MESEČNIK .pdf
Petek, 28. september 2018 ob 20:00, Kulturni dom
Akustični Lačni Franz / Nova nebesa / Akustična pusa / Koncert

Akustični Lačni Franz / Nova nebesa / Akustična pusa

Akustični koncertni program skupine Lačni Franz z naslovom Nova nebesa / Akustična pusa je izbor pesmi primernih za sedečo publiko.

Prepletli so različne glasbene žanre, šanson, gypsy swing in akustični indie rock, v dve uri nagajivosti, nostalgije in črnega humorja, da skupaj s publiko na koncertu pričarajo usodi novo doživetje.

 

Skupina Lačni Franz so bobnar Luka Čadež, basist Anej Kočevar, kitarist Tine čas, klaviaturist Boštjan Artiček in pevec Zoran Predin.

 

2016 so posneli album Ladja norcev / Svako dobro, 2017 pa objavili svoj akustični prvenec Nova nebesa / Akustična pusa. Oba akustična albuma sta izšala pri največji balkanski založbi Croatia Records ( bivši Jugoton ) kar je za slovenski band nedvomno velik dosežek in veliko priznanje.

Nekaj linkov na akustične komade:

Sveži Vaterpolisti : https://www.youtube.com/watch?v=s1pLNejLTWE

Spet na svoji strani: https://www.youtube.com/watch?v=GOx7MXyI1KM

Gusarska :  https://www.youtube.com/watch?v=A-6FrvLDTVw

Akustična voda :  https://www.youtube.com/watch?v=A-6FrvLDTVw

 

Rekli so o Lačnem Franzu :

“Da sem direkten in da ne tajim predolgo dejstva: novi album je izdelek, ki imenu Lačni Franz ne dela krivice, saj po prvem konkretnem spustu ter preverjanju teže spisanega ugotovite nemudoma, da novi bend spoštuje vse stilske zapovedi starega benda. Mladostni faktor, transfuzija nove krvi v telo starega kadavra je bila očitno uspešna in Lačni Franz zveni, če namensko odmislimo preteklost in zgodbe o tem, kaj je bilo in kdo je kaj spisal, dobro kot je zvenel pred svojim razpadom.”

Sandi Sadar Šoba ( Rockonnet )

“Poezija ostaja lucidna, naphana s črnim humorjem, vendar, tako kot vselej, ostaja Zoran z njo stvaren, nenehno prizemljen glasnik časa in prostora, ki ga živimo. V novih časih so novi Lačni Franz dokončno izgubili tisti stik z novovalovstvom, ki se je držal njihovega glasbenega izročila osemdesetih. Bend goji slečen rockovski zvok, zveni neposredno, kitara konkretno štrli na površje pri samem miksu zvočne slike, znova so tu klaviature, a brez novovalovskega sintetiziranja, z mnogo več topline naravnega zvočnega tena.”

Aleš Podbrežnik ( Rock Line )

“Ni bilo, melanholično-vedra subverzija, sadizem in šokiranje publike, to kar te privlačilo in kar je, konec koncev, Lačnega Franza napravilo v enega od kultnih artefaktov osemdesetih. Prej je to bila kombinacija močnega storytellinga, nepričakovano zapletene melodičnosti in glasbe ki, pravzaprav, ni imela povezave, ne samo z glavnimi tokovi domačega punka in novega vala, ampak niti z ničemer podobnim, kar se je do teh časov igralo ali poslušalo.”

 Miljenko Jergović ( Jutarnji List )

 “Povleči publiko za seboj je bila vedno Predinova kvaliteta na nastopih. To rutino še ob ponarodelih pesmih vedno premore, pubeci, ki mu pomagajo iz naftalina vleči Lačnega Franza, pa nenormalno divje, a čutno in mojstrsko igrajo vsak svoj inštrument. Ta svežina in to glasbeno znanje sta nujno potrebna, če želi Predin z Lačnim Franzem spet igrati nekatere stare pesmi. Slišali smo ravno prav novega materiala in ravno prav starega.” Smo lahko med drugim prebrali v reportaži iz nadvse uspešnega mariborskega koncerta v časopisu Večer, kjer so povzeli smisel nadaljevanja Lačnega Franza v novi preobleki s stavki: “Lačni Franz je, tako danes razlaga Predin, poleg skupine tudi blagovna znamka in – filozofija, ki jo je najbolj odločilno zaznamoval prav Predin. Prav to slednje mu daje mandat, da filozofijo in izročilo, če hočete, obuja. Seveda z vsem dolžnim spoštovanjem do originalnih članov benda, kar Rimelejev nastop v Mariboru nedvomno izkazuje.” (vir: http://www.vecer.com/clanek/201602276192740 )

 

Ekipa 24ur.com je na ljubljanskem koncertu izkusila, da : “Fantje ga dobro “žgejo” in priznati jim je treba, da so v izvrstni formi, pomlajeni Franz pa je tako revitaliziran do te mere, da je nemogoče razmišljati o nepotrebni nostalgiji, temveč se je zlahka predati tako novim pesmim, ki takoj zvenijo domače. Za zaključek pa obvezni Praslovan in skupinsko prepevanje Zdravljice.” Da je obisk koncerta skupine edino pravo merilo za dojemanje aktualne vrednosti skupine pa lahko razberemo tudi iz naslednjih besed:  “Lačni Franz je torej daleč od “pogrete župe”, saj v časih, ki jih živimo, ostaja relevanten, saj nam tako Zoran kot tudi ostali mladci okoli njega brez težav pogledajo v oči. Kajti to, kar pokažejo na koncertih, je pravi rokenrol, muzika, ki nas nekoliko spominja na nekdanje čase, hkrati pa je, kot pravi Predin, spet aktualna, kot so aktualne tudi nove pesmi izpod njegovega peresa, ki jih je naredil kot nalašč za današnje čase, seveda v kontekstu in skozi prizmo Lačnega Franza. “ (vir: http://www.24ur.com/ekskluziv/glasba/video-in-foto-lacni-franz.html )

Odlično vzdušje pa je v svojem članku povzel novinar Primorskih novic:

“Prepolna dvorana, v kateri so se drug ob drugem zibali tako veterani, ki se radi pohvalijo, da so Franze poslušali že v prazgodovini, kakor tedaj še nerojeni, je že hip zatem tri desetletja v zgodovino butnila odlična ljubezenska Naj ti poljub nariše ustnice. Tega večera ji je družbo delal še lep šopek v nove aranžmaje oblečenih starih uspešnic, v katerih se ostri rifi prepletajo s črnim humorjem, izvirnimi metaforami in ludističnimi pesniškimi prijemi, nežna lirika pa z rezko satiro.

 

Vstopnina: predprodaja 7 €, na dan dogodka 10 €

KOLEDAR
< maj 2024 >
POTOSRČEPESONE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×