Dogodki ikona datum 13.06.2025 ob 19.00 do 14.06.2025 ikona lokacija Ljubljanska ulica, Manziolijev trg

21. PRAZNIK OLJK, VINA IN RIB

21. PRAZNIK OLJK, VINA IN RIB

Letošnja 21. edicija tradicionalne etnološke prireditve Praznik oljk, vina in rib bo potekala v Izoli v petek, 13. 6. 2025 med 19. in 24. uro ter v soboto,  14. 6. 2025 med 15.00 in 24.00 uro. Prizorišča bodo na Ljubljanski ulici, Verdijevi ulici in na Manziolijevem trgu. Na omenjenih površinah bodo postavljene stojnice, na katerih bodo svoje pridelke razstavljali obalni vinarji in oljkarji in kjer boste lahko degustirali in tudi kupili vina, olja in izdelke iz oljčnega olja. Poleg vinarjev in oljkarjev se bodo na stojnicah predstavili tudi ponudniki sira, domačih sladic, čokolade, namazov, testenin, tartufov, vložene zelenjave in sadja, medu in ročnih ter umetniških obrti. Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo različnih ribjih jedi – brodeta, sardel, testenin z morskimi sadeži in ostalih dobrot iz naše regije.

V petek, 13. 6. 2025 ob 20. uri bodo razglašeni tudi zmagovalci natečaja za Županovo vino in Županovo olje za leto 2025.

GLASBENI PROGRAM:

13. 6. 2025 od 19. ure dalje:

  • Kompanija Izolana
  • Ansambel Snežnik
  • Stiven & Sašo
  • Scifidelity Orchestra

14. 6. 2025 od 15. ure dalje:

  • Društvo harmonikarjev Izola
  • Krajcarji
  • Klapa Motovun
  • Etno banda Poseben gušt
  • Stevo Vujič Band
  • I benandanti

OTROŠKI PROGRAM:

V soboto, 14. junija 2025 bo na Ljubljanski ulici potekal tudi OTROŠKI PROGRAM. Z nami bo Vanja Bolčič iz Izole. Z vami in vašimi najmlajšimi bo poskrbel za sladko preživeto dopoldne. Otroci bodo s pomočjo Vanje pripravili SLADKE ISTRSKE KLOBASE.

Potekali bodo dve delavnici: ob 16. in 17. uri.

Na delavnici bodo uporabljene sledeči izdelki: piškoti, maslo, kakav in sladkor ter rokavice iz lateksa, ki so lahko tudi alergeni. Prosimo starše, ki bodo pripeljali otroke na delavnico, da so pozorni na omenjene informacije.

STOJNIČNI PROGRAM

Razkrivamo vam letošnje ponudnike na stojnicah, kjer boste lahko okušali najrazličnejša vina, olja in najrazličnejše domače izdelke:

  • LIMONI ŠIK
  • Bojan Lubej
  • Brič d.o.o.
  • Kristjan Božič, oljčno olje Kazanova
  • Vina Božič 1902
  • Gorki Chilli
  • Bio vina Montis & eko Laura
  • Ekološka kmetija Bočaj Truške
  • Vinska klet Kralj
  • Kmetija Krmac
  • Kmetija Medić
  • HAS COMERC Amira Medić s.p.
  • Vina Trunkl
  • Ricorvo
  • Emilija Pavlič
  • Vinogradništvo Sedlak Silvo
  • Vina Sanabor
  • Cannabis Masters Radovac Šon s.p.
  • Vinnay, proizvodnja in prodaja kozmetičnih izdelkov, Elen Pečenko s.p.
  • Wine house Rakar
  • Zeliščni raj Slovenske Istre
  • Vina Markovič
  • Vinska klet Černe
  • Kuhinja Betka
  • Vinska klet Franko Markovič
  • Pikine dobrote
  • Vina Žvokelj
  • Kmetija Bruno Vojvoda
  • Šavrinska klet Boršt
  • Ekološka kmetija BEM
  • Vina Bordon
  • Kmetija Franca
  • EKOMIT d.o.o. – KORENIKA&MOŠKON
  • Društvo Pod Kozolcem
  • Jkwood (Lesostrugarstvo Kožar Cirila s.p.)
  • Kulturno društvo Malija
  • Oljarna Rafeal
  • Gorazd Potočnik
  • Naše, Klemen Klavcic
  • Fogy tartufy
  • Istra Tartufi, Laura Šavle s.p.

Se vidimo!

OPIS PONUDNIKOV

ŠAVRINSKA KLET BORŠT:

https://traven.si/nova/okolinas/savrinska-klet-borst

LEPOTE LESA
Ročno izdelani leseni izdelki za vsako priložnost. Ponujamo tudi izdelavo po naročilu.

