Razkrivamo vam ponudnike jubilejne 20. edicije PRAZNIKA OLJK, VINA IN RIB, ki bo letos v Izoli potekal v petek, 31. maja in soboto, 1. junija 2024 od 19. ure dalje. Na Ljubljanski in Verdijevi ulici ter Manziolijevem trgu se bo zvrstilo več kot 40 ponudnikov in več kot 10 glasbenih nastopov.
Na stojnicah bodo z nami:
VINSKA KLET KRALJ
Kmetija Kralj se nahaja v Škocjanu, natančneje 3 km iz Kopra v smeri proti Pradam »po stari cesti«. Zgodba o vinogradništvu se je pričela leta 1978, ko je bil v Škocjanu zasajen prvi vinograd refoška in nekaj malega malvazije, ki ga je zasadila in tudi obdelovala družina Pavlič. Kasneje je vinogradništvo prevzel mladi rod družine Kralj, ki je vinograde tudi razširil in dodal še nekaj sort. Trenutno naša kmetija šteje 2 ha vinogradov in v načrtu je še razširitev nasadov. Nudimo dve liniji vin, in sicer odprto ter buteljčno linija. Odprta linija šteje refošk in malvazijo, buteljčna pa refošk in malvazijo iz izbranih leg in sortiranega grozdja, ter rumeni muškat in rosè. Poleg vinogradov pri nas najdete tudi nasad oljk, ki šteje 70 oljčnih dreves sorte istrska belica in ličina. Naše domače izdelke imate možnost okusiti v našem ustrezno opremljenem degustacijskem prostoru, ki sprejme 60 oseb. V degustacijo vam ponudimo naša vina, oljčno olje, domače suhomesnate izdelke (kot je nepogrešljivi istrski pršut), domači kruh… Nudimo tudi možnost vodenega ogleda vinogradov in oljčnika. Dodatna ponudba naše kmetije so še refoškov in malvazijin liker, razne domače žganice, figova marmelada, vložena zelenjava lastne izdelave…Vse naštete izdelke imate možnost pri nas tudi kupiti.
TURISTIČNO IN KULTURNO DRUŠTVO ŠPARŽIN
Turistično in kulturno društvo Šparžin je prostovoljno, nepridobitno ter samostojno društvo, ki se prizadeva za celostni, trajnostni in odgovorni razvoj turizma v Kortah in okolici, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter za bogatenje kulturnega življenja v Kortah in širšem okolju. Turistično društvo Šparžin organizira in izvaja kulturne in športno-rekreacijske prireditve, sodeluje s sorodnimi organizacijami in skrbi za izgled kraja ter dobre medčloveške odnose. Društvo deluje od leta 2007. Predsednica društva je Rozana Prešern.
FOGY TARTUFI
Več kot 10 let ponujamo našim strankam samo najboljše. V naši paleti ponudb lahko dobite specializirane izdelke kot so tartufi, izdelki iz tartufov, gobe, različna olja, siri in tudi kvalitetna vina. Naše podjetje se nahaja v slovenski Istri, svetovni prestolnici tartufov. Počnemo to, kar znamo najboljše in sicer prodajamo ter tudi svetujemo glede uporabe specializiranih produktov kot so sveži tartufi, zamrznjeni tartufi, tartufate, ekstradeviško oljčno olje z aromo tartufov, ekstradeviško oljčno olje s tartufi, bela krema s tartufi, salama s tartufi, siri s tartufi, polenta s tartufi, sol s tartufi, čokoladni namaz s tartufi, med s tartufi, nož za tartufe…Svetujemo vam tudi pri nakupu psa za lov na tartufe in pri nakupu dreves za tartufe. Ponujamo vam samo izdelke vrhunske kvalitete. Velika večina izdelkov je brez glutena, alergenov in konzervansov.
EKO MIT
Leta 1984 sta Miran Korenika in njegov poslovni partner Ignac Moškon pričela z oživljanjem vinogradniško-vinarske tradicije, ki je bila v Slovenski Istri v času komunizma prekinjena. Poslanstvo se nadaljuje z ljubeznijo do zemlje, strastjo in sodobnimi pristopi mlajše generacije.
