MESEČNIK .pdf
Sobota, 08. april 2017 ob 10.00, Park Pietro Coppo
Dan za spremembe / Prostovoljska akcija

Občina Izola se z javnim podjetjem Komunala Izola ponovno pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki letos že osmič poteka v okviru Slovenske filantropije. Na ta dan prostovoljci z različnimi akcijami poskušajo narediti nekaj dobrega v svojem okolju. Z akcijo bomo pokazali, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe, druge in naše okolje.

V občini Izola bomo tako že drugo leto zapored izkazali spoštovanje naravi in našemu okolju, zato nadaljujemo s temo Izola – zeleno mesto. V lanskoletni prostovoljski akciji je sodelovalo več kot 300 prostovoljcev!

V sklopu akcije bo Občina Izola tudi podelila električno mestno kolo srečnemu izžrebancu, ki je izpolnil anketo o prometu.

Nastopili oz. predstavili se bodo: MoPZ Izola, MoPZ Delfin Izola, VS Tamariska, ŽePZ Sinji galeb – DU Izola, KUD Balerima, KUD STEPS, KDLU LIK in TUBA, pevke šole Cirque ter TZ, CPS in Komunala Izola.

Več o akciji:

Izola se že tradicionalno pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki poteka pod okriljem Slovenske filantropije. V izolski občini bo dan tudi letos potekal pod sloganom Izola – zeleno mesto, saj Komunala Izola in Občina Izola nadaljujeta s projektom ozelenitve mesta. Akciji se vsako leto pridruži več izolskih društev, zavodov, podjetij in organizacij, kar nas izredno veseli, saj kaže, da nam ni vseeno za naše okolje in da znamo med seboj dobro sodelovati.

Z Občino Gradež  bomo zasadili Drevo prijateljstva

V sklopu projekta Izola – zeleno mesto bo v mestu skupaj zasajenih 64 novih dreves, od tega jih je bilo približno 40 že zasajenih. V soboto se bo sajenju dreves na Velikem trgu pridružila tudi delegacija iz Gradeža. Novo zasajene magnolije na Sončnem nabrežju so bile namreč izbrane prav po vzoru sosednjega italijanskega mesta. Župana obeh občin, Dario Raugna in mag. Igor Kolenc, bosta okoli 11.30 skupaj simbolično posadila Drevo prijateljstva v znak dobremu sodelovanju med obema občinama.

Drevesa bodo sicer v soboto zasajena tudi na črpališču pri ladjedelnice in eno v Bike parku Izola, kjer bodo na pomoč priskočili člani Andragoškega društva Morje.

Različne čistilne akcije v mestu in na podeželju

V letošnji akciji bo sodelovalo tudi 60 zaposlenih iz javnega podjetja Komunala Izola, ki bodo v soboto izvajali različne aktivnosti. Skupaj z Društvom upokojencev Izola bodo uredili 11 ekoloških otrokov. Skupaj s prostovoljci iz Občine Izola in Društva Adrenalina bodo čistili območje obalne ceste in obale od območja pod Belvederjem do belih skal. Čistili bodo tudi naše morje, pri čemer jim bodo pomagali člani Društva Manta in člani iniciative Naredi Nekaj za Naravo, ki bodo s SUPi preveslali celotno izolsko obalo in na poti pobrali vse odpadke na katere bodo naleteli. Člani Rdečega križa Izola bodo čistili območje v okolici Mehana, Šparžnike pa območje okoli hostla Stara šola v Kortah. Člani MNK Izola bodo uredili zelenico za golom na stadionu za namene treningov mlajših selekcij. Stanovalci objekta Južna cesta 92-98 bodo uredili javni park za objektom. V podjetju Skat bodo prav tako očistili okolico, v KD Malija pa bodo z reciklažo plastičnih steklenic izdelovali različne uporabne predmete. Stanovalci Ljubljanske ulice in člani Društva Izolani bodo v soboto posadili prve začimbe in zgodnje bazilike na ulični zelenici.