EKOLOŠKA KMETIJA BEM
Leta 1980 smo nad koprskim zaledjem, imenovanim Strmec, zasadili prve oljke. Vse skupaj se je začelo ljubiteljsko iz ljubezni do zemlje in predvsem zaradi uporabe oljčnega olja v domače namene. Do leta 1992 smo zasadili 360 dreves. Dogodki, ki so sledili v naslednjih letih, predvsem pa pozeba leta 1996, so povzročili, da smo morali vsa oljčna drevesa ponovno zasaditi. Od takrat do letos smo zasadili okrog 800 različnih vrst tega zimzelenega drevesa. Z leti je naša ljubiteljska dejavnost dobila profesionalni pridih. Danes svoje oljčno olje tržimo z novo celostno podobo in družinsko blagovno znamko BEM, ki izhaja iz začetnic imen (Boris, Elvis in Matej) treh generacij moških v družini, od najstarejšega do najmlajšega.

VINOGRADNIŠTVO SEDLAK SILVO
Barvne penine in ostala butelična vina.

ZELIŠČNI RAJ SLOVENSKE ISTRE
V prelepi Slovenski Istri stoji vasica Trsek. Ta vasica se nahaja v občini Koper, ter spada v krajevno skupnost Marezige. Na južni strani tega slikovitega hriba teče reka Dragonja. Obdana je z rajem sonca, čudovite narave, ptičjega petja, božanskega miru in preprostih kmečkih ljudi, ki radi s spoštovanjem obdelujejo zemljo. Eni izmed teh ljudi sva tudi jaz Sonja in moj mož Urban katera sva se z ljubeznijo do narave lotila pridelovanja ter predelovanja avtohtonih zelišč katere uspevajo v našem okolju. Trenutno imava posajena naslednja zelišča. Smilj, Rman, Šentjanževka, Lavanda, Ognjič, Konopljika. V planu pa sta vsaj še dve če ne več. To posestvo se skupaj nahaja na cca petih hektarjih na katerem je tudi energijski labirint s spremljajočimi energijskimi krogi. Poleg zelišč se ukvarjava tudi z uslugo parne destilacije saj imamo največji kotel v Sloveniji velik je kar 1250 litrov ter z žganjekuho. Najbolj poznana sta Istrski brinjevec ter Refoškov liker katera sta zraven bogate ponudbe likerjev ter ostalih žganic prejela številne nagrade tako doma kot v tujini oziroma na mednarodnih tekmovanjih. Za konec pa naj vas v najlepših mesecih, ko vse cveti in brsti povabiva na naše posestvo kjer si boste vse to kar ustvarjava lahko tudi ogledali in verjemite ne bo vam žal.

VINNAY COSMETICS
Pozdravljeni, sem Elen, ustanoviteljica znamke Vinnay cosmetics. Po poklicu sem sicer vzgojiteljica, vendar me je življenje popeljalo po malo drugačni poti, polni izzivov, čustev in učenja. In mislim, da se vse zgodi z razlogom, saj se je iz tega razvila čudovita zgodba. V začetku leta 2022 sem odkrila olje grozdnih pešk in njegove neverjetne učinke za zdravje, kožo in lase. Nad rezultati sem bila tako navdušena, da sem odšla takoj v akcijo. Moj nono ima v Goriških brdih vinarstvo in od njih sem pridobila prve grozdne peške, iz katerih smo pridobili prvo hladno stiskano olje. S tem se je pravo delo šele začelo. Imela sem idejo, vendar se je bilo treba še ogromno naučiti, preden sem prišla na to točko, kjer je podjetje sedaj. Začela sem se učiti o formuliranju kozmetičnih izdelkov, o podjetništvu in vsem kar spada zraven. Po več mesecih testiranja, sem končno dobila pravo formulo za naše izdelke in že prve zadovoljne uporabnice. Tako se je začela razvijat ideja in znamka Vinnay. Po enem letu dela smo na trg ponosno lansirali naša prva dva izdelka Olje za lase in Olje za nego lasišča.

NAŠE, KLEMEN KLAVČIČ
Družina, kjer sta se srečali strast do kulinarike in ljubezen do ročne keramike. Naša zgodba je zgodba o predanosti, ustvarjalnosti in ljubezni do domačih izdelkov, ki izhaja iz tradicije in globokega spoštovanja do narave in ustvarjalnosti.
Sem Klemen in imam dolgoletne izkušnje v gostinstvu. Svoje izkušnje sem prenesel tudi na butične izdelke in ustvaril svojo blagovno znamko. Znamka NAŠE je na tržišču že od leta 2014, ko sem pričel izdelovati sezonske namaze- pesto. Zaradi pozitivnega odziva uporabnikov, sem nabor izdelkov povečal do te mere, da je možno najti za vsakega nekaj tekom celotnega koledarskega leta. Poleg pestov, so se pričele ustvarjati nove zgodbe in tako sem pričel izdelovati tudi domače 100% bučno olje, sirupe in alkoholne pijače. Še posebej sem ponosen na izdelke NAŠE, saj so le ti naravni in ne vsebujejo konzervansov.
Sem Tjaša, po izobrazbi pravnica a po duši umetnica. Že v otroštvu sem rada ustvarjala, pa najsi bo z risanjem po steklu, svili, izdelovanjem nakita in podobno. Po 13 letih izključno pravniškega dela sem se odločila, da je prišel čas, ko pričnem slediti svojim sanjam in tako je pričela nastajati ročno izdelana keramika pod blagovno znamko NAŠE. Kot povezava s kulinariko, ki jo ustvarja mož, so kot prvi nastajali mali kozarčki za aperitiv, kasneje pa se je zgodba razvila v izdelovanje šalčk, posodic, krožnikov ter slik.