MONTIS & EKO LAURA ORGANIC WINES
V mirni vasici Montinjan pri Kopru na hribu v osrčju Slovenske Istre dežela refoška se nahaja Ekološko vinogradniška – oljkarska kmetija Vina Montis & Eko Laura. Naši vinogradi in oljčniki se razprostirajo po Montinjanskem hribu in tu se začenja ekološka zgodba o vrhunskem vinu udomačenih sort Slovenske Istre, refoška, istrske malvazije, muškat, malo črn, značilnem montinjanskem oljčnem olju, grappi in likerjih združeni pod blagovno znamko Vina Montis & Eko Laura. Filozofija posestva temelji na spoštovanju tradicije in kulturne dediščine ter sozvočju kmetijstva z okoljem. Vino, navdih in medežija-zdravilo. Naši vinogradni se rasprotirajo po sončnih legah na Montinjanskega hriba s pogledom na Koprski Tržaški zaliv in ko je lepo jasno se lepo vidi Gradež, Benetke, Dolomiti in celo Triglav. V objemu milega mediteranskega podnebja na trtah uspeva ekološko grozdje za najboljša ekološka vina v katerih se zrcalijo moč sonca neizprosnost istrsko flišnato peščene zemlje in tradicije, ki povezuje 5 generacij vinarjev iz roda v rod. Si štejemo v čast, da iz naše hiše prihaja 1.Vinska kraljica Slovenke Istre Elizabet Bordon. Na našem na ekološkem posestvu se poleg vin in olj ukvarjamo tudi z vinskimi turizmom za zaključene skupine.
GORKI CHILLI
Koroško-primorska naveza, ki jo tvorita Rok Iglar in Igor Tavčar, se je odločila, da bo svoje navdušenje nad pekočimi paprikami, čiliji, delila tudi z drugimi. In to tako, da bo PEKOČNOSTI čilijev dodala OKUS. Začelo se je okrog leta 2009, ko je Rok iz povprečnega ljubitelja pekoče hrane po zaslugi prijatelja Mihe iz Ljubljane prerasel v pravega chili-gorečneža. Prve štiri sadike je vzgojil doma na balkonu, leto kasneje je v vrtu pristalo 10 sadik, tretje leto jih je imel že 25. Navdušenja se je od Roka nalezel še Igor. V pogovorih z znanci sta ugotavljala, kako veliko je pravzaprav ljudi, ki ljubijo pekoče, in kako šibka je ponudba kakovostnih izdelkov iz čilija – zlasti tistih naravnih, brez raznih aditivov in koncentratov – v trgovinah in v gostinskih lokalih. Odločila sta se, da bosta to vrzel zapolnila kar sama, in sta zavihala rokave. V letu 2014 sta vzgojila več sto sadik iz semen več kot 30 vrst čilija z vseh koncev sveta. Med njimi so tudi svetovni prvaki v pekočnosti, kot so Trinidad scorpion, Carolina reaper ali Bhut Jolokia. Poleti 2014, ko so sadeži začeli dozorevati, je Igor že pilil celostno podobo in »tehnično podporo« za Gorki chili, Rokova kuharska žilica pa je začela pospešeno utripati. Nastala je 9-članska družina izvrstnih omakic različnih stopenj pekočnosti, od najblažje do najvražje.
BRIČ DOO
Posestvo Brič se nahaja v vinorodni slovenski Istri, na enem izmed gričev, tik ob slovensko-hrvaški meji nad krajinskim parkom Dragonja. Kot pričajo zgodovinski viri, so tukaj že od nekdaj težke, zdelane roke trmastih ljudi božale vinsko trto, ki jim je to ljubezen obilno vračala. Posestvo je dobilo ime po istoimenski vzpetini in vasi, ki se nahaja nad posestvom. Po projektu arhitekta Borisa Podrecce smo zgradili eno najsodobneje opremljenih kleti za predelavo grozdja v vrhunska vina s kapaciteto okoli 500.000 litrov. Vinska klet Brič spada med 100 najlepših kleti v svetovnem merilu. Na posestvu Brič je v enem kosu zasajenih 36 ha vinogradov, ki jih obdeljujemo na ekološki način. Nahajajo se na nadmorski višini med 270 in 350 m, zaradi česar je moč čutiti vpliv tako Mediterana kot kontinenta, kar daje našim vinom posebno aromo. Zaradi neposredne bližine vinogradov in načina obiranja grozdja, je grozdje v manj kot pol ure iz trte že v mlinu, kar je svojevrstna posebnost. S tem postopkom ohranimo vse arome v vinu, ki bi se ob daljšem transportu grozdja izgubile.
KOZJEREJA IN SIRARSTVO NEVO PREGELJ
Mohorini so nekje na sredini med Julijskimi Alpami in Jadranskim morjem. Torej daleč od ovčerejskih kmetij na Bovškem, ki sem jih kar nekaj opisal v reviji Drobnica. Ali pa ne tako daleč, če imamo v mislih Evropo ali celo Svet. Gre za kraj blizu Doberdoba, za kraj, ki je bilo nekaj časa zaledje smrtonosnih bitk na Soški fronti. Tu se ljudje še spomnijo kaj pomenijo vojna, lakota, bolezen, smrt, kaj pomenijo štirje jezdeci iz knjige Razodetja. Nevo Pregelj iz Mohorinov pri Renčah redi 130 srnastih koz za mleko. To je pod Fajtim hribom, blizu območja letošnjega katastrofalnega požara na Goriškem Krasu in blizu Stražnega stolpa na Cerju. Njegova kmetija me spominja na meni zelo ljubo pesem: Stari kmet je imel kmetijo ija, ija jo oziroma na njen izvirnik Old MacDonald had a Farm ija, ija, jo. Tudi njegov logotip je narejen v taki podobi.
