MESEČNIK .pdf
Petek, 08. julij 2016 ob 21.00, Lonka
IzolaFolk: Srbija / Folklorna predstava

Predstavile se bodo srbske folklorne in pevske skupine iz Srbije, BiH, Avstrije in Slovenije.

PROGRAM

Oj, Moravo – skupinska pesem članov AKUD Kolo
Igre iz Trstenika – veterani AKUD Kolo
Igre na Rudini – otroci Vrnjačka Banja
Timok – mladinci, Dunaj
Igre iz Leskovačkog Pomoravlja – veterani Niš
Igre sa Grmeča – mladinci Prijedor
Pesmi iz južne Srbije – mladinci AKUD Kolo
Igre iz Dimitrovgrada – veterani Kranj
Ličanka sam, govor me odaje – Mara Kaligarič in duo AKUD Kolo
Igre iz Studeničkog kraja – otroci Vrnjačka Banja
Igre iz okoline Niša – veterani Niš
Gori Gora, Nije mana – moška pevska skupina AKUD Kolo
Grmeč – mladinci, Dunaj
Kraljice i igre iz Leskovačkog Pomoravlja – mladinci AKUD Kolo
Igre iz zapadne Srbije – mladinci Prijedor

 

Kulturno-umetniško društvo Izvor, Vrnjačka Banja
KUD Izvor Vrnjačka Banja je ustanovljeno leta 1998. Na repertoaru folklorne sekcije ima 20 koreografij, dela koregrafa Slavka Panovića. Društvo ima za sabo vrsto sodelovanj na festivalih v Avstriji, Grčiji, na Švedskem, v Italiji, Bolgariji, Romuniji, Makedoniji, na Češkem, itn. KUD Izvor je organizator dveh že tradicionalnih festivalov:
– «Razigrano proleće”, otroški festival folklore, ki se prireja vsako leto junija
– »Susreti folklornih ansambala Srbije i dijaspore«, kjer nastopajo mladinske in veteranske skupine.
Društvo je do sedaj sodelovalo s številnimi društvi v Srbiji in izven nje, med katerimi je prav posebno pobratimstvo s KUD Bambi Požarevac Dunaj, kot tudi sodelovanje s KUD Pontes- Mostovi iz Trsta. Tudi naše domače društvo AKUD Kolo iz Kopra je imelo to čast, da je v lanskem letu sodelovalo na njihovem folklornem festivalu v Vrnjački Banji. Umetniški vodja društva je Lazar Ćirić, predsednica pa ga. Vesna Ćirić.
Cerkveni folklorni ansambl Branko, Niš
Cerkveni folklorni ansambl «Branko» iz Niša je prvi folkorni ansambl Srbske Pravoslavne cerkve v Srbiji, ki ga je sredi leta 2004 ustanovil sedanji Partijarh srbski, tedanji episkop niški, gospod Irinej. Od ustanovitve do danes je ansambl imel več kot 600 nastopov gostujoč v Srbiji, Bolgariji, Turčiji, Črni Gori, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Sloveniji ter Avstriji. Društvo je prejemnik odlikovanja Orden Svetega Romana druge vrste, s katerim ga je odlikovala Srbska pravoslavna cerkev, eparhija niška in vladika Jovan za ohranjanje tradicije in srbske folklore, za tem, bronaste plakete Zveze amaterjev Srbije, srebrne plakete festivala folklora »Otroci Balkana z duhovnostjo v Evropi« ter veliko drugih priznanj in nagrad. Ansambl je razglašen za kulturni dogodek 2011. v Nišu. V ansamblu delujejo otroški ter pripravni ansambl, mladinski ansambl, rekreativni in ansambl veteranov kot tudi orkester. Ansambl je organizator manifestacije »Srečanja prijateljstev- Susreti prijateljstva- Radost Evrope« v Nišu kot tudi velikega velikonočnega koncerta cerkvenih folklornih ansamblov. Umetniški vodja ansambal je Miljko Petrović, vodja ljudskega orkestra Neven Kuzmanović. Nocoj se nam bo predstavila njihova veteranska folklorna skupina.

SKPD Sv. Sava, Kranj
Kulturno umetniško društvo SKPD Sveti Sava iz Kranja je ustanovljeno leta 1990 kot prvo srbsko kulturno društvo v Sloveniji. V sklopu raznolikih dejavnosti deluje v društvu tudi veteranska folklorna skupina. S svojim izjemno bogatim programom so nastopali večkrat v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in seveda tudi v Sloveniji. Društvo je prejemnik Prešernove nagrade mesta Kranj.

