MESEČNIK .pdf
Sobota, 13. - nedelja, 14. oktober 2018 ob 10:00, Več lokacij po Izoli
Galerija na prostem / slikarska ex – tempore Izola 2018 /

 Opis projekta

» GALERIJA NA PROSTEM »

 SLIKARSKI EX – TEMPORE IZOLA 2018

 » Galerija na prostem » kjer se bomo izražali v barvah mavrice v slikoviti Izoli » od parka do parka » z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Organizirali bomo poseben slikarski dogodek, dvodnevni mednarodni likovni EX – TEMPORE: v tem okviru predvidevamo povabiti akademske, profesionalne in ljubiteljske likovnike. Približno 50 slikarjev iz Slovenije, Hrvške, Srbije, Poljske, Rusije, Italije, Francije, Ukrajine, Mađarske, Nemčije, Španija, Irak…, ki bodo slikali ma platno v odmerjenem času, 13 in 14 Oktobra 2018, s temalitko Izole in okolica ( trte, oljke ). Razstavljeli bodo tudi nekaj svojih že narejenih slik. Slike bo ocenjevala strokovna žirija, ki jo bo predsedoval g. Zoran Poznič, akademski kipar in magister novih medijev, ki je že desetletje direktor osrednje trbovljske kulturne ustanove Delavski dom Trbovlje. Svoj izraz in odnos do zunanjega sveta je vedno iskal v likovni kulturi. Pod njegovim vodstvom je delavski dom Trbovlje postal ne le regionalni, ampak tudi državni kulturni center, eden izmed tistih, ki kažejo smer, kam naj bi se razvoj kulture gibal na začetku 21. Stoletja.

Ta osnovni koncept prireditve kot so nedavno nazaj prvič poimenovali Ex-tempore ( iz latinščine ex tempore: iz časa, v času ), ostaja vse do danes zelo lep doghodek. Izolski slikarski Ex-tempore, smo sigurni, da bo dobila lepo tradicijo in v letih ohranila status zanimivega dogodka kot veliko drugih  Ex-tempora v Evropi.  Sigurni smo, da bo ta izredno pomemben segment turistično kulturne ponudbe v Izoli, obdržal  tradicijo vsako leto v Oktobru mesecu. Paralelno bomo organizirali spremljajoče razstave in druge kulturne dogodke.

Na zaključnem večeru v nedeljo 14. Oktober, bomo na Manziolijevem trgu podelili priznanja slikarjem. Dogodek bodo popestrili tudi priznani pevci in glasbeniki; Enzo Hrovatin, Marina Martensson, Primož Grašič. Ime  Enzo Hrovatin je poznano generacijam ljubiteljev glasbe.  Kitarist, pevec in avtor številnih uspešnic. Dolga leta je bil član legendarne skupine Faraoni. Pred nekaj leti, pred nekaj leti pa se je podal na samostojno pot kantavtorstva. Dve zgoščenki sta zaznamovali njegov novi življenjski in ustvarjalni čas. Nastopal bo tudi svetovno znan gost Primož Grašič,  kitarski virtuoz, skladatelj, aranžer in prvak član Big banda RTV Slovenije. Marina Martensson Prihaja z jazz scene na Švedskem, z dvema izdanima albumoma na japonskem in švedskem trgu, Marina Martensson je od leta 2013 se preselila v svojo koreninsko državo, Slovenijo in sedaj živi v Izoli kjer njena kariera še naprej rase. Gospa Dorina Beržan, izolska pesnica, nam bo prebrala nekaj lepih poezij. Za zelo zanimiv gledališki kotiček bo poskrbela gospa Aljoša Križ, dramaturginja, producentka in animatorka, z Kamishibai. To je bila oblika japonskega uličnega gledališča in zgodbe, ki je bila priljubljena med depresijo tridesetih let in povojnim obdobjem na Japonskem do prihoda televizije v dvajsetem stoletju. Kamishibai je povedoval kamishibaiya (kamishibai pripovedovalec), ki je potoval v ulične kote z nizi ilustriranih plošč/tabel, ki jih je postavil v miniaturno odrno napravo in pripovedoval zgodbo s spremembo vsake slike. Kamishibai ima svoje prve začetke najstarejšega izvora  v japonskih budističnih templjih, kjer so budistični menihi iz osmega stoletja naprej uporabljali emakimono (“slikovne svitke”) kot slikovne pripomočke za pripovedovanje zgodovine samostanov, zgodnjo kombinacijo slike in besedila, ki je prenašal zgodbo.

Sledila bo otvoritev razstave z predstavitvijo slikarjev in njihovih del. Slike bodo na ogled v Manziolijevi palači od 14 – 21. Oktobra 2018.

Lokacija

Locirali se bomo od parka do parka in sicer park Pietro Coppo, Sončno nabrežje, skozi staro mestno jedro, Gasilska ulica, Lljubljanska ulica, Verdijeva ulica, Manziolijev trg in Alietova ulica do vključno s parkom Boris Benčič.

Cilj projekta

je promocija mesta – občine Izola z druženjem umetnikov iz vseh vetrov Evrope skupaj z Slovenskimi. Ozaveščanje pomena naravne in kulturne dediščine na osebni in družbeni ravni, združevanje sodobnih in tradicionalnih likovnih tehnik z vsebinami iz preteklosti in učenje o pomenu ohranjanja  naravne in kulturne dediščine. Z umetniškim ustvarjanjem ljudje razvijajo čut za estetiko, smisel za lepoto ter naravnanost k duhovnim vrednotam.

Uporabniki projekta

so Člani društva, sorodna društva iz Slovenije in tujine, likovna društva Izola, osnovnošolci, otroci iz vrtca in turisti ter občani Izole vseh starosti.

Promocija projekta

Celotna prireditev Ex-tempore bo objavljena na medmrežju, televiziji, radiu, v Primorskih novicah, Slovenskih novicah, na Akademiji Art Zagreb, v Mandraču in z letaki.

Pomen projekta

Prispevali bomo k identiteti Izole.

Cilj obiska predvidni 1000 in več obiskovalcev, ki si bodo dogodek ogledali.

KOLEDAR
< maj 2024 >
POTOSRČEPESONE
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×