EKOLOŠKA KMETIJA BOČAJ
Na naši kmetiji nadaljujemo več kot dva tisoč letno tradicijo pridelave oljčnega olja v našem kraju; kmetija je bila prvič pisno omenjena daljnega leta 1620. Nekoč so na kmetiji prevladovali predvsem vinogradi in češnje, oljčniki so bili zastopani v manjši meri. Nasprotno pa danes tukaj prevladujejo oljčniki, ki se razprostirajo na 2,5 hektarja površine. V naših oljčnikih so v večini avtohtone sorte – Buga, Črnica, Komuna, Rosulja, Zizolo, Mata, Štorta in Mortin ali Mortea (Zmartel). Poleg domačih avtohtonih sort in Istrske Belice imamo še italijanske in francoske sorte oljk. Nasade oljk imamo na sončnih legah nad sotočjem zgornjega toka reke Dragonje. Vestno skrbimo za biotsko raznovrstnost v oljčnikih, saj nam na ta način koristne živali pomagajo zniževati prisotnost škodljivcev, predvsem oljčne muhe. Leta 2007 smo med prvimi pridelovalci oljčnega olja pridobili prvi certifikat ekološke pridelave po predhodnem obdobju, istega leta smo pridobili tudi certifikat Zaščitene označbe porekla ZOP (EDOOSI ZOP).
VINA TRUNKL
V vasi Gažon, v prelepem okolju slovenskega obalnega zaledja, na hribu med Koprom in Izolo, se na koncu vasi razprostira kmetija Andreja Trunkla, obdana z nasadi oljk in vinogradi. Ko sem prevzel kmetijo, sem dobesedno štartal vse na novo, od poslopja, nasadov, do promocije in prodaje. Vse je bilo potrebno modernizirati. In hotel sem z oljkami razširiti ponudbo. Že v otroštvu ga je veselilo delo na kmetiji, zato se je tudi odločil za študij agronomije v Mariboru. Leta 2010 je prevzel družinsko kmetijo po svojem dedku in prenovil vsa poslopja ter zgradil vinsko klet. Odločil se je, da bo kmetijo moderniziral, obnovil vse stare trajne nasade, posadil še nove oljčnike in tako razširil svojo ponudbo kmetijskih proizvodov. Kmetija danes obsega 5,5 ha vinogradov in približno 2 ha oljk.
EKOLOŠKA DRUŽINSKA KMETIJA OLEA D’ISTRA
Ekološka družinska kmetija Olea se nahaja na pobočju obalnega gričevja nad Izolo. Krasijo jih ekološki nasadi oljk, češenj in fig, ki nudijo zdrav in pristen istrski pridelek ter omogočajo razposajenost in sprostitev v naravi. Na naši družinski kmetiji si prizadevamo pridelati čim bolj kakovostne pridelke s čim manjšim posegom v naravo, zato je naša pridelava od samega začetka izključno ekološka. Verjamemo, da nam edino tako narava ponudi najkakovostnejše plodove ravno takrat, ko jih naše telo najbolj potrebuje. O kakovosti naših proizvodov pričajo številne nagrade in dolgoletne visoke uvrstitve na nacionalnih in prestižnih mednarodnih tekmovanjih. Najbolj pa nas osrečijo zadovoljni kupci, ki prepoznajo naš trud in zapriseženost h kakovosti. Prepričani smo, da je za zdravje telesa, uma in duha pomembno s kakšno naravnanostjo se pridela naša hrana, zato vse kar počnemo, počnemo iz srca in v sodelovanju z naravo.
ANIMA MGSS
Podjetje Anima m.g.s.s d.o.o. posluje že od leta 1993. Ustanoviteljica je vedno bolj poslušala notranji glas, ki ji je skozi vsa ta leta šepetal, da mora slediti sanjam in tistemu, kar nas izpopolnjuje. Neizkoriščena znanja pridobljena skozi leta, nadgrajuje z različnimi izobraževanji in tečaji. Po opravljenem tečaju za zeliščarja in veliko lastnega dodatnega izobraževanja, se je podala na negotovo, vendar, kot pravi, edino pravo pot – pot zeliščarstva. Opravila je prvi tečaj iz Tradicionalne kitajske medicine, ki ji je zaradi holističnega pristopa k človeku v veliko oporo pri vsakdanjem delu, saj telo razume kot povezano celoto, ne le skupek sestavljen iz množice parcialnih delov. Naše podjetje je družinsko podjetje, saj vsak od članov družine v razvoj in napredek prispeva svoj neprecenljiv del. Pridobljena znanja se tako prenašajo na mlajše rodove. Osnovna vloga naše dejavnosti je predvsem v preventivnem svetovanju, ko lahko še sami vplivamo na naše počutje, krepimo organizem, da smo lahko kos vsakdanjemu življenju in izzivom ter da smo zadovoljni sami s seboj.
