MESEČNIK .pdf
Petek, 23. - petek, 30. september 2016 ob 8.00-16.00, Kulturni dom Izola
Constructive Alps 2015 / Mednarodna arhitekturna razstava

30. oktobra 2015 je v Alpskem muzeju v Bernu že tretjič po letu 2010 in 2013 potekala podelitev mednarodne arhitekturne nagrade “Constructive Alps” in odprtje razstave del uvrščenih v ožji izbor za nagrado.
Mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah “Constructive Alps” prek Zveznega urada za prostorski razvoj (ARE) razpisuje Švicarska konfederacija v sodelovanju z Vlado Kneževine Lihtenštajn in podporo Univerze v Lihenštajnu ter Mednarodno komisijo za varstvo Alp (CIPRA International).

Mednarodna strokovna žirija je nagrajence izbrala med 360 prijavljenimi projekti gradnje in prenove iz vseh alpskih držav. Nagradni sklad v višini 50.000 evrov so si razdelili projekt novogradnje iz Avstrije, projekta sanacije in prenove iz Švice ter projekt novogradnje iz Italije. Enajst zglednih projektov trajnostne gradnje oziroma prenove je žirija odlikovala s posebnim priznanjem. V ožji izbor nominirancev za nagrado sta se uvrstila tudi dva projekta iz Slovenije, Mladinski hotel Punkl iz Raven na Koroškem in Planina Laški Seč iz Tolmina, ki je tudi prejel posebno priznanje za inovativnost in uresničevanje načel trajnosti.

1. mesto: Župnišče v Krumbachu/A
2. mesto: Türalihus in gostišče s prenočišči Gasthaus am Brunnen, Valendas/CH
3. mesto: Casa Riga, Comano Terme/I

Predmet natečaja so bili predvsem projekti trajnostne prenove in gradnje objektov, ki so bili dokončani v letih med 2010 in 2014 in ležijo v alpskem loku. K sodelovanju so bili vabljeni predvsem arhitekti in investitorji, ki so z gradnjo ali prenovo svojih objektov uresničili ekološka in ekonomska kakor tudi socialna in kulturna merila trajnostnega razvoja. Njihove energijsko učinkovite, zadostne in konsistentne stavbe so lep zgled za to, kako prebivalcem in okolici zagotoviti še kakovostnejše življenje, obenem pa so tudi dokaz, da je pri njihovi gradnji oziroma prenovi mogoče doseči tudi prepletenost racionalnega s čutnostjo.
Nagrada je namenjena načrtovalcem in lastnikom zasebnih stanovanjskih hiš, kandidirati pa je mogoče tudi s projekti prenove obstoječih ali gradnje novih objektov na področju industrije, prostočasno-rekreacijskih dejavnostih, storitvenega sektorja, gradnje občinskih stanovanj ali javne uprave na lokalni ravni.
Cilj nagrade je povezati države preko meja ter okrepiti ozaveščenost arhitektov in investitorjev o odgovorni in trajnostni prenovi in gradnji v Alpah, s katero lahko z vidika porabe energije prispevamo k zmanjševanju vplivov podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Nagrada prispeva tudi k doseganju ciljev Akcijskega načrta za podnebje v Alpah, sprejetega 2009 v okviru Alpske konvencije, po katerem naj bi Alpe postale vzorčna regija na področju varstva podnebja.

Potujoča razstava Constructive Alps 2015 ponuja na ogled dvaintrideset najlepših in podnebju najprijaznejših primerov prenove starih in gradnje novih objektov na območju Alp. Razstava je svojo pot po Sloveniji začela s svečano otvoritvijo 15. decembra 2015 na Ministrstvu za okolje in prostor in bo nadaljevala pot po različnih delih Slovenije.

Prva postaja je bila v Tolminu, 11. januarja 2016. Sledila je postavitev razstave v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, 25. in 26. januarja 2016, nato februarja in marca v Galeriji Mestne občine Kranj, maja v Muzeju v Radovljici, junija v Zeleni hiši v Kobaridu, julija v Mladinskem hotelu Punkl Ravnah na Koroškem, avgusta v Slovenj Gradcu, septembra na ministrstvu za kulturo v Ljubljani.

S posebnim priznanjem je mednarodna žirija nagradila projekt trajnostne prenove petih hlevov in stana na planini Laška Seč na Tolminskem. Prenovo, ki se je začela na pobudo pašne skupnosti, je projektirala arhitektka Maja Kristan, potekala pa je v izvedbi lokalnega mojstra Metoda Kovačiča in pod vodstvom konservatorke Andrejke Ščukovt z območne enote Nova Gorica ZVKDS. Pri prenovi so sledili temeljnemu vodilu ohranitve starožitnosti planinskih objektov. Vse dobre elemente so torej ohranili, dotrajane pa ob upoštevanju uporabe tradicionalnih gradbenih materialov nadomestiti s podobnimi.

Mladinski hotel Punkl v Ravnah na Koroškem je drugi slovenski projekt, ki se je uvrstil v ožji izbor nagrajencev. Zasnovala ga je skupina arhitektov na čelu z Marušo Zorec. Mladinski hotel Punkl je zasnovan kot arhitekturno samosvoja nizkoenergijska gradnja v skladu z naravnimi in bioklimatskimi danostmi okolice. Tako v času izgradnje kot v času uporabe je (bilo) vodilo projekta minimalizirati obremenitve okolja. Varstvu okolja je bila namenjena posebna skrb, prav tako je bila izvedena vrsta ukrepov, ki zmanjšujejo porabo energije in preprečujejo negativne vplive. Na področju gradbene fizike, strojnih inštalacij in elektroinstalacij so bile uporabljene različne tehnologije, ki so upoštevale visoke standarde stroke na področju energetske učinkovitosti, učinkovite rabe vode in surovin.

org.: Ministrstvo za okolje in prostor, CKŠP Izola

Vabljeni, vstopnine ni!

KOLEDAR
< december 2023 >
POTOSRČEPESONE
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Poglej vse prireditve
Vstopnice

 

GALERIJA ALGA Kristanov trg 1, 6310 Izola
e
galerija@center-izola.si
m +386 (0)51 394 133
ponedeljek – petek: 10.00 – 12.00 in 16.00 – 18.00
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto

Art kino ODEON Izola
Ulica prekomorskih brigad 4, 6310 Izola
e info@odeon.si
m +386 (0)51 396 283
Pol ure pred projekcijo
Julij, avgust: zaprto

KULTURNI DOM IZOLA
Ulica oktobrske revolucije 1, 6310 Izola
Prodaja vstopnic uro pred začetkom predstave

Prijavite se na E-obvestila in bodite tako na tekočem z dogajanjem.

Prijavi se zdaj

PRIJAVA NA E-OBVESTILA

S prijavo se strinjate s splošnimi pogoji prejemanja E-obvestil.

×

HVALA

Vaša prijava je bila uspešna.

×