MESEČNIK .pdf
Ponedeljek, 24. avgust 2020 ob 19:00, Park Pietro Coppo
Otvoritev razstave Žive Agrež: “Svetloba in barve Toskane” / otvoritev razstave

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Pri njeni slikarski poti in razvoju ji s svojim znanjem pomagajo akademski slikarji mag. Nuša Lapajne in dr. Slađana Mitrović (Zasebna šola risanja in slikanja »likovni atelje«) ter Janez Zalaznik, Tone Rački in Miran Erič, katerih delavnice in tečaje obiskuje občasno.

Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja.

Sama o sebi pripoveduje: »Ko slikam, poustvarjam svoje doživetje. Ustvarjanje je zame obsedenost z motivom, barvami, z vzdušjem, s svetlobo in seveda z predmetom mojega občudovanja.«

Do konca leta 2019 je naslikala devet ciklov slik v akrilu in mešani tehniki: Iz doline reke Krke (2010 do 2014), Svetloba in barve Toskane (2011 do 2015), Istra-ostanki časa (2014, 2015), Zgodbe valov (2014, 2015), Rapsodija v belem (2014 do 2016), Srečni šopki ( od 2016, 2017), Čar Provanse (2017, 2018), Pod mediteranskim soncem (2017, 2018) in cikel Dolomiti – mesto gradov (2019).

Do konca leta 2018 je sodelovala na 36. skupinskih razstavah in postavila 90 samostojnih razstav v galerijah, v knjižnicah in v kulturnih domovih v Ljubljani in drugih slovenskih mestih.

Cikel slik Svetloba in barve Toskane so ostanki časa značilni pastozni nanosi barv. Avtorica pravi, da je ob pogledu na razpadajoče, okrušene fasade starih mestec in vasi v notranjosti Toskane, kar segla po slikarski lopatki, da bi z močnimi, prekrivajočimi nanosi vedno nove barve, ki niso nikoli popolnoma prekrili spodnjih, ustvarila magijo okruškov časa.

Za okni, ki mnogokrat to sploh niso več, za vrati, ki nemočno visijo s tečaja in se odpirajo v črno prazno notranjost, za stenami na katerih so siva, črna, terakota, svetla in temna siena barva mnogokrat prekriti z temnim zelenilom bršljana, ki jih prerašča, je, pravi Živa Agrež, vse polno zgodb iz minulih stoletij. Zgodb, ki so začele nastajati s prvimi mesteci po letu 1200. Zgodb o s italijanskih kmetih, ki so delali za beneško gospodo. Zgodb, v katerih so s pomočjo pridnih rok domačinov in spretnih tujih trgovcev po vzoru italijanske renesanse vzniknila majhna, čudovita kamnita mesteca, lože, cerkve in trgi. Pogled nanje in misel na življenja, ki so nekoč bila v teh hišah s praznimi okni, je vzburil avtoričino fantazijo, ki jo je prelila v barvo in stilizirano arhitekturo.

Mesta, vasi, hiše in celo okna in vrata na njenih slikah so določljivi s krajevno tablo ali s hišno številko, vendar jih je avtoričino doživetje dalo nekakšen surrealistični nadih.

Na slikah s katerimi Živa Agrež slika podobe Toskane, ni treba iskati pravilnih arhitekturnih oblik ali zakonitosti perspektive, temveč samosvojo, njej lastno kompozicijo, ki utelesi duha stoletij, oziroma ,tistega kar je od stoletij še ostalo. Tako kot v življenju, Žive Agrež tudi na teh slikah ne zanimajo podrobnosti in majhne zgodbe. Na platno slika bistvo motiva: njegovo vzdušje, občutje in barvo s katerimi kraljuje v prostoru.

Njene slike so prežete z nostalgijo in občudovanjem kulture izpred stoletij, ki je vzcvetela sredi vinogradov, žitnih polji in travnikov.

Razstava bo na ogled do 10. 9. 2020.

Vabljeni !

Vstopnina: Vstop prost / Ingresso libero

Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133

Ponedeljek – petek:
od ponedeljka do petka: 10.00 – 12.00
ponedeljek, torek, četrtek in petek: 17.00 -19.00
sreda: 17.00 – 20.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

 

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×