VINSKA KLET ČERNE
Vinska klet Černe stoji na pobočju Gordia nad Ankaranom. V teh krajih so vino pridelovali že od nekdaj, v naši kleti pa nadaljujemo in nadgrajujemo družinsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. Pred dobrimi 15 leti smo svoj prostor našli na Miljskih hribih in po njihovih sončnih pobočjih raztresli vinograde, v katerih seveda kraljuje refošk. Za trte skrbimo s predanostjo, kakršno zahteva tako čudovito darilo narave, kot je vino. Obdelujemo jih po smernicah ekološke pridelave, tako da v najmanjši možni meri posegamo vanje, majhne obremenitve pa so pogoj za pridelavo zdravega in zrelega, bogatega grozdja. Trenutno obdelujemo 15 ha vinogradov. V vinorodnem okolišu Slovenska Istra so naravne danosti naravnost idealne za gojenje rdečih sort. Poleg refoška sta najpomembnejši sorti v naših vinogradih cabernet sauvignon in merlot. Malvazija v naši kleti dostojno in prepričljivo zastopa bele sorte, čeprav je količinsko manj prisotna. Refošku predvsem v zadnjem času posvečamo še večjo pozornost, saj se trudimo, da bi mu s pravo obravnavo v vinogradu in v kleti povrnili nekdanjo slavo in ohranili mesto, ki mu gre med slovenskimi avtohtonimi sortami. Danes kupcem nudimo vina dveh linij – svežo malvazijo, refošk in cabernet sauvignon, ki so zoreli 6 mesecev do 1 leto v posodah iz nerjavečega jekla in steklenicah in imajo izrazit sadni karakter, odlikuje pa jih predvsem pitnost in uravnoteženost. Ker smo klet, ki se posveča predvsem rdečim sortam, pa smo izbrano grozdje refoška in cabernet sauvignona predelali posebej in jima namenili tako nekoliko daljšo maceracijo kot tudi zorenje v lesenih sodih. Ta vina so na trgu dve leti po trgatvi, vrhunec pa jih še čaka.
RICORVO
Oljkarstvo Ricorvo obdeluje 300 oljk, na 1,5 hektarja zemljišč. Oljke se nahajajo na nadmorski višini 60 m, 2 km iz centra Izole ob potoku Ricorvo. Med sortami oljk prevladuje istrska belica (60 %), ostale sorte so leccino, maurino in pendolino. Imajo posajeno tudi štorto, mato in ascolano, ki jih vlagajo.
VINA ŽVOKELJ
Na sončnih pobočjih Gore, v delu vasi Vrhpolje, ki mu domačini pravijo Brith, se rojevajo dobrote, ki jih lahko poskusite na kmetiji Žvokelj. Klet ponuja bogato izbiro sortnih vipavskih vin: laški rizling, malvazijo, sauvignon, chardonnay. Ljubitelji rdečih vin lahko poskusite merlot ali cabernet sauvignon, ponos kleti pa so avtohtone sorte rebula, vitovska garganija in zelen. V njihovi kleti lahko pokusite vina sorte: rebula, laški rizling, chardonnay, sauvignon, malvazija, vitovska grganija, zelen, merlot in cabernet sauvignon.
SLAŠČIČARNA PASTELO
Smo Slaščičarna “Pastello. Slaščičarna, ki se razlikuje od vseh ostalih. Zakaj le? Ker pri nas ponujamo le sladice brez glutena, brez sladkorja, z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov pa vendarle polnega okusa. Sladice so primerne za vse sladokusce, ki sledijo LCHF ali KETO dieti, za sladkorne bolnike, za sladkosnedce s celakijo ali intoleranco na gluten in ne nazadnje za vse tiste, ki si želijo sladico brez slabe vesti.
EMILIJA PAVLIČ
Rojena 1948 v Brezju pod Nanosom v občini Postojna. Po poklicu sem kuharica, s končano srednjo izobrazbo za poslovodjo kuharstva in tečajem za direktorico za hrano. Sedaj sem že nekaj let v pokoju. Kuhala sem v Postojnski jami, kjer sem se tudi izučila za kuharico, v hotelu Žusterna in zadnjih 25 let pa v vrtcu Semedela v Kopru. Leta 1998 sem napisala in v samozaložbi izdala svojo prvo knjigo Za otroke kuhajmo zdravo, za majhne in velike. Leta 2010 pa drugo knjigo Mamica, nauči me kuhati, tudi v samozaložbi. Mojih knjig ni v knjigarnah. Prodajam jih sama, na raznih sejmih in prireditvah širom Slovenije in na osnovi naročila pošiljam po pošti.