KULTURNO DRUŠTVO MALIJA
Ohranjanje malijske dediščine – kulturne in kulinarične.

DOMAČIJA BOŽIČ
Domačija Božičevih je bila nekoč ena od treh hiš v Jagodju, danes pa stoji sredi strnjenega naselja. V Jagodje so njihovi predniki prišli leta 1902 iz okolice Buzeta. Kupili so kmetijo in že prvo leto stisnili 700 litrov oljčnega olja. Med svetovnima vojnama so pridelali približno 16.000 litrov refoška, ki ga je Anton Božič z oslovsko vprego dvakrat tedensko vozil v tržaške gostilne. Kasneje so v Jagodju kmetovali v manjšem obsegu, leta 1991 pa sta se Klavdija in Steljo po zlomu Tomosa, kjer sta bila v službi, odločila, da se povsem posvetita družinski tradiciji. Steljo je želel nadaljevati z očetovim delom. Klavdija, ki je v Izolo prišla iz vasice Krkavče, kjer še danes okolico krasijo oljčniki, pa je s seboj prinesla tudi ljubezen do oljke, saj pravi, da se je pod oljko tudi rodila. Sprva sta poleg manjšega vinograda in oljčnika pridelovala tudi zelenjavo, saj ta panoga ni zahtevala tako velikih investicij kot vinogradništvo. Z veliko truda sta s časom dejavnost preusmerila samo v vinogradništvo in oljkarstvo. Začela sta s hektarjem starega nasada v Kažanovi nad Jagodjem. Sledil je vinograd Bužome pod Šaredom, kjer so po dolgih letih zasadili ponovno »prve« trte refoška. Sledil je Vilišan na Baredih, kjer ob refošku rasteta še malvazija in sivi pinot. Danes imajo Božičevi vinograde še na Koštrlagu, v Strunjanski dolini tik ob Parencani in v Morerju. Razen slednjega, kjer rastejo 40-letne trte merlota, so nasadi novi.

LIMONI ŠIK
Zgodba Limoni Šik se je rodila iz čiste ljubezni do enega najbolj poznanih digestivov, limoncello, ki izvira iz južne Italije. Izdelan je iz vrste limone, ki raste le na obali Amalfija, južno od Napolija. In od tam prihajajo tudi sadeži, ki polnijo naše steklenice. Ko je Luka Šik pred leti obiskal Sorrento, ga je prevzel okus te žgane pijače, ki vam jo bodo v Italiji obvezno ponudili po obroku. Domov se je vrnil z vrečo limon Sfusato Amalfitano, ki imajo zaščiteno geografsko poreklo, in odločen, da bo pijačo poskusil izdelati sam. Prvi poskus ni bil uspešen. Pravzaprav do njega niti ni prišlo, saj sadež ni preživel dolge poti sredi vročega poletja do doma. Vendar je bila ljubezen do te goste, skoraj florescentno rumene, aromatizirane pijače močnejša, pomešana z vztrajnostjo in kančkom ponosa. Poiskal je lokalnega dobavitelja limon z obale Amalfija in poskusil znova. Rezultat je bil spodbuden in domače zaloge so kmalu pošle ob glasnem odobravanju prijateljev in sorodnikov. Vmes je eksperimentiral tudi z različnimi tehnikami in sestavinami in končno prišel do pravega ravnovesja, ki daje Limoni Šik prepoznaven okus.

ISTRA TARTUFI
S tartufi se Vinko Šavle ukvarja že dobrih 30 let, natančneje od leta 1988, ko je podjetje Adriacommerce v vasi Gradin odkupovalo bele tartufe in je tu prepoznal možnost dodatnega zaslužka. V osemdesetih letih časih so v okolici vasi Gradin nabrali kar od 5-6 ton tega magičnega gomolja. Rekordno je bilo leto 1989, in sicer z 6,8 tone nabranih tartufov. Vinko Šavle je s pomočjo psičke Kire izkopal kar 780 gramov težak beli tartuf in ga v sosednji Italiji prodal za 11 milijonov lir (danes približno 5000 evrov). Vinkov tartuf je potoval naprej, v Albo, svetovno prestolnico tartufov, kjer pa je na licitaciji zanj modni kreator Valentino odštel kar 45 milijonov lir (približno 20 000 evrov). In prav od mojstrov iz Albe se je Vinko priučil umetnosti trgovanja s tartufi. Trgovanje se je mahoma končalo z razpadom Jugoslavije, saj je novo nastala država Slovenija, z zakonom prepovedala nabiranje in trgovanje s tartufi. Po skoraj 5-ih letih bitk z birokracijo, je Vinku uspelo registrirati obrt za preprodajo tartufov in izdelkov, ki vsebujejo tartufe. Prav ta dolgotrajni boj z državnimi aparati je bil povod, da je skupaj s prijateljem Sandijem Triparjem (gostilna Belvedur), pionirjem slovenske tartufove kulinarike ter drugimi eminentnimi osebnostmi gastronomije, med njimi je tudi Dinom del Medico, ki je na svetovnem gastronomskem sejmu v Pekingu leta 2005 prejel nagrado za najboljšo kulinarično knjigo Tartufi in vino, ustanovil Društvo tartufarjev slovenske Istre. S pomočjo novoustanovljenega društva so pripomogli k ureditvi zakonodaje ter leta 2011 uspeli ponovno legalizirati nabiranje in prodajo tartufov. Leta 2009 je Vinko Šavle ustanovil lastno blagovno znamko Istra Tartufi Šavle, pod katero trži vse tartufove izdelke in tudi same tartufe. Večino svojega časa nameni veleprodaji tartufa znotraj in izven slovenskih meja. Preostanek energije vlaga v razvoj tartufovih izdelkov, ki jih pripravljam po lastnih recepturah. Pri kovanju receptov so mu v neizmerno pomoč strokovni nasveti prijatelja Sandija, veščega mojstra, ki zna iz vsakega gomolja iztisniti kar največ opojne arome. Tartuf je namreč afrodiziak, zato so ga v antični Grčiji skromno poimenovali kar hrana bogov. Že vrsto let Vinko skrbi, da so božji trebuhi vedno polni in hkrati upa, da bodo nekoč milostni in mu ponovno naklonili pravljično leto 1989.

