MESEČNIK .pdf
Sreda, 15. november 2017 ob 19.00, Kulturni dom Izola
Potopisno predavanje – V iskanju naših korenin: zadnje tradicionalne kulture Afrike / Potopisno predavanje

Vabljeni na prvi večer novega cikla potopisnih predavanja v Kuturnem domu Izola. Prvo predavanje z naslovom V iskanju naših korenin: zadnje tradicionalne kulture Afrike bo vodil Marko Lakovič.

Divjine Etiopije, Namibije, Bocvane in Konga dajejo zadnje zatočišče tradicionalnim plemenskim kulturam Afrike, ki še vztrajajo v svojem prvinskem načinu bivanja. V procesih globalizacije izgubljajo neenakopraven boj za ohranjanje identitete in načina bivanja, ki bo v desetletju ali dveh samo še spomin.

Predavanje bo govorilo o problematiki izginjanja zadnjih tradicionalnih plemenskih kultur Afrike, zlasti v južni Etiopiji v porečju reke Omo.

V sliki in besedi bomo spoznali in občudovali posamezna ljudstva, ki jim grozi izginotje: Dasaneche, Hamere, Mursije, Surije, Arbore …

V južni Etiopiji v porečju reke Omo 25 ljudstev še zmeraj vztraja pri tradicionalnem načinu življenja. Tuj kapital in korporacije že pretijo temu območju, saj se v Etiopskem višavju s kitajskim kapitalom gradi tretji največji jez sveta, ki bo odvzel vodo 250.000 ljudem, ne da bi sploh vedeli za razlog.

Jezero Turkana bo ostalo brez edinega dotoka vode in ponovljena bo tragedija Aralskega jezera. Etnične skupine in njihova kultura zaradi obsežnega namakanja in projektov hidroelektrarn vzdolž reke Omo postopoma izginjajo.

Beseda bo tekla tudi o družbeni neenakosti v deželah tretjega sveta, civilizacijskih in verskih konfliktih, vojnih žariščih, revščini, begunskih taboriščih ter tudi o fotografskih izkušnjah iz njunih zadnjih skupnih odprav v tem delu Afrike.

In še besede, ki jih je povedal Mare: »Preživeti, to je smisel vsakega živega bitja. Ob začetnih soočenjih s temi kulturami sem imel občutek, da jim skušam pomagati, da bi jih lažje sprejeli v naš svet, vendar na koncu spoznaš, da smo pomoči najbolj potrebni mi in da oni pravzaprav spreminjajo mene, ne jaz njih.«

Zapisala: Darja Korelc

Nekaj več informacij o predavatelju si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/marko-lakovic-trda-koza-in-filter-v-glavi.html

Vstopnina: Vstop prost

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×