MESEČNIK .pdf
Četrtek, 29. september 2022 - sreda, 06. maj 2020
Spletna razstava del kulturnega društva likovnih umetnikov LIK Izola /

Kulturno društvo likovnih umetnikov LIK Izola praznuje v letošnjem letu 45. obletnico delovanja na likovnem področju. Na pobudo Stanke Jenko in Marka Skoka je likovna skupina LIK začela s svojim delovanjem leta 1975, in sicer pod okriljem tedanjega Delavsko-prosvetnega društva Svoboda Izola, ki se je kasneje preoblikovalo v Zvezo kulturnih organizacij Izola, v novejšem času pa v Center za kulturo, šport in prireditve Izola. Leta 1996 so člani likovne skupine Lik ustanovili društvo LIK, ki se je z ostalimi društvi v Izoli združilo v Center za kulturo, šport in prireditve Izola.

Do leta 1996 so se člani društva predstavljali z zaključno razstavo. S preoblikovanjem sekcije v društvo in s prihodom nekateri novih članov pa so v društvu spremenili način dela. Navezali so stike z ostalimi društvi po državi, izmenjevali so si društvene razstave in ustanovili ZLDS. Mentorstvo je leta 1998 prevzel univ. dipl. arh. Teo Tavželj, ki jim je ponudil nov program ustvarjanja, s katerim so prešli od navadnega realističnega slikarstva na osebnostno izrazno ustvarjanje. Po letu 2003 je mentorstvo v društvu prevzela pedagoginja Marlene Zorjan. Pod njenim okriljem so v vsakoletne programe vključili še več likovnega izobraževanja, ki so ga povezali s programom ZLDS »Zlata paleta«. Sedanji predsednik je gospod Zorko Dežjot.

Med številnimi dosežki društva so posebej ponosni na dela, ki so v okviru »Zlate palete« dobila certifikat v letu 2002 in so bila razstavljena v slovenskem parlamentu, na priznanje občine Izola, ki ga je podelila društvu ob 25. obletnici delovanja ter na dosežke najuspešnejšega člana društva Ivana Stojana Rutarja, ki je bil v teh letih nagrajen s priznanjem »Zlata paleta«, s številnimi certifikati Zveze likovnih društev Slovenije in z nagradami na drugih tekmovanjih in ex-temporah.

Društvo šteje danes 30 članov, med katerimi pri skupnih projektih običajno aktivno sodeluje nekje od 15 do 20 članov, ostali pa delajo po lastnih načrtih in se občasno vključujejo v dodatne programe v društvu. Člani Lika ves čas sodelujemo z mentorji: akademskimi slikarji, kiparji arhitekti, pedagogi (Sašo Stegovič, Mira Ličan Krmpotič, Jure Cihlar, Anton Flego, Teo Tavželj, Marlene Zorjan) ter vztrajno in zvesto ohranjamo tradicijo slovenskega slikarstva. Zbiramo se enkrat tedensko ob četrtkih v prostorih društva ter svoj čas posvečajo likovnemu ustvarjanju in osveščanju glede aktualnosti na likovnem področju. Tako si izmenjujejo izkušnje o teoriji in praksi, prisostvujejo predavanjem in razgovorom o umetnostni zgodovini, s katerimi posameznih umetnikih bogatijo njihovo znanje ter se skozi delo seznanjajo z različnimi likovnimi tehnikami, s slikarskimi materiali in barvami. Bistvo, ki jih združuje, pa je delo somišljenikov, ki se medsebojno dopolnjujejo in vzpodbujajo, saj je njihov pretok idej zelo velik. Skupno obravnavajo in ocenjujemo dela posameznih članov, kar povečuje samokritičnost vsakega izmed njih. Odločilno vlogo pri tem igra prisotnost mentorja, ki s svojim delom bogati in razširja obzorja njihovega ustvarjanja.

Ogled spletne razstave: https://center-izola.si/galerija/lik-izola/

KOLEDAR
< september 2022 >
POTOSRČEPESONE
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133
ponedeljek – petek: 10.00 – 12.00 in 17.00 – 19.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×