EKOLOŠKA KMETIJA BOČAJ
Na naši kmetiji nadaljujemo več kot dva tisoč letno tradicijo pridelave oljčnega olja v našem kraju; kmetija je bila prvič pisno omenjena daljnega leta 1620. Nekoč so na kmetiji prevladovali predvsem vinogradi in češnje, oljčniki so bili zastopani v manjši meri. Nasprotno pa danes tukaj prevladujejo oljčniki, ki se razprostirajo na 2,5 hektarja površine. V naših oljčnikih so v večini avtohtone sorte – Buga, Črnica, Komuna, Rosulja, Zizolo, Mata, Štorta in Mortin ali Mortea (Zmartel). Poleg domačih avtohtonih sort in Istrske Belice imamo še italijanske in francoske sorte oljk. Nasade oljk imamo na sončnih legah nad sotočjem zgornjega toka reke Dragonje. Vestno skrbimo za biotsko raznovrstnost v oljčnikih, saj nam na ta način koristne živali pomagajo zniževati prisotnost škodljivcev, predvsem oljčne muhe. Leta 2007 smo med prvimi pridelovalci oljčnega olja pridobili prvi certifikat ekološke pridelave po predhodnem obdobju, istega leta smo pridobili tudi certifikat Zaščitene označbe porekla ZOP (EDOOSI ZOP).

DRUŠTVO POD KOZOLCEM
lokalna samooskrba, zastopanje slovenskih kmetij s pristnimi domačimi izdelki

TURISTIČNA KMETIJA FRANCA
Na naši kmetiji ponujamo Ekstra devisko oljcno olje Bio, Razlicna Vina Bio (Malvazijo, Refošk, Rose, Sladki muškat, Malvazijo barik, Refosk barik).

KMETIJA VOJVODA
Sv. Peter 77, 6333 Sečovlje
Kontaktna oseba: Vojvoda Bruno
Ponudba:
Oljčno olje in vložene oljke v oljčnem olju
Čas in kraj prodaje:
na domu po predhodnem dogovoru oziroma na raznih sejmih,
prireditvah
Telefon: +386 (0) 5 67 26 045 ali +386 (0) 31 863 264
Elektronska pošta: vojvoda.b@volja.net

KUHINJA BETKA
Betka stoji na Ogrlici-ferrarski 14, Cateringe za vaše pogostitve skrbno pripravljamo vsaki dan. Veseli smo rezervacij in predhodnih klicev.

CANNABIS MASTERS CBD SHOP KOPER
Cannabis Masters je prva specializirana konopljina postojanka na slovenski obali, ki na enem mestu združuje vpogled v zgodovino pridelave konoplje in pomaga pri razumevanju njene vsestranske uporabe v modernem času. Muzejsko-izobraževalno dejavnost združujemo s široko ponudbo kvalitetnih CBD izdelkov, prehranskih izdelkov, pripomočkov, strokovnih analiz vzorcev, načrtovanja ozelenitve prostorov in veleprodajno ponudbo.

EMILIJA PAVLIČ
Rojena 1948 v Brezju pod Nanosom v občini Postojna. Po poklicu sem kuharica, s končano srednjo izobrazbo za poslovodjo kuharstva in tečajem za direktorico za hrano. Sedaj sem že nekaj let v pokoju. Kuhala sem v Postojnski jami, kjer sem se tudi izučila za kuharico, v hotelu Žusterna in zadnjih 25 let pa v vrtcu Semedela v Kopru. Leta 1998 sem napisala in v samozaložbi izdala svojo prvo knjigo Za otroke kuhajmo zdravo, za majhne in velike. Leta 2010 pa drugo knjigo Mamica, nauči me kuhati, tudi v samozaložbi. Mojih knjig ni v knjigarnah. Prodajam jih sama, na raznih sejmih in prireditvah širom Slovenije in na osnovi naročila pošiljam po pošti.