Ponovno se pridružujejo tudi vrtci in šole

V vrtcu Mavrica bodo že v petek organizirali čistilno akcijo na igriščih vseh enot vrtca. Skupaj z otroki bodo počistili igrišče, posadili rožice, uredili zeliščne gredice. V enoti Korte bodo zasadili drevo. Šolski okoliš in igrišče bodo uredili tudi otroci Osnovne šole Dante Alighieri. Poleg čistilne akcije bodo v tem tednu zbirali odpadne materiale, organizirale ustvarjalne delavnice, likovne izdelke in izdelke iz odpadnih materialov, pa bodo tudi razstavili. Podobno bodo aktivni tudi na Osnovni šoli Vojke Šmuc, kjer bodo uredili šolski vrt. V okviru projekta prostovoljnega učiteljskega društva Naša zemlja bodo učenci 4. razreda iskali najstarejše, najdebelejše in najvišje drevo v občini ter tako sodelovali v razpisanem projektu Gozdovi in les na Slovenskem. Učenci 2. razreda bodo obiskali vrtnarijo, učenci podaljšanega bivanja pa zasadili okrasna korita pred šolo. Učenci prostovoljci bodo v okviru projekta MEPI razvijali idejo o ureditvi šolske učne poti v občini. Srednja šola Pietro Coppo pa bo izpeljala čistilno akcijo pred šolo in olepšala okolico šole.

Dogajanje v parku Pietro Coppo in drugod po Izoli

CKŠP Izola je poskrbel, da bodo izolska kulturna društva med 11. in 13. uro nastopila v parku Pietro Coppo, za zabavo pa bo skrbel tudi Bepi. Nastopili bodo: MoPZ Delfin Izola, MoPZ Izola, vokalna skupina Tamariska, ŽePZ Sinji galeb, plesno društvo Balerima, vokalistke glasbene šole Cirque, člani likovnih društev LIK in TUBA pa bodo slikali v živo. V parku bodo na stojnici prisotni predstavniki Turističnega združenja Izola, ki bodo delili zloženko Sprehod skozi izolske parke, kjer so skozi krožno pot, zbrane ključne informacije o vseh parkih, ki bogatijo naše mesto.

Učno pravljični pohod Od drevesa do drevesa pa bodo organizirali Mestna knjižnica Izola, Lutkovno kulturno društvo Mari o net.tem, Zavod RS za varstvo narave, Tisa, Arboristično društvo Slovenije in Kmetija Gramona. Pot, ki bo vodila mimo zanimivih dreves in parkov, se bo začela ob 10. uri pred Mestno knjižnico Izola, kjer se bo tudi zaključila z glasbo rastlin, razstavo knjig o drevesih ter dobrotah, ki nam jih dajejo drevesa. Na poti bodo udeleženci spoznavali pomen dreves za Zemljo, drevesa Izole in njihove značilnosti ter poslušali pravljične pripovedi o drevesih in naravi.

V Galeriji Insula bo potekalo vodstvo po razstavi Sapana Gandharb – keramične skulpture, JSKD Izola pa ob 10.30 v Sončni dvorani organizira ustvarjalno delavnica za otroke in otvoritev razstave Ilenia mati zemlja.

V parku bo podeljeno tudi električno kolo

V sklopu priprave celostne prometne strategije si bodo občani v parku Pietro Coppo lahko ogledali tudi video predstavitev poteka ustvarjanja nove strategije in predvidene ukrepe, ki jih ta prinaša in se okrepčali s kolesarskim zajtrkom. V zahvalo za sodelovanje v lanskoletni anketi o prometu in javnih površinah v občini, pa bo ob 11.15 župan Občine Izola mag. Igor Kolenc izžrebancu podelil električno mestno kolo.

K sodelovanju vabljeni vsi občani

Spoštovanje okolju lahko izkažejo prav vsi občani! Izkoristimo ta dan in naredimo nekaj dobrega za našo naravo in naše mesto. Vabljeni, da fotografije samostojnih akcij in število udeležencev posredujete na martina.miklavcic-sumanski@izola.si. Fotografije bodo objavljene na občinski spletni in Facebook strani.

 

Vabljeni, vstopnine ni!

Org.: Občina Izola in CKŠP Izola

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×