ZAVOD OTOK – MEDNARODNI FILMSKI FESTIVAL KINO OTOK
Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema od leta 2004 dalje raziskuje filmsko umetnost in odkriva raznovrstne filmske izraze v družbi filmskih ustvarjalcev in občinstva vseh generacij. V središče programa postavljamo svetovni, evropski in slovenski avtorski film, ki ga obenem razumemo kot umetnost in kot vpliven medij, ki zrcali družbo, kulturo in življenje nasploh. Prizadevamo si postavljati ključna vprašanja o in ob filmski umetnosti, brez vsiljevanja odgovorov nanje, temveč s spodbujanjem poglobljenega dialoga in kritične refleksije. Pred desetletjem smo na Kino Otoku opustil tekmovanje med filmi in na njem ne podeljujemo nagrad. Tako je festival danes odprt prostor prikazovanja in posredovanja filmske umetnosti, v katerem velja enakopravnost raznovrstnih izrazov in razmišljanj, ki na različne načine razširjajo pogled in vetrijo misli. Skrbno kuriran program vsake izdaje festivala vključuje okrog 80 filmov vseh dolžin, večina na Kino Otoku doživi nacionalno premiero. Mediteranski karakter festivala se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor nas je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati.
VINA RAKAR
Izjemna kulinarika si zasluži in zahteva spremljavo odličnega vina. Skrbno izbrana vinska karta z več kot 650 etiketami zadovolji še tako zahtevne vinoljubce. Vina odražajo strast, premislek in trud, s katerimi se izraža terrior in vinarjeva pot. Priznana vina iz vinorodnih pokrajin sveta oplemenitijo okus odličnih jedi in osvojijo ljubitelje dobre kapljice. Našo klet polnijo skrbno izbrana vina tako s klasičnimi okusi kot tudi z novimi, ekstravagantnimi okusi. Za vinska raziskovanja sveta je Boštjana navdušil, Tomaž Sršen (Dolce Vita). Se pa celotna družina Rakar preda in uživa ob dobri kapljici z mehurčki.
EKOLOŠKA KMETIJA BEM
Leta 1980 smo nad koprskim zaledjem, imenovanim Strmec, zasadili prve oljke. Vse skupaj se je začelo ljubiteljsko iz ljubezni do zemlje in predvsem zaradi uporabe oljčnega olja v domače namene. Do leta 1992 smo zasadili 360 dreves. Dogodki, ki so sledili v naslednjih letih, predvsem pa pozeba leta 1996, so povzročili, da smo morali vsa oljčna drevesa ponovno zasaditi. Od takrat do letos smo zasadili okrog 800 različnih vrst tega zimzelenega drevesa. Z leti je naša ljubiteljska dejavnost dobila profesionalni pridih. Danes svoje oljčno olje tržimo z novo celostno podobo in družinsko blagovno znamko BEM, ki izhaja iz začetnic imen (Boris, Elvis in Matej) treh generacij moških v družini, od najstarejšega do najmlajšega.
VINNAY COSMETICS
Pozdravljeni, sem Elen, ustanoviteljica znamke Vinnay cosmetics. Po poklicu sem sicer vzgojiteljica, vendar me je življenje popeljalo po malo drugačni poti, polni izzivov, čustev in učenja. In mislim, da se vse zgodi z razlogom, saj se je iz tega razvila čudovita zgodba. V začetku leta 2022 sem odkrila olje grozdnih pešk in njegove neverjetne učinke za zdravje, kožo in lase. Nad rezultati sem bila tako navdušena, da sem odšla takoj v akcijo. Moj nono ima v Goriških brdih vinarstvo in od njih sem pridobila prve grozdne peške, iz katerih smo pridobili prvo hladno stiskano olje. S tem se je pravo delo šele začelo. Imela sem idejo, vendar se je bilo treba še ogromno naučiti, preden sem prišla na to točko, kjer je podjetje sedaj. Začela sem se učiti o formuliranju kozmetičnih izdelkov, o podjetništvu in vsem kar spada zraven. Po več mesecih testiranja, sem končno dobila pravo formulo za naše izdelke in že prve zadovoljne uporabnice. Tako se je začela razvijat ideja in znamka Vinnay. Po enem letu dela smo na trg ponosno lansirali naša prva dva izdelka Olje za lase in Olje za nego lasišča.
TURISTIČNA KMETIJA FRANCA
Na naši kmetiji ponujamo Ekstra devisko oljcno olje Bio, Razlicna Vina Bio (Malvazijo, Refošk, Rose, Sladki muškat, Malvazijo barik, Refosk barik).
