta 2008 z diplomsko nalogo Prešernova politična misel in s študijem politologije nadaljeval ter ga leta 2011 zaključil z magistrsko nalogo Rasna problematika in njeno reševanje v Braziliji. Od leta 2009 je zaposlen v Mestni knjižnici Piran kot bibliotekar.
Pesniti je začel v tretjem letniku gimnazije. Sam o tem pravi tako: »Dvakrat sem se rodil – prvič 27. februarja 1984, ko sem prišel na svet, in drugič 18. marca 2002, ko je na svet prišla moja prva pesem.« Pri založbi KUD France Prešeren je izdal tri pesniške zbirke. »Že s prvo zbirko ljubezenskih pesmi V vsaki stvari je ženska je mnoge bralce prevzel s kratkimi, ritmično izrazitimi pesmimi in s svežino besednih podob. V drugi zbirki Boš videl se je odprl samoizpraševanju in eksistencialnim vprašanjem, ohranil pa je ritmično izrazitost in besedno tenkočutnost. Tretja izdana pesniška zbirka Lahko noč iz moje sobe, Brazilija nadaljuje omenjene kvalitete in razdeljena na dva dela, Sobo in Brazilijo, ponuja dve samostojni izpovedi: trpno iskanje in razigrano navdušenje. Na pesniškem turnirju v Mariboru (2010) je pesem Sam s sabo občinstvo izbralo za najboljšo. Vse svoje pesmi zna na pamet. Z njegovo izvirno interpretacijo dobijo dodatno moč. Marko Matičetov z enakim zanosom ustvarja in interpretira svoje pesmi. “Pisati pesmi ni pravi izraz. Ustvarjati jih. Ustvarjati jih iz globine svojega telesa, iz vulkana svojih besed. In na koncu – največji užitek – izgovarjati jih. Izgovarjati jih na glas in na pamet, strastno in nenasitno …”.

Nenad Burgić (1952, Brus pod Kopaonikom – 1990, Beograd). Gimnazijo je končal v Kraljevu, leta 1975 je diplomiral na Univerzi v Beogradu. Od leta 1979 do 1983 je živel na Japonskem in medtem velikokrat obiskal Kitajsko. Objavil je zbirko haiku poezij Zatvorena/Otvorena knjiga (1979). Objavil je edinstveno knjigo Kitajska kaligrafija (Naučna knjiga 1988), v kateri opusuje nastanek, zgodovino, stile, tehniko, poteze, dinamiko, kompozicijo, harmonijo in vrednotenje v kaligrafiji. Večkrat je sodeloval na mednarodnih razstavah.

 

 

Vstopnina: 5 eur

KOLEDAR
< maj 2024 >
POTOSRČEPESONE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×