SKUD Dr Mladen Stojanović Prijedor
Srbsko kulturno – umetniško društvo »Dr Mladen Stojanović« iz Prijedora v BiH je eno izmed najstarejših društev na področju Balkana z izjemno bogato in zanimivo zgodovino. Ustanovljeno je pred 131 leti kot Srbsko pevsko društvo „Vila“. Prva sekcija je bila nadaleč znani pevski zbor, ki je v teh časih imel to čast nastopati na odru novoodprte stavbe Narodnega gledališča v Beogradu, na koncertu v čast Stevana Stojanovića Mokranjca, skupaj z najboljšimi zbori tedanje države. Potem so sledile nove sekcije, ustanovljena je tamburaška in dramska sekcija, ki jo lahko imamo za zibelko Gledališča Prijedor. Po drugi svetovni vojni Društvo spremeni ime po narodnemu heroju, velikemu humanistu doktorju Mladenu Stojanoviću. Folklorna sekcija je začela z delom takoj po končani Drugi svetovni vojni. Zbor, folklorna sekcija, narodni orkester, tamburaški orkester, salonski jazz orkester, vokalne skupine ter druge sekcije bile so okostje kulturnega življenja mesta in celotne skupnosti. Sekcije se lahko pohvalijo z veliko gostovanj po Evropi in Aziji kot tudi z nastopi v televizijskih oddajah. Društvo je udeleženec in nosilec številnih projektov, organizator srečanj ter festivalov, kot so Mednarodni festival zborov „Zlata vila“, Mednarodni festival folklore „Razigrana mladost“ in Smotra narodne ustvarjalnosti „Dani Mladena Stojanovića“. Lahko se pohvalijo tudi z velikim številom priznanj, med katerimi bi izpostavili Orden zaslug za narod s srebrnimi žarki. Folklorniki Društva so s svojimi nastopi navduševali publiko v Italiji, Grčiji, Turški, Rusiji, Belorusiji, na Portugalskem, Romuniji, Bolgariji, na Češkem, v Avstriji in v drugih državah Evrope, vključujoč tudi vse države nekdanje skupne države. Folklorna sekcija se lahko pohvali s 35 koreografij za katerimi stojijo imena najbolj znanih koreografov, kot so Desa Đorđević, Vojin Jovanović, Sreten Ninković, Vaso Popović, Savan Runjo in drugi. Folklorna sekcija šteje okrog 500 članov, v lasti pa imajo veliko število kompletov narodnih noš, celo 380!

KUD Branko Radičević, Dunaj
Folklorno društvo B. Radičević z Dunaja je ustanovljeno leta 1984 in nosi ime znanega srbskega poeta, Branka Radičevića, ki je nekaj časa živel na Dunaju. Društvo sodeluje z veliko folklornih in kulturnih društev v sklopu različnih festivalov v Evropi. So zelo ponosni na 12 koreografij balkanskih plesov v svojem programu kot tudi na bogate čudovite narodne noše s katerimi bogatijo svoje koreografije s katerimi so nastopali v Italiji, Nemčiji, Španiji, Srbiji,na Slovaškem in Češkem, v Švici, Romuniji, Franciji ter Avstriji. So vsakoletni udeleženci izjemno velike manifestacije srbske folklore diaspora, z velikim številom nagrad in priznanj.

Akademsko kulturno-umetniško društvo KOLO, ki je v Izolo povabilo tokratne nastopajoče, je bilo ustanovljeno ob koncu leta 2007 v Kopru in še naprej izjemno aktivno deluje, ter s svojimi člani prispeva k bogatenju kulturnega življenja v obalnem delu Slovenije. Društvo izvaja kulturne, umetniške in izobraževalne vsebine ter ohranja in razvija ljudsko plesno in glasbeno izročilo srbskega naroda, kot tudi drugih balkanskih narodov. V društvu so predvsem aktivne folklorna in pevska sekcija ter orkester. V svojih vrstah združujejo vse generacije: od najmlajših, ki plešejo in pojejo v folklorni skupini “Kolce”, preko starejših otrok, mladincev, študentov, ter najstarejših aktivnih članov, ki prav tako z veliko ljubezni in posvečenosti plešejo in pojejo. V okviru pevske sekcije svoje glasove združujeta moška in ženska akademska in mladinska pevska skupina.

V dosedanjem skoraj devetletnem delovanju je društvo AKUD Kolo organiziralo veliko število kulturnih dogodkov in koncertov, bodisi samostojno, ali v družbi drugih folklornih skupin. Sodelovali so na številnih mednarodnih folklornih festivalih izven Slovenije. Lahko se pohvalijo z gostovanji v Bolgarijo, Makedonijo, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Italijo, Avstrijo, Češko in Francijo. Aktivnosti društva so usmerjene tudi k ohranjanju srbskega jezika, književnosti, kulture in tradicije, ter s podporo Urada za diasporo in Srbe v regionu Republike Srbije, že šesto leto uspešno izvajajo Šolo srbskega jezika, književnosti, tradicije in kulture za otroke in mladino.

Org.: AKUD Kolo Koper, CKŠP Izola, JSKD OI Izola, Občina Izola

 

Vabljeni, vstopnine ni!

KOLEDAR
< junij 2024 >
POTOSRČEPESONE
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×