KMETIJA PRI CESARJU – VINA CEJSAR
Vinograd leži v Kromberku, daleč za cerkvijo, kjer je teren strm in zapleten in popolnoma obdan z gozdom. Lahko bi dejali, da je poln presenečenj. Zaradi kompleksnosti terena so dela pri nas precej nenavadna, občasno nevarna ter povsem izven učbeniških smernic. Trte iz sredine 70ih let poznava, kot svojo družino, vsako trto ročno negujeva, veževa, obrezujeva in čistiva. Celoten proces poteka s staro mehanizacijo in večinoma ročno. Grozdje še zmeraj stiskamo po starem, z leseno prešo. Nisva vezana na količine ampak na preprostost uživanja v njemu. Najin vinograd nama predstavlja umik iz vsakdanjega hitrega življenja, predstavlja nama svobodo in mir. Podedovala sva majhen a raznolik vinograd s pestrim številom različnih sort. Tem vinom sva dodala še strast, ljubezen in predanost. Vina so živa, nefiltrirana ter vsebujejo minimalne količine sulfitov. Naša glavna skrb je pridelati zdravo in kvalitetno grozdje. Pridelujemo večinoma bele sorte, kot so zeleni sauvignon oz. jakot, malvazija in chardonnay iz katerih nastane bela zvrst Beli Valentin. Od rdečih pa cabernet sauvignon in merlot, rdeča zvrst Črni Valentin. Na posestvu v kleti je tudi degustacijski prostor, kjer je vsak dobrodošel. In, ja, pri nas imamo že od vsega začetka črno vino in ne rdečega…
DOMAČIJA RAŽMAN
Na slabih petih hektarih lastnih vinogradov pridelujemo predvsem avtohtoni sorti refošk in malvazijo, muškat, cabernet sauvignon, shiraz, merlot in maločrn. Vsa vinain oljčno olje (okoli 100 dreves predvsem istrske belice) nudimo v naši domači gostilni in kleti, kjer tudi prirejamo degustacije vina in olja, ki jih lahko kupite tudi za domov. Trst, Koper, Izola, Piran, Škocjanske jame, Postojnska jama, Lipica, Reka, Pulj, Rovinj, Poreč, Brioni, Kubed, Hrastovlje, Abitanti, Smokvica, Kraški rob, Slavnik, Učka, Marezige, Osp, izvir Dragonje in Rižane, Čičarija, Brkini, Buzet, Hum, Motovun in tako naprej.
DOMAČIJA BOŽIČ
Domačija Božičevih je bila nekoč ena od treh hiš v Jagodju, danes pa stoji sredi strnjenega naselja. V Jagodje so njihovi predniki prišli leta 1902 iz okolice Buzeta. Kupili so kmetijo in že prvo leto stisnili 700 litrov oljčnega olja. Med svetovnima vojnama so pridelali približno 16.000 litrov refoška, ki ga je Anton Božič z oslovsko vprego dvakrat tedensko vozil v tržaške gostilne. Kasneje so v Jagodju kmetovali v manjšem obsegu, leta 1991 pa sta se Klavdija in Steljo po zlomu Tomosa, kjer sta bila v službi, odločila, da se povsem posvetita družinski tradiciji. Steljo je želel nadaljevati z očetovim delom. Klavdija, ki je v Izolo prišla iz vasice Krkavče, kjer še danes okolico krasijo oljčniki, pa je s seboj prinesla tudi ljubezen do oljke, saj pravi, da se je pod oljko tudi rodila. Sprva sta poleg manjšega vinograda in oljčnika pridelovala tudi zelenjavo, saj ta panoga ni zahtevala tako velikih investicij kot vinogradništvo. Z veliko truda sta s časom dejavnost preusmerila samo v vinogradništvo in oljkarstvo. Začela sta s hektarjem starega nasada v Kažanovi nad Jagodjem. Sledil je vinograd Bužome pod Šaredom, kjer so po dolgih letih zasadili ponovno »prve« trte refoška. Sledil je Vilišan na Baredih, kjer ob refošku rasteta še malvazija in sivi pinot. Danes imajo Božičevi vinograde še na Koštrlagu, v Strunjanski dolini tik ob Parencani in v Morerju. Razen slednjega, kjer rastejo 40-letne trte merlota, so nasadi novi.
DI KAPPA TARTUFI, DEJAN KOZLOVIČ S.P.
Prihajam iz majhne vasice Trsek, iz osrčja slovenske Istre. Tartufe sem začel nabirati leta 1993, s svojimi 17 leti pa sem bil tisti čas najmlajši lovec na tartufe. Moj največji tartuf, najden leta 1996, je imel kar 486 gramov! Začelo se je v naši domači kuhinji, nadaljevalo pa v naš lastni obrat za proizvodnjo. Tako je nastala prva slovenska tartufata izdelana v osrčju Slovenske Istre, tako rekoč v območju ki je poznano po največjih nahajališčih slovenskega belega in črnega tartufa. Sami se lahko pohvalimo tudi z lastnimi nasadi črnih tartufov, ki pa jih skrbno dopolnjujemo z novimi.