HAS COMERC AMIRA MEDIČ in KMETIJA MEDIČ
Ponudba ekstra deviškega oljčnega olja ter kvačkanih izdelkov za najrazličnejšo uporabo na kmetiji.

OLJARNA RAFAEL
Oljarna Rafael je družinska oljarna z dolgoletno tradicijo pridelave olja. Specializirani smo na področju proizvodnje, razvoja in trženja vrhunsko izdelanih olj, semen, proteinov, mok in čajev. Poleg lastne linije izdelkov nudimo tudi storitev stiskanja olj, izdelavo proteinov, moke, pakiranje, ustekleničenje …
Naša olja so pridelana s postopkom hladnega stiskanja in so znana po svoji svežini ter značilnem vonju. Naravno uležana olja proizvajamo brez kakršnih koli dodatkov ali konzervansov. Pri tem združujemo tradicijo, dolgoletne izkušnje, napredno tehnologijo in fleksibilno proizvodnjo. Na ta način pridelujemo butična olja in semena najvišje kakovosti.

VINA ŽVOKELJ
Na sončnih pobočjih Gore, v delu vasi Vrhpolje, ki mu domačini pravijo Brith, se rojevajo dobrote, ki jih lahko poskusite na kmetiji Žvokelj. Klet ponuja bogato izbiro sortnih vipavskih vin: laški rizling, malvazijo, sauvignon, chardonnay. Ljubitelji rdečih vin lahko poskusite merlot ali cabernet sauvignon, ponos kleti pa so avtohtone sorte rebula, vitovska garganija in zelen. V njihovi kleti lahko pokusite vina sorte: rebula, laški rizling, chardonnay, sauvignon, malvazija, vitovska grganija, zelen, merlot in cabernet sauvignon.

RICORVO
Oljkarstvo Ricorvo obdeluje 300 oljk, na 1,5 hektarja zemljišč. Oljke se nahajajo na nadmorski višini 60 m, 2 km iz centra Izole ob potoku Ricorvo. Med sortami oljk prevladuje istrska belica (60 %), ostale sorte so leccino, maurino in pendolino. Imajo posajeno tudi štorto, mato in ascolano, ki jih vlagajo.

DOMAČIJA BOŽIČ
Domačija Božičevih je bila nekoč ena od treh hiš v Jagodju, danes pa stoji sredi strnjenega naselja. V Jagodje so njihovi predniki prišli leta 1902 iz okolice Buzeta. Kupili so kmetijo in že prvo leto stisnili 700 litrov oljčnega olja. Med svetovnima vojnama so pridelali približno 16.000 litrov refoška, ki ga je Anton Božič z oslovsko vprego dvakrat tedensko vozil v tržaške gostilne. Kasneje so v Jagodju kmetovali v manjšem obsegu, leta 1991 pa sta se Klavdija in Steljo po zlomu Tomosa, kjer sta bila v službi, odločila, da se povsem posvetita družinski tradiciji. Steljo je želel nadaljevati z očetovim delom. Klavdija, ki je v Izolo prišla iz vasice Krkavče, kjer še danes okolico krasijo oljčniki, pa je s seboj prinesla tudi ljubezen do oljke, saj pravi, da se je pod oljko tudi rodila. Sprva sta poleg manjšega vinograda in oljčnika pridelovala tudi zelenjavo, saj ta panoga ni zahtevala tako velikih investicij kot vinogradništvo. Z veliko truda sta s časom dejavnost preusmerila samo v vinogradništvo in oljkarstvo. Začela sta s hektarjem starega nasada v Kažanovi nad Jagodjem. Sledil je vinograd Bužome pod Šaredom, kjer so po dolgih letih zasadili ponovno »prve« trte refoška. Sledil je Vilišan na Baredih, kjer ob refošku rasteta še malvazija in sivi pinot. Danes imajo Božičevi vinograde še na Koštrlagu, v Strunjanski dolini tik ob Parencani in v Morerju. Razen slednjega, kjer rastejo 40-letne trte merlota, so nasadi novi.

JKWOOD
JK wood je blagovna znamka z dolgoletnimi izkušnjami in tradicijo s področja obdelave lesa. Že pred letom 1980 je obrt začel ata Drago, kateri se je ukvarjal s strugarstvom lesa. Leta 1992 je obrt prevzel sin Slavko in nadaljeval tradicijo. Dopolnil je proizvodnjo z novimi izdelki in stroji. Z njimi je lahko izdeloval izdelke še kvalitetneje in v večjih količinah.

