MESEČNIK .pdf
Sreda, 28. februar 2024 ob 19.00, Kulturni dom Izola
POTOPLJENE SKRIVNOSTI / Potopisno predavanje

 

Andrej Voje – Potopljene skrivnosti

Naš gost bo Andrej Voje, podvodni fotograf in snemalec, ki nas bo popeljal v globine Jadranskega morja in nam predstavil skrivnosti potopljenih ladij in avionov, ki so svoj zadnji pristan dočakali v morskih globinah.

Ker pri svojem raziskovanju morja sodeluje tudi s podvodnimi arheologi, nam bo predstavil tudi njihova odkritja.

V uro in štirideset minut dolgem, zelo zanimivem predavanju je Andrej Voje pred polno dvorano skozi filmsko gradivo predstavil več hrvaških arheoloških najdišč, kjer je sodeloval kot snemalec.

Prikazal je raziskave bizantinskega brodoloma na lokaciji Tatinica – Maharac v podmorju otoka Mljet, ki jih je vodil Igor Miholjek z Oddelka za podvodno arheologijo, Hrvaškega restavratorskega zavoda. Ladja je prevažala več vrst bizantinskih amfor ter bogate trgovske predmete in trgovsko opremo, našli pa so tudi dele ladijske konstrukcije.

Andrej Voje je imel med prvimi priložnost dokumentirati približno 600 ohranjenih amfor in situ v zalivu Šimuni pri Pagu. Lahko se pohvali z resnično izjemnimi posnetki.

Na globini štiridesetih metrov pri sv. Pavlu ob Mljetu so že leta 2006 odkrili odlično ohranjene ostanke novodobnega brodoloma, med njimi osem bronastih topov ter raztresene fragmente keramičnih posod, stekla in kovinskih predmetov. Ugotovljeno je bilo, da gre za trgovsko ladjo iz 16. stoletja, ki je prevažala zelo luksuzen komercialni tovor na poti med vzhodnosredozemskimi trgovskimi pristanišči in Benetkami. Za to bogato podvodno najdišče je marsikateri udeleženec zaradi dobre reklamne kampanje in zelo odmevne razstave o tem odkritju slišal že prej, vendar je Andrej Voje ob filmu živopisno pripovedoval in razlagal tako tehnike arheološkega dokumentiranja, predstavljanja najdb in najdišča, kot svoje osebne izkušnje, ki jih je ves čas tankočutno razpredal, da nikomur ni bil dolg čas.

Ob starejših brodolomih je Andrej Voje predstavil tudi mlajše, od nas manj časovno odmaknjene razbitine, in sicer razbitino tovornega parnika Teti v bližini otočka Mali Barjak zahodno od Komiže, ki je med bolj priljubljenimi potapljaškimi atrakcijami. Gre za 72 metrov dolgo ladjo, ki je bila zgrajena že leta 1883 v Ameriki, leta 1930, ko je zaradi navigacijske napake nasedla na podvodno skalo, je plula pod italijansko zastavo. Na globini 34 metrov se prikaže okrogla krma in pogled na skoraj celotno ladjo, v ospredju pa krmilo, prekrito s spužvami, skupaj z neizogibno rdečo kirnjo in ugorji.

V nadaljevanju je Andrej Voje predstavil razbitino letala Junkers Ju 87 »Stuka« (Sturzkampfflugzeug), s popularnim nazivom Štuka, nemškega jurišnika druge svetovne vojne, potopljenega pri otoku Žirje. Štuka, potopljena pri tem otoku, je bila del italijanskega vojnega letalstva; Italijani so jo kupili od Nemcev. Aprila 1941 jo je razstrelila protiletalska obramba Kraljevine Jugoslavije.
Od skorajda šest tisoč narejenih letal tega tipa je le malo ohranjenih, le dva sta na ogled v Londonu in Chicagu. Zato je toliko bolj izjemno odkritje tega tipa letala, ki je skorajda v celoti ohranjeno (je le brez motorja), ki leži na 28 metrih globine v hrvaškem morju.

Poslušalce je ob razlagah in nepozabnih posnetkih pritegnil tudi duhovit način pripovedovanja Andreja Vojeta, ki je s poslušalci delil tudi svojo osebno plat in živo opisal močno željo, navdušenost in iznajdljivost, da bi postal del hrvaške arheološke raziskovalne ekipe, kar mu je tudi uspelo. Prav tako je ponazoril svoje poglede izkušenega snemalca, razmišljanja o arheoloških najdiščih in način ter s tem povezane peripetije, kako je ovekovečil tisto, kar so udeleženci predavanja lahko videli in občudovali.

Vabljeni !

Vstopnina: Vstopnine ni.

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×