KMETIJA KRMAC
Tam, kjer se Šavrinski hribi spustijo v dolino in se približajo morju, stoji med vinogradi, oljčniki in češnjami naša domačija. Z vinogradništvom in vinarstvom se v naši družini ukvarjamo že tretjo generacijo in tudi naši otroci bodo to tradicijo nadaljevali. V 80. letih, ko se je običaj osmic ponovno obudil iz pozabe, smo bili med prvimi, ki smo svoj dom odprli ljudem in jih povabili v takrat v skromno kantino. Od tedaj dalje se ob vzpodbudi vse številnejših obiskovalcev – ljubiteljev pristne domače kapljice in hrane, trudimo, da bi bila naša ponudba vse boljša. Danes vas lahko sprejmemo in pogostimo v prijetnem istrskem okolju z odprtim ognjiščem, v toplejših dneh pa tudi na lepo urejeni terasi. Na naši osmici ponujamo tradicionalne istrske jedi h katerim se odlično poda zlata malvazija in dišeči refošk iz lastne kleti. Vino pridelujemo po klasični metodi z vso skrbjo in ljubeznijo. Jedi, ki jih pripravljamo, so preproste jedi, ki so jih kuhale že naše mame in none. Kljub preprostosti pa te jedi vedno znova presenečajo s svojo izvirnostjo in okusnostjo.
VINA SANABOR
Uspelo nam je ohraniti trte stare 50 let. Vsako leto, nam z naporom, navdušenjem, sposobnostjo prilagajanja naravi, podnebju, vremenu, uspe ohranjati in pridobivati zdravo grozdje. S tem naše penine odražajo bogastvo, subtilnost in eleganco velikega terroirja, ki ga imamo. Samo z obdelavo narave v njenem sožitju si nagrajen s kakovostnim grozdjem. Vsako leto, nam z naporom, navdušenjem, sposobnostjo prilagajanja naravi, podnebju, vremenu, uspe ohranjati in pridobivati zdravo grozdje. S tem naše penine odražajo bogastvo, subtilnost in eleganco velikega terroirja, ki ga imamo. Samo z obdelavo narave v njenem sožitju si nagrajen s kakovostnim grozdjem.«
COCOA D.O.O
COCOA čokolade so najboljše, kar vam lahko ponudi narava! Glavna sestavina naših čokolad je ekološki presni kakav, ki je minimalno toplotno obdelan.To pomeni, da ohrani minerale, aminokisline in vitamine. Presne čokolade COCOA so na voljo z različnimi dodatki, tako, da lahko vsak najde nekaj za svoj okus. COCOA čokolado smo za tiste bolj zahtevne obogatili z izvrstnimi oreščki, kot so mandeljni, lešniki in indijskih oreščki. Za vse tiste, ki ste ljubitelji suhega sadja pa smo prvovrstne goji jagode, rozine in banane prekrili z s čokolado. Ker dajemo prednost pozitivnemu vplivu na svet so vse sestavine pridelane na ekološki način. Rezultat? Čista, okusna, surova in slastna čokolada.
VINA BORDON
Na kmetiji Bordon vrhunska vina pridelujemo od leta 1985, ko je Ivan Bordon kot prvi med zasebnimi vinarji slovenske Istre vpeljal lastno blagovno znamko vin. Družinsko tradicijo je nadaljeval sin Boris, ki znanje in posest prenaša na svojega sina Jana. Tako se iz generacije v generacijo prenašajo dragocene izkušnje, ki rojevajo nagrajena vina. Vina Bordon uspevajo v mili primorski mikroklimi, na istrskih gričih z raznoliko sestavo tal. Istra velja za eno najprimernejših regij za vinogradništvo, v njej pa se rojevajo velika vina, ki lahko živijo tudi več desetletij. V tej zemlji in v tem toplem ozračju so naše trte posajene posebej na redko, z vsem potrebnim prostorom, da lahko rodijo grozdje najvišje kakovosti.
MESTNA KAVARNA PIRAN
Poleg odlične kave, vam Mestna Kavarna ponuja pestro izbiro sladic, sladoleda, zajtrkov, različne toaste, sendviče. Ob pogledu na Tartinijev trg pa vas razvajajo z odličnimi koktajli ter drugimi alkoholnimi ali brezalkoholnimi pijačami. V letu 2023 je prav v Mestni kavarni Piran nastala Š’Torta – torta, ki predstavlja izvirno kulinarično interpretacijo oljkarstva in solinarstva. Piranska avtentična sladica je poimenovana po sorti avtohtone piranske oljke. Receptura, pod katero sta se podpisala Kristian Zule, najmajši slovenski chef z Michelinovim priznanjem iz Stare Gostilne, in Magdalena Skočir iz Cappuccina Kroštole, vsebuje olivni mousse, karamelo in piransko sol. Za še bolj intenziven okus pa si je mogoče na tortico nakapati še malo oljčnega olja iz domačije Milok. Š’Torta ima tudi dobrodelno noto. Celoten izkupiček od prodaje tortic bo namenjen humanitarnemu društvu Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratje.