MONTIS & EKO LAURA ORGANIC WINES
V mirni vasici Montinjan pri Kopru na hribu v osrčju Slovenske Istre dežela refoška se nahaja Ekološko vinogradniška – oljkarska kmetija Vina Montis & Eko Laura. Naši vinogradi in oljčniki se razprostirajo po Montinjanskem hribu in tu se začenja ekološka zgodba o vrhunskem vinu udomačenih sort Slovenske Istre, refoška, istrske malvazije, muškat, malo črn, značilnem montinjanskem oljčnem olju, grappi in likerjih združeni pod blagovno znamko Vina Montis & Eko Laura. Filozofija posestva temelji na spoštovanju tradicije in kulturne dediščine ter sozvočju kmetijstva z okoljem. Vino, navdih in medežija-zdravilo. Naši vinogradni se rasprotirajo po sončnih legah na Montinjanskega hriba s pogledom na Koprski Tržaški zaliv in ko je lepo jasno se lepo vidi Gradež, Benetke, Dolomiti in celo Triglav. V objemu milega mediteranskega podnebja na trtah uspeva ekološko grozdje za najboljša ekološka vina v katerih se zrcalijo moč sonca neizprosnost istrsko flišnato peščene zemlje in tradicije, ki povezuje 5 generacij vinarjev iz roda v rod. Si štejemo v čast, da iz naše hiše prihaja 1.Vinska kraljica Slovenke Istre Elizabet Bordon. Na našem na ekološkem posestvu se poleg vin in olj ukvarjamo tudi z vinskimi turizmom za zaključene skupine.

VINA BORDON
Na kmetiji Bordon vrhunska vina pridelujemo od leta 1985, ko je Ivan Bordon kot prvi med zasebnimi vinarji slovenske Istre vpeljal lastno blagovno znamko vin. Družinsko tradicijo je nadaljeval sin Boris, ki znanje in posest prenaša na svojega sina Jana. Tako se iz generacije v generacijo prenašajo dragocene izkušnje, ki rojevajo nagrajena vina. Vina Bordon uspevajo v mili primorski mikroklimi, na istrskih gričih z raznoliko sestavo tal. Istra velja za eno najprimernejših regij za vinogradništvo, v njej pa se rojevajo velika vina, ki lahko živijo tudi več desetletij. V tej zemlji in v tem toplem ozračju so naše trte posajene posebej na redko, z vsem potrebnim prostorom, da lahko rodijo grozdje najvišje kakovosti.

VINA MARKOVIČ
Kmetija MARKOVIČ se nahaja v Izoli. To majhno mestece si naši vinogradi na 4ih ha sončne lege ogledujejo iz vrha. Zasajenih imamo 25.000 trt od tega prevladuje sorta Malvazija, Refošk, Chardonnay in Rumeni Muškat. Vsa dela v vinogradih potekajo ročno kot tudi sama trgatev, kjer pridelamo skupno 30.000 l vina. Kjub temu da imamo tradicionalne sorte jih poskušamo po najboljši tehnologiji pripeljati do vrhunskega vina.

GORKI CHILLI
Koroško-primorska naveza, ki jo tvorita Rok Iglar in Igor Tavčar, se je odločila, da bo svoje navdušenje nad pekočimi paprikami, čiliji, delila tudi z drugimi. In to tako, da bo PEKOČNOSTI čilijev dodala OKUS. Začelo se je okrog leta 2009, ko je Rok iz povprečnega ljubitelja pekoče hrane po zaslugi prijatelja Mihe iz Ljubljane prerasel v pravega chili-gorečneža. Prve štiri sadike je vzgojil doma na balkonu, leto kasneje je v vrtu pristalo 10 sadik, tretje leto jih je imel že 25. Navdušenja se je od Roka nalezel še Igor. V pogovorih z znanci sta ugotavljala, kako veliko je pravzaprav ljudi, ki ljubijo pekoče, in kako šibka je ponudba kakovostnih izdelkov iz čilija – zlasti tistih naravnih, brez raznih aditivov in koncentratov – v trgovinah in v gostinskih lokalih. Odločila sta se, da bosta to vrzel zapolnila kar sama, in sta zavihala rokave. V letu 2014 sta vzgojila več sto sadik iz semen več kot 30 vrst čilija z vseh koncev sveta. Med njimi so tudi svetovni prvaki v pekočnosti, kot so Trinidad scorpion, Carolina reaper ali Bhut Jolokia. Poleti 2014, ko so sadeži začeli dozorevati, je Igor že pilil celostno podobo in »tehnično podporo« za Gorki chili, Rokova kuharska žilica pa je začela pospešeno utripati. Nastala je 9-članska družina izvrstnih omakic različnih stopenj pekočnosti, od najblažje do najvražje.

VINSKA KLET ČERNE
Vinska klet Černe stoji na pobočju Gordia nad Ankaranom. V teh krajih so vino pridelovali že od nekdaj, v naši kleti pa nadaljujemo in nadgrajujemo družinsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. Pred dobrimi 15 leti smo svoj prostor našli na Miljskih hribih in po njihovih sončnih pobočjih raztresli vinograde, v katerih seveda kraljuje refošk. Za trte skrbimo s predanostjo, kakršno zahteva tako čudovito darilo narave, kot je vino. Obdelujemo jih po smernicah ekološke pridelave, tako da v najmanjši možni meri posegamo vanje, majhne obremenitve pa so pogoj za pridelavo zdravega in zrelega, bogatega grozdja. Trenutno obdelujemo 15 ha vinogradov. V vinorodnem okolišu Slovenska Istra so naravne danosti naravnost idealne za gojenje rdečih sort. Poleg refoška sta najpomembnejši sorti v naših vinogradih cabernet sauvignon in merlot. Malvazija v naši kleti dostojno in prepričljivo zastopa bele sorte, čeprav je količinsko manj prisotna. Refošku predvsem v zadnjem času posvečamo še večjo pozornost, saj se trudimo, da bi mu s pravo obravnavo v vinogradu in v kleti povrnili nekdanjo slavo in ohranili mesto, ki mu gre med slovenskimi avtohtonimi sortami. Danes kupcem nudimo vina dveh linij – svežo malvazijo, refošk in cabernet sauvignon, ki so zoreli 6 mesecev do 1 leto v posodah iz nerjavečega jekla in steklenicah in imajo izrazit sadni karakter, odlikuje pa jih predvsem pitnost in uravnoteženost. Ker smo klet, ki se posveča predvsem rdečim sortam, pa smo izbrano grozdje refoška in cabernet sauvignona predelali posebej in jima namenili tako nekoliko daljšo maceracijo kot tudi zorenje v lesenih sodih. Ta vina so na trgu dve leti po trgatvi, vrhunec pa jih še čaka.

