MESEČNIK .pdf
Sreda, 18. november 2015 ob 19:00, Kulturni dom Izola
»… NA ŠTIRI OČI …« / Pogovorni večer

Milan Kučan & Boris Kobal

Boris Kobal bo intimno pokramljal z zadnjim predsednikom Predsedstva Socialistične republike Slovenije in prvim predsednikom Republike Slovenije, ki pa je še veliko več kot »le« to, Milanom Kučanom.

O GOSTU:

Milan Kučan se je rodil leta 1941 v prekmurski vasi Križevci, tik ob slovensko – madžarski meji, kjer je po drugi svetovni vojni zrasla visoka žična ograja Varšavskega pakta vzdolž meje z nekdanjo socialistično Jugoslavijo. Odraščal je v protestantskem okolju v sedemčlanski učiteljski družini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Prekmurju. Diplomiral je na pravni fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1964.

Politično je deloval že med študijem, predvsem v slovenski mladinski organizaciji. Leta 1968 je postal njen predsednik, nato pa ga je udejstvovanje na političnem polju privedlo v Zvezo komunistov Slovenije ter zatem v Socialistično zvezo delovnega ljudstva, takratne krovne organizacije političnih in civilnih združenj in društev. Leta 1973 je postal sekretar Socialistične zveze, leta 1978 pa predsednik Skupščine Republike Slovenije.

V letih med 1982 in 1986 je delal v Beogradu, glavnem mestu nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, kot slovenski predstavnik v predsedstvu Zveze komunistov Jugoslavije. V tem obdobju se je kot član komisij podrobneje ukvarjal z vprašanji političnega sistema ter z ustavnimi vidiki mednacionalnih odnosov, posebej Srbije in njenih avtonomnih pokrajin Kosova in Vojvodine.

Ko je leta 1986 postal vodja slovenske Zveze komunistov, se je zavzel za odprt politični dialog in dal besedo državljanom Slovenije, da bo storil vse za širitev prostora političnih svoboščin in za spoštovanje človekovega dostojanstva. Dve leti zatem je v Sloveniji zaživela slovenska politična pomlad s številnimi organizacijami različnih političnih orientacij, tuji komentatorji pa so Slovenijo opisovali kot otok politične svobode nekdanjega političnega Vzhoda. O viziji stranke, ki jo je vodil Milan Kučan, govori geslo njenega kongresa leta 1989 »Evropa zdaj!«.

Milan Kučan je v takratni jugoslovanski državi vztrajno dvigoval svoj glas proti političnim tokovom, ki so državo vodili v izredna stanja in v krvavo vojno. Dvigoval je svoj glas proti nedemokratičnosti, proti nacionalni neenakopravnosti, proti teptanju človekovih pravic in pravic manjšin. Zavzemal se je za ločitev takrat monopolne partije od države, za njen sestop iz oblasti oz. za verifikacijo njene legitimnosti na volitvah.

Aprila 1990 je bil na prvih demokratičnih neposrednih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika predsedstva republike Slovenije, kolektivnega organa takrat še republike socialistične Jugoslavije. Kot predsednik predsedstva si je prizadeval za Slovenijo kot državljansko državo, ki je nacionalno prepoznavna. Decembra istega leta, ko so se Slovenci na referendumu odločali za državno osamosvojitev in za razdružitev od Jugoslavije.

»Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan,« so znamenite besede Milana Kučana, ko je na slavnostni večer junija 1991 Slovenija proslavila samostojnost in so Slovenci uresničili sen o lastni državi, na ulicah pa so se že pomikali tanki jugoslovanske armade, ki je začela agresijo na Slovenijo.

Značilnosti političnega delovanja Milana Kučana so analitska sposobnost, trezna politična stališča, tenkočuten občutek za pravice posameznika in manjšin ter brezmejna vztrajnost v iskanju zaveznikov za mirno in sporazumno reševanje družbenih vprašanj. Odločno je deloval za mirno, stabilno in uspešno pot osamosvojitve Slovenije in njen ugled, pa tudi za umiritev razmer na prostoru nekdanje Jugoslavije. Ko je Slovenija v devetdesetih letih doživljala vzpon, je v drugih delih nekdanje jugoslovanske federacije divjala vojna. Milan Kučan je v teh letih negoval odnose z vsemi političnimi silami, ki so se zavzemale za mir in sožitje narodov tega območja in jim pomagal pri njihovih prizadevanjih. Milan Kučan verjame, da si Evropa zaradi prihodnosti človeške civilizacije ne more privoščiti delitev, ki jih je poznala v preteklosti, in da si mora zato aktivno prizadevati za trdne vezi tudi z jugovzhodom Evrope.

V prepričanju, da nove razmere globaliziranega sveta terjajo nov, poglobljen politični premislek in čvrsto etično orientacijo, če si želi človeštvo zagotoviti sožitje in ravnotežje planeta, je Milan Kučan skupaj s somišljeniki leta 2002 ustanovil Mednarodni etični kolegij / Collegium International/ in postal njegov sopredsednik skupaj z nekdanjim francoskim premierom Michelom Rochardom. Kolegij združuje mislece, znanstvenike, politike in državnike, ki oblikuje stališča do aktualnih vprašanj. Od leta 2004 vodi Forum 21, neprofitno ustanovo civilne družbe v Sloveniji, ki želi s skupnimi premišljanji o dolgoročnih družbenih procesih prispevati k osnovam za kompetentno razvojno izbiro. Novembra 2004 je postal član Madridskega kluba, združenja nekdanjih predsednikov in premierov demokratičnih držav, ki se aktivno vključuje v prizadevanja mednarodne skupnosti za krepitev demokratičnih modelov in praks v svetu. Je tudi član Balkanskega političnega kluba pod vodstvom nekdanjega predsednika Bolgarije Zhelyu Zheleva, član mednarodnega upravnega odbora Mirovnega inštituta Simona Peresa ter član Russelovega sodišča za Palestino.

Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja »Zlati častni znak svobode Republike Slovenije«, s katerim ga je odlikoval predsednik republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, in »Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II. Posebej je ponosen tudi na priznanja manjšinskih skupin kot sta »Zlato kolo« Romov iz Berlina ter »Odličje Slovenske kulturno-gospodarske zveze«, slovenske manjšinske organizacije iz Italije, saj imajo priznanja manjšin za vsakega državnika nedvomno poseben pomen. Na Dan Evrope, ko Ljubljana praznuje obletnico osvoboditve Ljubljane v drugi svetovni vojni, 9. maja 2007, je mesto Ljubljana Milana Kučana razglasilo za svojega častnega občana. Istega leta, septembra 2007 je Milana Kučana Mednarodna liga humanistov razglasila za »Državnika – humanista 21. stoletja«.

Vstopnina: 5 €

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×