MESEČNIK .pdf
Četrtek, 03. december 2015 ob 19.00, Galerija Alga
JAZ, HISTRIA / Otvoritev razstave

Otvoritev razstave Društva likovnih ustvarjalcev VRTNICA

Razstavljajo:
Matjaž Borovničar, Marina Benčič, Jana Peric, Nives Kovač, Ljubica Pirih, Marjetka Prodan, Valentina Močnik, Rozana Vodičar, Milojka Lahajnar Špacapan, Eleonora Potokar Ukmar, Duška Gnjatić, Daša Košuta Šoštarič, Damjana Žigante.
Mentor: Matjaž Borovničar

Vinski pokrovitelj otvoritve je Vina Božič

O RAZSTAVI
Histria je boginija naših krajev in mnogoterih imen, Gaia, Terra mater, Ceres, Živa, Vesna, Morana. Princip ženske prvinskosti se kaže dualno in v večnem spreminjanju. Vesna, boginja pomladi, preporoda, lepote in stvarjenja, se skozi letne čase spremeni v Morano, boginijo smrti, zime in mor. A kljub temu Histria ni nikoli samo smrt ali življenje, je preplet mnogih form in idealov, ki se ne pustijo uloviti hkratno, zato kaže svoje lice poenostavljeno in enostransko. Tako kot Histria je tudi Ženska premnogo krat nerazumljena in s tem ustoličena le v eno obliko, eno pripoved. Vendar ona je boginja Terra mater, mati zemlje, vseprisotna in vseoblična.
Tema razstave je ekspresija ženske, pogojena v prostoru, ki jo oblikuje in definira, sočasno pa je tudi ona tista, ki prostoru daje vsebino in pomen. Tako nastane spekter mnogih interpretacij ene forme ali ene ideologije. Ženski princip, ki je prikazan v paleti tonalitet, barv in motivov, je predvsem potreba po izrazu notranjosti, tega kar nosi avtor v sebi, posredovano skozi prizmo izkušenj, čutenj in vpetosti v odnos sebe in okolice.

O DRUŠTVU
DLU Vrtnica deluje eno leto in je bilo ustvarjeno z namenom druženja, ustvarjanja ter raziskovanja novih mej v samem likovnem ustvarjanju. Trenutno šteje 18 članov, ki delajo pod mentorstvom akademskega slikarja Matjaža Borovničarja v prostorih KS Portorož. V tem času so člani ustvarili veliko uspešnih zgodb, ki so bile vidne v raznih galerijah in tudi drugih javnih prostorih. Povezani s sebi sorodnimi društvi in projekti so se letos udeležili kar šestih ex-temporov; v Kopru, Sečovljah, Izoli, Piranu, Grožnjanu in Rogaški Slatini. Posamezni člani so dobili vrsto priznanj in nagrad, znanja pa izpopolnjujejo tudi na likovnih kolonijah pod vodstvom izbranega mentorja. Med drugim se je društvo Vrtnica odzvalo na dobrodelno akcijo za deklico Auroro in vrtcu Lucija doniralo 6 likovnih del.
Matjaž Borovničar je leta 1999 diplomiral na beneški Akademiji lepih umetnosti in med letoma 2000 in 2002 nadaljeval študij restavratorstva za zidne poslikave na beneški Mednarodni univerzi umetnosti. Leta 2002 si je pridobil pedagoško andragoško izobrazbo na Centru za pedagoško izobraževanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Poučuje likovno vzgojo, tehniko in tehnologijo na OŠ Šmarje pri Kopru in na Centru za korekcijo sluha in govora Portorož, sodeluje pa še pri različnih dejavnostih. Organizira in vodi kreativne delavnice pri društvu ŠENT – Slovenskem združenju za duševno zdravje v Kopru in DLU VRTNICA v Portorožu. Sodeloval je na več skupinskih razstavah doma in v Italiji in na Hrvaškem. Živi in dela v Piranu

Vabljeni, vstopnine ni!

KOLEDAR
< maj 2024 >
POTOSRČEPESONE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×