BRIČ D.O.O.
Posestvo Brič se nahaja v vinorodni slovenski Istri, na enem izmed gričev, tik ob slovensko-hrvaški meji nad krajinskim parkom Dragonja. Kot pričajo zgodovinski viri, so tukaj že od nekdaj težke, zdelane roke trmastih ljudi božale vinsko trto, ki jim je to ljubezen obilno vračala. Posestvo je dobilo ime po istoimenski vzpetini in vasi, ki se nahaja nad posestvom. Po projektu arhitekta Borisa Podrecce smo zgradili eno najsodobneje opremljenih kleti za predelavo grozdja v vrhunska vina s kapaciteto okoli 500.000 litrov. Vinska klet Brič spada med 100 najlepših kleti v svetovnem merilu. Na posestvu Brič je v enem kosu zasajenih 36 ha vinogradov, ki jih obdeljujemo na ekološki način. Nahajajo se na nadmorski višini med 270 in 350 m, zaradi česar je moč čutiti vpliv tako Mediterana kot kontinenta, kar daje našim vinom posebno aromo. Zaradi neposredne bližine vinogradov in načina obiranja grozdja, je grozdje v manj kot pol ure iz trte že v mlinu, kar je svojevrstna posebnost. S tem postopkom ohranimo vse arome v vinu, ki bi se ob daljšem transportu grozdja izgubile.

VINA RAKAR
Izjemna kulinarika si zasluži in zahteva spremljavo odličnega vina. Skrbno izbrana vinska karta z več kot 650 etiketami zadovolji še tako zahtevne vinoljubce. Vina odražajo strast, premislek in trud, s katerimi se izraža terrior in vinarjeva pot. Priznana vina iz vinorodnih pokrajin sveta oplemenitijo okus odličnih jedi in osvojijo ljubitelje dobre kapljice. Našo klet polnijo skrbno izbrana vina tako s klasičnimi okusi kot tudi z novimi, ekstravagantnimi okusi. Za vinska raziskovanja sveta je Boštjana navdušil, Tomaž Sršen (Dolce Vita). Se pa celotna družina Rakar preda in uživa ob dobri kapljici z mehurčki.

FOGY TARTUFI
Več kot 10 let ponujamo našim strankam samo najboljše. V naši paleti ponudb lahko dobite specializirane izdelke kot so tartufi, izdelki iz tartufov, gobe, različna olja, siri in tudi kvalitetna vina. Naše podjetje se nahaja v slovenski Istri, svetovni prestolnici tartufov. Počnemo to, kar znamo najboljše in sicer prodajamo ter tudi svetujemo glede uporabe specializiranih produktov kot so sveži tartufi, zamrznjeni tartufi, tartufate, ekstradeviško oljčno olje z aromo tartufov, ekstradeviško oljčno olje s tartufi, bela krema s tartufi, salama s tartufi, siri s tartufi, polenta s tartufi, sol s tartufi, čokoladni namaz s tartufi, med s tartufi, nož za tartufe…Svetujemo vam tudi pri nakupu psa za lov na tartufe in pri nakupu dreves za tartufe. Ponujamo vam samo izdelke vrhunske kvalitete. Velika večina izdelkov je brez glutena, alergenov in konzervansov.

VINA SANABOR
Uspelo nam je ohraniti trte stare 50 let. Vsako leto, nam z naporom, navdušenjem, sposobnostjo prilagajanja naravi, podnebju, vremenu, uspe ohranjati in pridobivati zdravo grozdje. S tem naše penine odražajo bogastvo, subtilnost in eleganco velikega terroirja, ki ga imamo. Samo z obdelavo narave v njenem sožitju si nagrajen s kakovostnim grozdjem. Vsako leto, nam z naporom, navdušenjem, sposobnostjo prilagajanja naravi, podnebju, vremenu, uspe ohranjati in pridobivati zdravo grozdje. S tem naše penine odražajo bogastvo, subtilnost in eleganco velikega terroirja, ki ga imamo. Samo z obdelavo narave v njenem sožitju si nagrajen s kakovostnim grozdjem.«

VINSKA KLET FRANKO MARKOVIČ
Vinska klet Markovič že tradicionalno več generacij prideluje sveža vina iz pretežno avtohtonih sort

