MESEČNIK .pdf
Društvo
KULTURNO DRUŠTVO LIKOVNIH UMETNIKOV – LIK

Kulturno društvo likovnih umetnikov LIK Izola praznuje v letošnjem letu 30. obletnico delovanja na likovnem področju. Na pobudo Stanke Jenko in Marka Skoka je likovna skupina LIK začela s svojim delovanjem leta 1975 in sicer pod okriljem tedanjega Delavsko-prosvetnega društva Svoboda Izola, ki se je kasneje preoblikovalo v Zvezo kulturnih organizacij Izola, v novejšem času pa v Center za kulturo, šport in prireditve Izola. Leta 1996 smo člani likovne skupine Lik ustanovili društvo LIK, ki se je z ostalimi društvi v Izoli združilo v Center za kulturo, šport in prireditve Izola.

Do leta 1996 smo se člani društva predstavljali z zaključno razstavo. S preoblikovanjem sekcije v društvo in s prihodom nekateri novih članov pa smo v društvu spremenil način dela. Navezali smo stike z ostalimi društvi po državi, izmenjevali smo si društvene razstave in ustanovili ZLDS. Mentorstvo je leta 1998 prevzel univ. dipl. arh. Teo Tavželj, ki nam je ponudil nov program ustvarjanja, s katerim smo prešli od navadnega realističnega slikarstva na osebnostno izrazno ustvarjanje. Po letu 2003 je mentorstvo v društvu prevzela pedagoginja Marlene Zorjan. Pod njenim okriljem smo v vsakoletne programe vključili še več likovnega izobraževanja, ki smo ga povezali s programom ZLDS »Zlata paleta«.

Med številnimi dosežki društva smo posebej ponosni na dela, ki so v okviru »Zlate palete« dobila certifikat v letu 2002 in so bila razstavljena v slovenskem parlamentu, na priznanje občine Izola, ki ga je podelila društvu ob 25. obletnici delovanja ter na dosežke najuspešnejšega člana društva Ivana Stojana Rutarja, ki je bil v teh letih nagrajen s priznanjem »Zlata paleta«, s številnimi certifikati Zveze likovnih društev Slovenije in z nagradami na drugih tekmovanjih in ex-temporah.

Društvo šteje danes 30 članov, med katerimi pri skupnih projektih običajno aktivno sodeluje nekje od 15 do 20 članov, ostali pa delajo po lastnih načrtih in se občasno vključujejo v dodatne programe v društvu. Člani Lika ves čas sodelujemo z mentorji: akademskimi slikarji, kiparji arhitekti, pedagogi (Sašo Stegovič, Mira Ličan Krmpotič, Jure Cihlar, Anton Flego, Teo Tavželj, Marlene Zorjan) ter vztrajno in zvesto ohranjamo tradicijo slovenskega slikarstva. Zbiramo se enkrat tedensko ob četrtkih v prostorih društva ter svoj čas posvečamo likovnemu ustvarjanju in osveščanju glede aktualnosti na likovnem področju. Tako si izmenjujemo izkušnje o teoriji in praksi, prisostvujemo predavanjem in razgovorom o umetnostni zgodovini, s katerimi posameznih umetnikih bogatijo naše znanje ter se skozi delo seznanjamo z različnimi likovnimi tehnikami, s slikarskimi materiali in barvami. Bistvo, ki nas združuje pa je delo somišljenikov, ki se medsebojno dopolnjujemo in vzpodbujamo, saj je naš pretok idej zelo velik. Skupno obravnavamo in ocenjujemo dela posameznih članov, kar povečuje samokritičnost vsakega izmed nas. Odločilno vlogo pri tem igra prisotnost mentorja, ki s svojim delom bogati in razširja obzorja našega ustvarjanja.

< nazaj

KULTURNO DRUŠTVO LIKOVNIH UMETNIKOV – LIK
Kraška 1, 6310 Izola

Kontaktna oseba:
Zorko Dežjot
GSM: 041865405
e-mail: zdezjot@hotmail.com

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×