LIMONI ŠIK
Zgodba Limoni Šik se je rodila iz čiste ljubezni do enega najbolj poznanih digestivov, limoncello, ki izvira iz južne Italije. Izdelan je iz vrste limone, ki raste le na obali Amalfija, južno od Napolija. In od tam prihajajo tudi sadeži, ki polnijo naše steklenice. Ko je Luka Šik pred leti obiskal Sorrento, ga je prevzel okus te žgane pijače, ki vam jo bodo v Italiji obvezno ponudili po obroku. Domov se je vrnil z vrečo limon Sfusato Amalfitano, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo, in odločen, da bo pijačo poskusil izdelati sam. Prvi poskus ni bil uspešen. Pravzaprav do njega niti ni prišlo, saj sadež ni preživel dolge poti sredi vročega poletja do doma. Vendar je bila ljubezen do te goste, skoraj florescentno rumene, aromatizirane pijače močnejša, pomešana z vztrajnostjo in kančkom ponosa. Poiskal je lokalnega dobavitelja limon z obale Amalfija in poskusil znova. Rezultat je bil spodbuden in domače zaloge so kmalu pošle ob glasnem odobravanju prijateljev in sorodnikov. Vmes je eksperimentiral tudi z različnimi tehnikami in sestavinami in končno prišel do pravega ravnovesja, ki daje Limoni Šik prepoznaven okus.
CANNABIS MASTERS CBD SHOP KOPER
Cannabis Masters je prva specializirana konopljina postojanka na slovenski obali, ki na enem mestu združuje vpogled v zgodovino pridelave konoplje in pomaga pri razumevanju njene vsestranske uporabe v modernem času. Muzejsko-izobraževalno dejavnost združujemo s široko ponudbo kvalitetnih CBD izdelkov, prehranskih izdelkov, pripomočkov, strokovnih analiz vzorcev, načrtovanja ozelenitve prostorov in veleprodajno ponudbo.
TRGOVINA PETRA
vam ponuja široko paleto usnjenih izdelkov BRODI – japonke, copati, denarnice, pasovi, usnjena bižuterija.
MINIBINI – natikači, torbice, nahrbtniki…
RWOOD BY ZIGA – unikatne ročno izdelane lesene luč
FERAL SREČKO LANGRŠEK
Srečko Langršek ali bolj poznan s svojo prikolico PIKINE DOBROTE bo na Prazniku oljk, vina in rib ponujal: palačinke, vaflje, kokice, bubble tea in bovlo.
KMETIJA MEDIČ
Kmetija Medić se nahaja na poti Markovec-Gažon. Ponujamo ektra deviško oljčno olje. Nasad šteje cca. 400 oljk, prevladuje istrska belica, ostalo predstavlja leccino in pendolino. Z oljkarstvom se ukvarjamo več kot 25 let.
HAS COMERC AMIRA MEDIČ
Pod imenom by l’ammira predstavljam svoja ročna dela, kvačkana in šivana:
– Košarice za kozmetiko, za nego dojenčka
– Košarice za kruh
– Košarice za nakit, ključe …..
– Sivkine dišeče košarice (sivka je moja iz lastnega nasada)
– Torbice za steklenice
– Torbice različne
– Pladnji in podstavki
Artikli nastajajo spontano, odvisno od navdiha in časa. V delu se sproščam in uživam, ker s tem razvijam svojo kreativnost. Pozitivna stran mojega dela je spoznavanje novih oseb. Prisluhnem njihovim željam ob naročilu ter spremljam odziv na moje artikle. To, da nekoga z mojimi artikli osrečim, se mi zdi vredno mojega truda. Hvaležna za te občutke in izkušnjo.
VINOGRADNIŠTVO SEDLAK SILVO
Barvna muškarne penine sladke z bleščicami , polsuha šiponova penina, buteljčna vina in čokoladna penina z bleščicami.
ŠAVRINSKA KLET BORŠT
Šavrinska Klet Boršt letos ponuja zanimiva rdeča vina, ki so bila letos na prazniku refoška v Marezigah nagrajena s srebrno medaljo in sicer: mladi Refošk ter vina iz 75 let starih trt- suhi in polsladki Rosse. Seveda ne bo manjkala Malvazija letnik 2024 in »sladki Muškat« . Kot vsako leto, pa tudi letos ponujamo posebno alkoholno pijačo na bazi vina, to je »PIKANTNI SLADKI REFOŠK« , ki se ga pridelujemo samo v naši kleti. Vinogradi iz katerih pridelujemo naša vina se razprostirajo na jugozahodni strani šavrinskih gričev, ki so vse leto obsijana s soncem. Vinogradi se nahajajo nad dolino reke Dragonje na cca 300 m nadmorske višine zato so naša vina sveža in mladostna vse leto…
Z nami bodo tudi:
KMETIJA VOJVODA,
LEPOTE LESA,
KULTURNO DRUŠTVO MALIJA in
FRANKO MARKOVIČ.