VINA TRUNKL
V vasi Gažon, v prelepem okolju slovenskega obalnega zaledja, na hribu med Koprom in Izolo, se na koncu vasi razprostira kmetija Andreja Trunkla, obdana z nasadi oljk in vinogradi. Ko sem prevzel kmetijo, sem dobesedno štartal vse na novo, od poslopja, nasadov, do promocije in prodaje. Vse je bilo potrebno modernizirati. In hotel sem z oljkami razširiti ponudbo. Že v otroštvu ga je veselilo delo na kmetiji, zato se je tudi odločil za študij agronomije v Mariboru. Leta 2010 je prevzel družinsko kmetijo po svojem dedku in prenovil vsa poslopja ter zgradil vinsko klet. Odločil se je, da bo kmetijo moderniziral, obnovil vse stare trajne nasade, posadil še nove oljčnike in tako razširil svojo ponudbo kmetijskih proizvodov. Kmetija danes obsega 5,5 ha vinogradov in približno 2 ha oljk.

EKO MIT
Leta 1984 sta Miran Korenika in njegov poslovni partner Ignac Moškon pričela z oživljanjem vinogradniško-vinarske tradicije, ki je bila v Slovenski Istri v času komunizma prekinjena. Poslanstvo se nadaljuje z ljubeznijo do zemlje, strastjo in sodobnimi pristopi mlajše generacije.

VINSKA KLET KRALJ
Kmetija Kralj se nahaja v Škocjanu, natančneje 3 km iz Kopra v smeri proti Pradam »po stari cesti«. Zgodba o vinogradništvu se je pričela leta 1978, ko je bil v Škocjanu zasajen prvi vinograd refoška in nekaj malega malvazije, ki ga je zasadila in tudi obdelovala družina Pavlič. Kasneje je vinogradništvo prevzel mladi rod družine Kralj, ki je vinograde tudi razširil in dodal še nekaj sort. Trenutno naša kmetija šteje 2 ha vinogradov in v načrtu je še razširitev nasadov. Nudimo dve liniji vin, in sicer odprto ter buteljčno linija. Odprta linija šteje refošk in malvazijo, buteljčna pa refošk in malvazijo iz izbranih leg in sortiranega grozdja, ter rumeni muškat in rosè. Poleg vinogradov pri nas najdete tudi nasad oljk, ki šteje 70 oljčnih dreves sorte istrska belica in ličina. Naše domače izdelke imate možnost okusiti v našem ustrezno opremljenem degustacijskem prostoru, ki sprejme 60 oseb. V degustacijo vam ponudimo naša vina, oljčno olje, domače suhomesnate izdelke (kot je nepogrešljivi istrski pršut), domači kruh… Nudimo tudi možnost vodenega ogleda vinogradov in oljčnika. Dodatna ponudba naše kmetije so še refoškov in malvazijin liker, razne domače žganice, figova marmelada, vložena zelenjava lastne izdelave…Vse naštete izdelke imate možnost pri nas tudi kupiti.

KMETIJA KRMAC
Tam, kjer se Šavrinski hribi spustijo v dolino in se približajo morju, stoji med vinogradi, oljčniki in češnjami naša domačija. Z vinogradništvom in vinarstvom se v naši družini ukvarjamo že tretjo generacijo in tudi naši otroci bodo to tradicijo nadaljevali. V 80. letih, ko se je običaj osmic ponovno obudil iz pozabe, smo bili med prvimi, ki smo svoj dom odprli ljudem in jih povabili v takrat v skromno kantino. Od tedaj dalje se ob vzpodbudi vse številnejših obiskovalcev – ljubiteljev pristne domače kapljice in hrane, trudimo, da bi bila naša ponudba vse boljša. Danes vas lahko sprejmemo in pogostimo v prijetnem istrskem okolju z odprtim ognjiščem, v toplejših dneh pa tudi na lepo urejeni terasi. Na naši osmici ponujamo tradicionalne istrske jedi h katerim se odlično poda zlata malvazija in dišeči refošk iz lastne kleti. Vino pridelujemo po klasični metodi z vso skrbjo in ljubeznijo. Jedi, ki jih pripravljamo, so preproste jedi, ki so jih kuhale že naše mame in none. Kljub preprostosti pa te jedi vedno znova presenečajo s svojo izvirnostjo in okusnostjo.

FERAL SREČKO LANGRŠEK
Palačinke, Vaflji, ki so brez mleka in jajc, lahko tudi brez glutenski, Kokice, Hot dog, Pomfri, Vroča Čokolada, Bubble tea. Tudi za žejo poskrbimo z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami, ter kavo, čaji, kuhanim vinom in kuhanim ginom.

ART KINO ODEON SPORED

Kupi vstopnice

Skrbimo za zapolnitev vašega prostega časa

Center za kulturo in šport Izola

Prijavite se na naše e-novice

Želite biti na tekočem z našimi kulturnimi dogodki, športnimi aktivnostmi in nepozabnimi prireditvami?

Pridružite se naši skupnosti in prejmite najnovejše informacije neposredno v vaš e-nabiralnik.

1 Skip to content