MESEČNIK .pdf
Četrtek, 07. april 2016 ob 19.00, Galerija Alga
Maja Alessio: SLEDI PRETEKLOSTI / Otvoritev slikarske razstave

Maja Alessio je oblikovalka, ki se je pri svojem delu ukvarjala z več zvrstmi likovnega ustvarjanja: fotografijo, scenografijo, kostumografijo, televizijsko režijo, grafiko, izdelovanjem drobnih predmetov, otroških igrač … Živi in ustvarja v Izoli.

Zadnja leta se posveča predvsem slikanju. Je članica likovne skupine MORJE izolske univerze za tretje življenjsko obdobje. Slika naravo in druge podobe svoje okolice.

Pripravila je že več samostojnih razstav v Kopru, Ljubljani, Štanjelu, se udeležuje raznih ex-temporov in sodeluje pri vseh razstavah svoje skupine.

Razstavo, ki nosi naslov SLEDI PRETEKLOSTI je posvetila Istri, kamnu in glagolici starodavni slovanski pisavi Cirila in Metoda, ki je na tem prostoru še vedno znana in se je iz Balkana razširila vse do Trsta. V glagolici je na slikah zapisala kar nekaj Prešernovih pesmi: Vrba, Zdravljica, Memento mori, Magistrale … in nekaj starih tekstov, ki se skozi razstavo pojavljajo na slikah.

Vinski pokrovitelj otvoritve je Vina Štule.

Razstava bo na ogled ves mesec.

 

”Nekdanja sodelavka RTV Slovenija, Maja Alessio, je rojena v Ljubljani (1946), od svojega 24. leta pa živi na Primorskem. Svojo poklicno pot je kot oblikovalka začela na televiziji Ljubljana, nato pa v Regionalnem RTV-centru Koper-Capodistria. Tudi kot realizatorka režiserka je pri svojem delu vedno uporabljala svoja strokovna znanja, vendar se je svoji ljubezni-umetnosti, v celoti posvetila šele po upokojitvi. Zdaj svoj čas po večini posveča risanju, izdelavi drobnih predmetov in igrač, predvsem pa slikanju z oljnimi in akrilnimi barvami. Slika naravo in svoje okolje, pri tem pa pravi, da ne želi biti realistični slikar, »še vedno iščem svoj izraz in izgubljene spretnosti. Moji motivi so moje cvetje, polja, morje… Do popolnosti je še dolga pot, rada hodim po njej« dodaja. Je članica likovne skupine Morje, Univerze za tretje življenjsko obdobje iz Izole. Njena dela so bila doslej razstavljena na sedmih samostojnih in več skupinskih razstavah. Večkrat sodeluje tudi na Extemporih. Že tri leta v prostorih TV koper-Capodistria pripravlja razstave različnih ustvarjalcev.

Na razstavi slik v galeriji Alga pod naslovom Sledi preteklosti se Maja Alessio posveti Istri, kamnu in glagolici. Pri svojem delu se dotika različnih likovnih tehnik, od dokaj črtne izraznosti do spogledovanja s esemblažem, pa do izrazne moči glagolice in besede kot take, ali kot ornamentalno dekorativnega izraznega pristopa.  Njene slike so od barvnih ubranosti do intenzivnih kontrastov, prav tako od subtilnih do pastoznih barvnih nanosov. Slike so kompozicijsko in barvno uravnotežene in njeno komponiranje različnih materialov na slikarsko platno se spogleduje s ruralnim okoljem Istre. S tem ustvarja občutek znanega, domačega pa hkrati nekak nov, drugačen pogled. Pred našimi očmi se prikaže značilna Istrska pokrajina, ki pa je zavita v barvni plašč emocionalnega naboja. Preplet vidnega črtnega obrisa tipične pokrajine, z močnimi barvnimi ozadji in z pozlato nas popelje v naš subtilni svet zaznavanja in čutenja. V sklopu slik na temo glagolica je preplet besedne izraznosti, katero pa nadgradi in uporabi tipografijo kot dekorativno izrazni element, ki ga kompozicijsko umešča kot čisti likovni element na svoje slikarsko platno.

Maja Alessio nam s svojo razstavo postavi na ogled le del svojega likovnega ustvarjanja in svojega pogleda na svet okoli in v sebi.”

Ksenija Pfeifer, prof. likovne umetnosti

Vabljeni, vstopnine ni!

KOLEDAR
< junij 2024 >
POTOSRČEPESONE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×